22 Eylül 2024 Pazar

BBC: Birleşik Krallık ordusu Afganistan'da en az 54 sivili katletti

BBC, Birleşik Krallık ordusuna bağlı Özel Hava Kuvvetleri birliklerinin 2010-2011 yılları arasında Afganistan'da en az 54 sivili katlettiğini ve orduda yer alan pek çok üst düzey yetkilinin işlenen savaş suçlarından haberdar olduğu halde hükümete bilgi vermediğini ortaya çıkardı.

British Broadcast Channel (İngiliz Yayın Kanalı – BBC), Birleşik Krallık Ordusu'na bağlı Özel Hava Kuvvetleri'nin (SAS), Afganistan'da bulunduğu süre boyunca onlarca sivili katlettiğine dair çok sayıda belge ve delili yayınladı. BBC'nin ele geçirdiği askeri raporlara göre, 2001'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'ı işgaliyle başlayan savaş süresince 2010-2011 yıllarında Afganistan'ın Helmand bölgesinde konumlanan SAS birlikleri, bölgede Taliban'a karşı olduğu iddia edilen onlarca baskın düzenledi. 

Baskınlar sırasında "öldür ya da yakala" talimatıyla hareket eden birlikler, tespit edilebilen 54 sivili katletti. Bölgede yaşayan çok sayıda sivil de, SAS'ın gece baskınları düzenleyerek sivillere ateş açtığına tanıklık etti. Öte yandan katledilen sivillerin gerçek sayısının yüzleri bulabileceği ifade edildi. Ayrıca görgü tanıklarına göre askerler bilinçli olarak katliam yaptıkları yerlere silah bıraktı ve katledilenlerin silahlı olduğunu iddia ederek katliamı meşrulaştırmaya çalıştı.

Habere göre ayrıca, katliamlar sırasında Birleşik Krallık Özel Harekat Kuvvetleri'nin başında olan General Sör Mark Carleton-Smith, katliamlar hakkında bilgi sahibi olmasına rağmen bu bilgiyi ilgili yetkililere iletmedi. İlerleyen süreçte ordunun başında görevlendirilen ve geçen ay görevden çekilen Carleton-Smith, haber hakkında yorum yapmayı reddetti. Özel Harekat Kuvvetleri'nde yönetici olan pek çok kişinin yaptığı iç yazışmalar da, ordunun katliamlardan haberdar olduğu halde bunu denetleme ve yargılamadan sorumlu yetkililere iletmediğini gösteriyor.

Dışişleri Bakanlığı, katliamlar hakkında yorum yapmayı reddederek, İngiliz askerlerinin Afganistan'da "cesaret ve profesyonellikle" hareket ettiğini söyledi.

2013 ve 2019 yıllarında da, çeşitli gazetecilerin SAS'ın bölgede yürüttüğü bir gece baskını hakkında yaptığı araştırma ve ortaya sunduğu deliller sonrası ilgili birlikler hakkında soruşturma başlatılmıştı.

BBC'nin yayınladığı belgelere göre, bölgede konumlanan SAS birlikleri, yaptıkları gece baskınlarındaki ölü sayısının çok yüksek olması ve askeri raporlarda çok sayıda çelişkili ifade yer alması sonrası, bölgede "bilinçli bir şekilde sivillerin katlediliyor olabileceğine dair" uyarıldı. Ancak birliklere uyarı notu gönderen Özel Harekat yetkilileri, açılan soruşturmaya rağmen bu raporları soruşturmayı yürüten yetkililere teslim etmeyi reddetti.