4 Ekim 2024 Cuma

Batman'da kayıplar eylemine polis engeli

Batman'da kayıp yakınlarının Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yapmak istediği açıklama engellendi. İHD Şube binasında yapılan açıklamada 1994 yıllında kaybedilen Abdullah Tarım'ın akıbeti soruldu.

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla yaptıkları eylemlerini 503'üncü haftasında sürdürdü. Son iki haftadır Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapan kayıp yakınlarına, geçen hafta AKP'li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan'ın kente gelişinden kaynaklı izin verilmemişti. Bu hafta ise valilik yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Yasağa rağmen İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek kayıpların fotoğraflarını açan kitle, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı açtı. Eyleme HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, görevden alınarak yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz da destek verdi. Kitlenin etrafını saran polisler açıklama yapmasına izin vermedi. Bunun üzerine kitle buradan İHD'ye kadar ellerinden kayıp yakınlarının fotoğrafları ile yürüdü. Bina önünde son bulan yürüyüş ile birlikte basın açıklaması yapıldı.

İHD Şube Eşbaşkanı Devranı Yıldız, hukuksuz bir şekilde açıklamalarının engellendiğini belirterek, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. Batman'ın Pınarbaşı Mahallesinde Eylül 1994 yıllında kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Abdullah Tarım'ın kayıp hikayesinin paylaşıldığı açıklama sonrası 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.