19 Eylül 2024 Perşembe

Batman'da Hacı Ahmet Er'in akıbeti soruldu

İHD Batman Şubesi, 29 yıl önce Hakkari'de gözaltında kaybedilen Hacı Ahmet Er'in hikayesini paylaşarak, akıbetinin açığa çıkarılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 645. hafta eyleminde Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde gözaltında kaybedilenlerin ve faili meçhul cinayetlerle katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

15 Ağustos 1995'te Hakkari'nin Çukurca ilçesinde kaçırılan Hacı Ahmet Er'in dosyasını kamuoyuyla paylaşan Sinan İslam Gegin, Er'in Kurudere köyünde ikamet ettiğini belirtti. Köyde 15 Ağustos 1995'te operasyon başlatıldığını ve askerlerle PKK militanları arasında çatışma çıktığını ifade eden Gegin, "Operasyonu yöneten askeri komutan, köylülerin köyü bir önce boşaltmalarını, aksi takdirde askerlere vur emrini vereceğini söyleyerek tehdit eder. Bir süre sonra da köy askerlerin baskınına uğrar" dedi.

"Hacı Ahmet Er'in oğlu Adnan, ev eşyalarını taşımak için komşu köy Kavşak'a katır bulmak için gider. Adnan'ın gittiği sırada, iki köy arasında silah sesleri duyulur. Silah seslerinin gelmesi üzerine ailesi Adnan için kaygılanmaya başlar. Hacı Ahmet Er ve kardeşi Hacı Mirap Er, Adnan'ın peşinden Kavşak köyüne gider. Operasyona çıkan askerler, Er kardeşleri gözaltına alır ve Işıklı Köyü karakoluna götürürler" diyen Gegin, ağır işkencelere maruz kalan Hacı Mirap Er'in köyü terk etmesi şartıyla serbest bırakıldığını aktardı.

"Aile Hacı Mirap Er ile birlikte gözaltına alınan kardeşi Hacı Ahmet Er'in de serbest bırakılacağını düşünürler. Ancak Hacı Ahmet Er'den bir daha haber alınmaz. Birkaç yıl sonra aile Hacı Ahmet Er'in akıbetinin ortaya çıkarılması için davacı olur, ancak bu girişimden her hangi bir sonuç alınamaz" diyen Gegin, Hacı Ahmet Er'in 29 yıldır kayıp ve akıbetinin hala meçhul olduğunu söyledi.

Gegin, "Acılı anaların yüreklerini bir nebze de olsa rahatlatma adına, gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin araştırılmasını, faillerinin bulunup yargılanmasını ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.