22 Eylül 2024 Pazar

Belediye işçilerinden eylem

Ayrımcılığa, eşitsizliğe ve adaletsizliğe uğrayan belediye şirket işçileri Konak'ta açıklama yaptı. Zorunlu emeklilik uygulaması istedi. 

DİSK/Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube ve üye işçiler, Konak'taki eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. "Belediye işçisi kamu işçisidir, kadro istiyoruz", "696 KHK mağduriyeti giderilsin, zorunlu emekliliğe son verilsin" yazılı pankartların açıldığı eylemin metnini şube yönetim kurulu üyesi Ercan Ağar okudu.

Belediye şirket işçilerinin kadro adı altında ayrımcılığa, eşitsizliğe ve adaletsizliğe uğradığını söyleyen Ağar, "Kamu çalışanlarının-işçi ya da memur ayrımı yapmaksızın, merkezi ya da yerel hakları iyileşecekse toplu olarak iyileştirilmelidir. Bu durumdan hem hükümet hem de belediye işverenleri sorumludur. Belediye şirket işçilerinin kadro ve ilave tediye hakkı verilmelidir" dedi.

Zorunlu emeklilik uygulamasının da kaldırılmasını talep ettiklerini söyleyen Ağar, "696 KHK ile geçişi yapılan işçiler Anayasa'ya aykırı bir uygulamaya maruz bırakılıyor. Yıllarca taşeronlarda asgari ücretle çalışan işçilerin bugün zorla emekli edilmek istenmesi, bu işçilerin asgari ücretin yarısı kadar emekli ücreti ile yaşamaya mahkûm edilmesidir. Bu ayrımcı uygulama bir an önce sona erdirilmeli ve gerekli yasal düzenleme bir an evvel yapılmalı, bu süreçte zorla emekli edilen binlerce işçiye yeniden işe geri dönüş imkânı sağlanmalıdır" dedi.

"Direne direne kazanacağız", "Gerçek kadro istiyoruz", "Sözde değil özde kadro", "Kadro hakkı engellenemez", "KHK son bulsun kadro verilsin" sloganlarının atıldığı eylem, birlikte mücadele çağrısıyla son buldu.