4 Ekim 2024 Cuma

Berkin Elvan davası 18 Haziran'a ertelendi

Gezi direnişi sırasında polisin gaz fişeği ile başından vurularak yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan davasının 19 duruşması görüldü. Av. Can Atalay reddi hakim talebini yeniledi. Mahkeme Başkanı Hakim Mehmet Galip Perk davaya gelmedi. Duruşması 18 Haziran 2021 tarihine ertelendi.

Berkin Elvan'ın Gezi direnişinde başına gaz bombası atılarak katledilmesiyle ilgili dava Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Berkin Elvan Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013 tarihinde, polis tarafından atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014 tarihinde 15 yaşında hayatını kaybetti.

Dava ancak üç buçuk yıl sonra başlayabildi, pek çok usulsüzlüğe de sahne oldu. Davanın tek sanığı hala Van'da görevde olan polis Fatih Dalgalı 'kasten öldürmek'ten değil 'olası kastla öldürmek'ten yargılanıyor.

Davanın tam da karar aşamasında mahkeme başkanı Canel Rüzgar Yargıtay'a atandı. Rüzgar'ın yerine gelen isim Gezi Davası'nın hakimi Galip Mehmet Perk oldu. Ali İsmail Korkmaz'a son tekmeyi vuran ve suçu kesinleşen polis Mevlüt Saldoğan'ı davaya mağdur olarak kabul eden hâkim olan Perk, Berkin Elvan'a 'terörist' diyen bir tweet'i de beğenmişti.

Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin davanın 19. duruşmasında, Hakim Galip Mehmet Perk henüz göreve başlamadığı için davaya geçici heyet baktı.

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını hazırladığını ve sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Ardından Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay söz aldı. Atalay, "Biz 25 Ocak tarihinde mahkeme başkanının dosyadan çekilmesi gerektiğine dair beyanda bulunduk. Türkiye'de bizce esaslı bir adaletsizlik krizi yaşanmakta. Bu aşamada başkanın reddi değil, başkanın kendisinin çekilmesi gerektiğini söyledik" dedi.

Atalay, "Dosya karara çıkmak üzereyken tüm dosyanın ayrıntılarına hakim olan hakim dosyadan terfii yoluyla alınmış, dosyaya yargılama konusu olayla ilgili görüş açıklayan mahkeme başkanı atanmıştır. Görevlendirilen başkan Gezi direnişini 'vandallık' olarak nitelemiştir. Ali İsmail'e son tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan'ı dosyaya mağdur olarak kabul etmiştir" hatırlatmalarını yaptı.

Hakimin, Berkin Elvan'a 'terörist' diyen tweeti beğenmesinin bile çekilmesi için yeterli olduğunu söyleyen Atalay, "Bu dosyada avukat görevlendirmelerinin yargılama sırasında ortaya çıkmışken mahkeme başkanının çekilmesi gerekmektedir. Yürütme yargıya bu kadar pervasızca müdahale ederken biz hakimi reddetmiyoruz çünkü bu bir sistem sorunudur. Bu yüzden çekilmesi gerekir" dedi.

Söz alan Avukat Akçay Taşçı ise savcının mütalaasını sunduğunu, mütalaanın tamamının okunmasını talep etti. Avukat Taşçı'nın talebi üzerine mütalaanın okunmasına geçildi.

Mütalaada polis Fatih Dalgalı'nın savunmasına, soruşturma ve dava aşamasında dosyaya giren bilirkişi raporlarına yer verildi. Savcı bunların olayı aydınlatmaya yeterli olduğunu savunarak soruşturmanın derinleştirilmesine gerek olmadığını belirtti.

Mütalaada sanık polis Fatih Dalgalı'nın 'biliçli taksirle insan öldürmek" suçundan sadece 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi istendi.

Sanık polis Fatih Dalgalı ve Berkin Elvan'ın aile avukatları mütalaaya ilişkin savunma için süre talep etti.

Mahkeme heyeti duruşmayı 18 Haziran 2021'de saat 10.30'a erteledi.

DURUŞMA SONRASI ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Avukat Can Atalay, "Güpegündüz evinin önünde öldürülmüş bir çocuk için adalet arıyoruz" dedi.

Avukat Çiğdem Akbulut ise "Esasa ilişkin mütalaada savcı 'bilinçli taksirle insan öldürmek' diyor yani polis Berkin'i yanlışlıkla öldürdü diyor. Bugün Berkin'in vurulduğu sokağa gitsinler orada duvarda polisin attığı gaz bombalarının izini görecekler. Delil arıyorlarsa gidip Berkin'in vurulduğu yere baksınlar. Berkin'in kafasına gelen gaz bombası doğrudan atılmıştır. Bize yaşatılanlar bir işkencedir. Sadece adalet istiyoruz hangi hakim olursa olsun biz bu talebimizden vaz geçmeyeceğiz" dedi.

"Bizim çocuklarımızın katilleri dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor" diyen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek şöyle konuştu: "Erdoğan sen Ali İsmail Korkmaz'ı, Ethem Sarısülük'ü, Medeni Yıldırımı, beni meydanlarda yuhalattığını hatırlıyor musun, Sen Roboski'yi hatırlıyor musun? Ben unutmadım. Her yerde bunları sana hatırlatacağım. İçişleri Bakanı senin annene yapılan hakaretleri kınıyorum. Bana hakaret edenleri aklayan sensin bunu hatırlıyor musun" diye sordu. Anne Elvan, "Ben çocuğumu istiyorum" dedi.

Eyleme Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) üyeleri de "Berkin için adalet", "Berkin için adalet herkes için adalet", "15'inde bir fidan yaşıyor Berkin Elvan", "Okan'dan Berkin'e mücadeleyi büyütmeye" dövizleri ile katıldı.