16 Eylül 2024 Pazartesi

Berlin'de işgal saldırılarına karşı 'sessizliği bozun' çağrısı

Ölümsüzleşen Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn için Berlin'de düzenlenen eylemde, "Sessizliği bozun ve adalet için mücadele edin" çağrısı yapıldı. 

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarında Süleymaniye kentine bağlı Seyîdsadiq ilçesinde gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn'in katledilmesine ilişkin Almanya Almanya'nın Berlin kentinde Dest Dan Kadın Meclisi ve TekoJin'in ortak çağrısıyla açıklama yapıldı. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche yanında düzenlenen eyleme çok sayıda kişi katıldı. Katledilen gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı pankartın taşındığı eylemde yapılan konuşmada, "Soykırımı durdurun! Türkiye'nin savaş politikasına destek vermeyin! Uluslararası toplum derhal harekete geçmeli ve Türkiye ile ortaklıklarına son vermelidir, böylece Kürtlere yönelik katliamlar durdurulabilir" denildi.

Türkiye'nin yıllardır sürdürdüğü işgal saldırılarına dikkat çekilen açıklamada, "Bu saldırılar, uluslararası güçlerin hava sahası izni vermesiyle desteklenmekte, bu da bir soykırıma ortak olmaktan başka bir şey değildir. Türkiye, bu izni kullanarak sivilleri ve Kürt kadın hareketini hedef alan İHA saldırıları yapmaktadır. 23 Ağustos 2024'te, Kürt gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn'in Türk İHA saldırısında öldürülmesi, bu saldırıların ne kadar alçakça olduğunu bir kez daha göstermiştir. Silêmanî bölgesinde gerçekleşen bu hain saldırı, sadece masum gazetecilerin hayatına mal olmakla kalmadı, aynı zamanda ifade özgürlüğü ve gerçeği de hedef aldı. Bu saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz ve katledilenlerin ailelerine, özgür basın çalışanlarına ve tüm Kürt halkına en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Türkiye'nin savaş politikasına verdiğiniz desteği sonlandırın ve Kürtlere yönelik katliamları durdurun! Hava sahasını kullanma iznini geri çekin. Suskun kalan herkes, bu insanlık suçuna ortak olmaktadır! Kürt halkı, bu soykırım anlaşmasına karşı direnecek ve kimliğini savunacaktır. Özgürlük, adalet ve insan hakları için mücadelemizde yanımızda olun" ifadeleri kullanıldı.

Dest Dan Kadın Meclisi adına konuşan Susanne Rösling ise şunları söyledi: "Bu saldırılar, Türkiye'nin sivillere ve gazetecilere yönelik sistematik cinayetlerinin bir parçasıdır. Süleymaniye, Şengal, Rojava ya da Paris'te; Türkiye, her yerde dronelar ve suikast timleriyle eleştirel sesleri susturmaya çalışmaktadır. Nagihan Akarsel, Murad Mîrza İbrahim ve Sakine Cansız gibi isimler, basın özgürlüğüne ve Kürt halkına, özellikle Kürt kadınlarına yönelik bu savaşı simgelemektedir. Bu dron savaşı uluslararası toplum tarafından büyük ölçüde görmezden gelinmektedir. Ama biz susmayacağız! Türkiye, Kürt halkına karşı yasa dışı bir savaş yürütüyor, bu savaş sadece savaşçıları değil, sivilleri, gazetecileri ve insan haklarını da hedef alıyor. Uluslararası toplumu nihayet harekete geçmeye çağırıyoruz. Sessizliği bozun ve adalet için mücadele edin! Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn'in yaşamını ve eserini onurlandırıyor ve diyoruz ki: Biz susmayacağız! Gelin, özgürlük, adalet ve gerçek için birlikte mücadele edelim!"

Eylem "Jin, jiyan, azadî" ve "Şehîd namirin" sloganları atıldı.