19 Eylül 2024 Perşembe

Batman'da İbrahim ve Edip Çelik'in akıbeti soruldu

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları 1994'ün ağustos ayında kaybedilen İbrahim ve Edip Çelik'in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 646. hafta eylemini Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde, gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayetle katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Rezan Baytar, 1994 yılının ağustos ayında Batman Merkeze bağlı Soğuksu köyünde kaybedilen İbrahim Çelik ve Edip Çelik'in hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

1994'ün ağustos ayında bir gece sivil giyimli, uzun namlulu silahlı 4 kişinin İbrahim Çelik'in kaldığı eve giderek eşine İbrahim ve oğlu Edip Çelik'i sorduğunu belirten Baytar, İbrahim ve Edip Çelik'in bu 4 kişiyle birlikte bahçeye indikten sonra ortadan kaybolduklarını aktardı.

Ertesi gün Çelik ailesinin Batman İl Jandarma Karakoluna yazılı başvuruda bulunduğunu ancak "Gözaltında değiller" cevabını aldığını ifade eden Baytar, o günden beri İbrahim ve Edip Çelik'ten hiçbir haber alınamadığını söyledi.

Baytar, "Bizler kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak; bu topraklarda kaybedilen yüzlerce insanın faillerinin, insanlığa karşı suç işleyen sorumluların ortaya çıkarılmasını ve yargılanmalarını istiyoruz. Bizler intikam peşinde değil, adaletin peşindeyiz" dedi.