20 Eylül 2024 Cuma

Belçika SKB: Kadına yönelik şiddete karşı sessiz kalma!

Kadına yönelik şiddeti önlemek ve bununla mücadele etmek için açıklama yapan Belçika SKB, taleplerini sıraladı. SKB ayrıca Brüksel'de stant açtı, kadınlara örgütlenme çağrısı yaptı.

Belçika SKB, kadına yönelik şiddete karşı sessiz  kalmama çağrısı yaptı. Yazılı bir metin yayımlayan Belçika SKB, şu ifadelere yer verdi: "Kadına yönelik şiddet, dünyanın her yerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en acımasız biçimi olarak kendini gösteriyor. Kadınların fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel olarak zarar görmesine, haklarının ihlal edilmesine ve yaşam kalitelerinin düşmesine ve toplumda yok sayılmalarına  neden oldu. Baştan yeniden vurgu yapmak gerekir ki, bunun temel sebebi ataerkil odaklı kapitalist sistemdir. İnsanlık için Çözüm  olarak sunulan sistem, ne insanlığın  sorunlarını çözdü,  nede kadınların katledilmesini önleyebildi. Kadınların toplumda hak  ettiği yere gelmesini sağlamadı. Sorunu daha da derinlestirdi.

Cinsiyet eşitsizlik devam ederken mücadele  eden kadınlar, bazı ülkelerde hâlâ , ya cezaevine atılıyor ya da katlediliyor. Bakın, Belçika'da hâlâ  sorun çözülmüş değil. 2023'ün başından bu yana Belçika'da en az 23 kadın cinayeti yaşandı; kadınların çok büyük bir kesimi cinsiyetçi davranışların hedefi  olurken,  sokakta ya da toplu taşıma araçlarında  yüzde 60'ının taciz mağduru olarak kayıtlara geçti. Yine kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 63 iken erkeklerin yüzde 71'dir. Kadınların ortalama saatlik ücreti erkeklerden yüzde 6 daha azdır. Kadınların siyasette temsili de düşüktür. Belçika Parlamentosunda kadın milletvekili oranı yüzde 43 iken hükümette bu oran yüzde 38'dir."

Belçika SKB, şu talepleri sıraladı:
🔹"Kadına yönelik şiddeti önlemek ve bununla mücadele etmek için, çıkan yasaların etkin uygulanması.
🔹İstanbul Sözleşmesinin tam ve eksiz olarak uygulanmasını  talep ediyoruz.
🔹18 Temmuz 2006 tarihli barınma yasasında reform yapılması çağrısında bulunuyoruz.
🔹Tüm aile içi şiddet mağdurlarına ve çocuklarına yardım çağrısında  bulunuyoruz. (Kadın ve çocuklarına kalacak güvenli bir yer ve psikolojik destek sağlanması. (Psikolojik, hukuki ve idari destek.)
🔹Erkek şiddetine maruz kalan mülteci veya göçmen kadınların, boşanma durumunda,  ikametgahının muhafaza edilmesi çağrısında bulunuyoruz.
🔹Cinsel Şiddet Bakım Merkezlerinin (CPVS) ülke genelinde daha iyi bir şekilde konuşlandırılması, finansmanlarının kalıcı hale getirilmesi ve yasal olarak sabitlenmesi çağrısında bulunuyoruz.
🔹Kadına yönelik şiddet konusunda veri toplama ve araştırma yapmak için gerekli kaynakları sağlamak. Veri toplama ve araştırma sonuçlarını toplumda  farkındalık ve değişimin aracı haline getirmek.
🔹Kötü muamele mağduru göçmen kadınların sınır dışı edilmesinden korumak.
🔹LGBTİ+ bireyler yaşamları boyunca,  aile içi cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddet, reddedilme, taciz, hakaret vb. pek çok şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Bu toplulukların damgalanmasıyla mücadele etmek için taleplerimiz:
    *bu grupları sosyal ve idari olarak tanımak.
    *Tıp mesleğini ayrımcılık ve cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimlerle bağlantılı ayırt edici ihtiyaçlar konusunda en iyi bakım için (geçiş, tarama, jinekolojik bakım, vb.) için bütçe ayırmak. Ayrıca iltica ve oturum haklarını bu temelde tanınmasını talep ediyoruz."

BRÜKSEL'DE STANT AÇILDI
SKB, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 25 Kasım çalışmaları kapsamında stant açtı. SKB Belçika'nın taleplerini içeren bildirilerin dağıtıldığı çalışmada, 26 Kasım'da merkez istasyonda yapılacak yürüyüşe çağrıldı.