21 Eylül 2024 Cumartesi

Beritan Asya: Tecrit AKP'nin kirli siyasetidir

Qamişlo halkı Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için açlık grevini sürdüren Leyla Güven ile dayanışmak için yapılan açlık grevine katılan SYPG Temsilcisi Beritan Asya, "Tecrit AKP faşizminin yürüttüğü bir siyasettir" dedi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için açlık grevini sürdüren DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve hapishanelerde siyasi tutsakların açlık grevine destek için Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo Kantonu'nda Kongre Star öncülüğünde kurumların desteğiyla Birleşmiş Milletler Qamişlo Temsilciliği önünde açlık grevi çadırı kuruldu.
 
Gerçekleştirilen eyleme ilişkin ETHA'ya değerlendirmelerde bulunan açlık grevi çadırındaki eylemciler, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması ve uluslararası güçlerin sessizliklerini bozması taleplerini yenilediler.
 
Açlık grevi eylemcilerinden Kongre Star Koordinasyon üyesi Xalya Necar, "Bu eylem üç gün süreyle devam edecek. Bu açlık grevini Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için bedenini açlığa yatıran Leyla Güven ile dayanışmak için yapıyoruz. Leyla güven 82 gündür açlık grevini sürdürüyor. Leyla Güven'in talepleri bizimde talebimizdir. Leyla Güven arkadaşımız Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve durumunun iyileştirilmesi için açlık grevini serbest bırakılmasının ardından evinde sürdürüyor. Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki İmralı tecrit işkencesi 21 yıldır sürmekte. Bizde açlık grevleri ve tecridin kaldırılması için kongre star ve çeşitli kurumlar ile birlikte burada açlık grevine başladık" diye belirtti.
Türkiye ve Kuzey Kürdistan cezaevlerinde tecridin kaldırılması için bedenini açlık grevine yatıran tutsakları da selamladıklarını ve dayanışmayı sürdüreceklerini söyleyen Necar, "Biz zindanlardaki açlık grevi direnişini tüm halklarımıza kutluyoruz. Gerçekleştirdiğimiz açlık grevinin şiarı 'Faşizmi yıkacağız, tecridi kaldıracağız, Kürdistan'ı özgürleştireceğiz' Leyla Güven'in durumu biz kadınlara örnek olmuştur. Biz kadınlar olarak Leyla Güven'e desteğimizi sürdüreceğiz. Başta Birleşmiş Milletler, insan hakları örgütleri ve CPT'ye çağrı yapıyoruz, kendilerine insan hakları savunucuları veya insanlar için çaba harcadıklarını söylüyorlarsa bu açlık grevlerine sessiz kalmamalılar" dedi.
 
Uluslararası güçlerin Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki uygulanan tecridi görmezden geldiğini ifade eden Necar, uluslararası güçler kendi çıkarlarına gelmediği için Ortadoğu ve Kürt halkının barışının anahtarını elinde bulunduran sayın Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride ses çıkartmıyorlar. Bu güçlerin sessizlikleri kabul edilemez. Bir an önce tecridin kaldırılması için girişimlerde bulunmalılar. Tecrit kalkana kadar biz de eylemliklerimizi sürdüreceğiz" diye kaydetti.
 
'TECRİT BİR AN ÖNCE KALDIRILMALIDIR'
 
Kongre Star'ın başlattığı açlık grevinde Özgür Sosyalist Kadın (JAS) olarak yerlerini aldıklarını ifade eden SYPG Temsilcisi Beritan Asya, "Leyla Güven'in 82 gündür sürdürdüğü açlık grevine destek amaçlı biz de bugün burada yerimizi alıyoruz. Biz SYPG olarak, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, özgürlüğüne kavuşması için yürütülen mücadeleyi büyütmek için yerimizi alıyoruz" dedi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin Kürt halkının iradesine yönelik bir tecrit olduğunu kaydeden Asya, "Tecrit AKP faşizminin yürüttüğü bir siyasettir. Bizler de Rojava'da ki sosyalist kadınlar olarak Leyla Güven öncülüğünde ki mücadeleyi destekliyoruz. Tüm halklara çağrımız bu direnişe sessiz kalmamalarıdır. Leyla Güven'in başlatmış olduğu bu eylem ceza evlerinde, Avrupa'da, Başur'da büyüyerek devam ediyor. Bu direniş, insanlık adına yürütülen bir direniştir. İnsan hakları kurumları ve uluslararası kurumlar bu direniş karşısında sessiz kalmamalıdırlar. Ve tecridin kaldırılması için artık harekete geçmelidirler" diye belirtti.
 
SYPG'li enternasyonalist Ruken Renas "Leyla Güven kadınların iradesi olarak büyük bir direniş sürdürmektedir. Ben enternasyonalist bir kadın olarak bu direnişi sahipleniyor ve bugün de açlık grevine katılıyorum" diye kaydetti.
 
'LEYLA GÜVEN, TÜRKİYE'NİN OYUNLARINA GEÇİT VERMEDİ'
 
Enternasyonalist bir kadın olarak bu direnişin büyümesi için üzerine düşen rolü oynayacağını kaydeden Renas "İster Türkiye'nin Kürt halk önderi Abdullah Öcalan ile aniden ayarladığı görüşme olsun, ister Leyla Güven'in kendi tahliyesi olsun, Leyla Güven, Türkiye'nin bu direnişi baltalama oyunlarına geçit vermedi. Bugün de evinde direnişini devam ettiriyor. Tecrit kalkana dek bu mücadele, bu direniş devam edecektir" dedi.
 
Açlık grevlerine sessizliğin parçalanması gerektiğini ifade eden Renas, "İsminde insan hakları olan, insani değerleri sahiplendiğini söyleyen hiçbir kurum bu direnişi görmezden gelemez ve sessiz kalamaz. Bugün Birleşmiş Milletler önünde bu eylemi gerçekleştiriyoruz. Enternasyonalist mücadeleyi büyütecek ve tecridi kıracağız'' diye konuştu,