4 Ekim 2024 Cuma

Batman'da polis saldırısına rağmen 'birlik' yürüyüşü yapıldı

Batman'da, Kürt ulusal birliğinin sağlanması talebiyle yapılmak istenen açıklama izin verilmeyince halk üç koldan yürüyüşe geçti. Polis saldırısına rağmen kitle, attıkları sloganlarla ulusal birliğin sağlanması taleplerini haykırdı.

Kürt ulusal birliğinin sağlanması konusunda çalışma başlatıp, bir süredir bölge kentlerinde halkla bir araya gelen Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Batman ayağındaki temaslarını gerçekleştirilen kitlesel yürüyüşle tamamladı.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, Hasan Özgüneş, Ayşe Sürücü, Gülistan Koçyiğit, Semra Güzel, Remziye Tosun, Sıddık Taş, İmam Taşçıer, Necdet İpekyüz, Şevin Coşkun ve TJA aktivistleri, Batman'da 25 Ocak'tan bu yana yürüttükleri çalışmalara dair Atatürk Parkı'nda açıklama yapmak istedi. Park çevresi polisler tarafından bariyerlerle kapatıldı, parka giriş engellendi.

3 KOLDAN YÜRÜYÜŞ
Polis ile yapılan görüşmelere rağmen parka girişe izin verilmemesi üzerine milletvekilleri ve halk 3 koldan HDP İl Örgütüne doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca kitle "Bimre xiyanet (Kahrolsun ihanet)", "Bijî berxedana zindana (Yaşasın zindan direnişi)", "PKK halktır, halk burada" ve "Bijî serok Apo" sloganları attı.

Polisin saldırı uyarılarına rağmen yürüyüşlerini sürdüren kitle attıkları sloganlarla polis araçlarından yapılan anonsları bastırdı.

HALK DARP EDİLDİ
Yüzlerce polis, bir süre sonra engel olamadıkları yürüyüşe tazyikli su, biber gazı ve coplarla saldırdı. Saldırı sırasında DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz ile HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Dersim Dağ'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi polislerce darp edildi.

Polisin saldırısında Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu 20'ye yakın kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltılara ve saldırıya halk sloganlarla tepki gösterdi.

Saldırıya rağmen kitle parti binasının önüne ulaştı. Burada yine polis ablukası altında açıklama yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, beş gündür Batman'da ulusal birlik çalışmaları kapsamında halk ile bir araya geldiklerini söyledi.

'ULUSAL BİRLİK TALEBİNE KARŞI OHAL İLAN EDİLDİ'
Çalışmaları sırasında karşılaştıkları coşkunun bugün zirve yaptığını söyleyen Öztürk, "Halkın bu ulusal birlik talebine tahammül edemeyenlerin bugün Batman'da adeta OHAL ilan ettiğini" ifade etti.

Öztürk'ün Batman halkının ulusal birliğe ilişkin sergiledikleri direnişi kutlayarak sözlerini noktalamasının ardından kitle alkışlar eşliğinde parti binasının önünden ayrıldı.