2 Ekim 2024 Çarşamba

Batman'da askerden köylülere tehdit ve işkence

Batman'daki Gümüşörgü köyünde askerler, köylülere işkence ve ölüm tehditlerinde bulunarak köye giriş çıkışları kapattı. Yapılan işkenceler sonrası köylüler İHD Batman Şubesi'ne başvururken, şubeden yapılan açıklamada işkencenin bir insanlık suçu olduğu yetkililere hatırlatıldı.

Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Gümüşörgü köyündeki bazı evlere 31 Mart'ta baskın düzenleyen askerler, 15 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınan 15 kişiden 10'u, Gümüşörgü Jandarma Karakolu'nda alınan ifadelerinin ardından aynı gün serbest bırakıldı. Yahya Karabaş, Yakup Karabaş, Şaban Cengiz, Fırat Baran ve Saddulah Karabaş ise, 3 Nisan'da savcılığa sevk edildi. Savcı, "örgüt üyeliği" iddiasıyla 4 kişiyi adli kontrol şartıyla, Saddullah Karabaş'ı ise tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. 4 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, savcının hakkında tutuklama istediği Saddullah Karabaş tutuklandı. Gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılanlardan Yahya Karabaş, ev baskını sırasında yaşadığı işkenceye dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'ne başvurdu. 

'SENİ BURADA ÖLDÜRÜRÜZ, KİMSENİN HABERİ OLMAZ'
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, askerler tarafından gözaltına alınarak 4 gün boyunca işkence gören Yahya Karabaş'a ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada belirtilenlere göre, 31 Mart 2022 tarihinde Yahya Karabaş sabaha karşı askerler tarafından çağrıldı. Askerlerle bir süre köyden uzaklaşarak asker araçlarının yanına gelen Karabaş, burada araçlardan inen sivil giyimli kişilerin saldırısına uğradı. Saldırıyla başına çuval geçirilerek araca bindirilen Karabaş, 2 saat süren yolculuk boyunca sürekli hakarete maruz kaldı. Askerler, Karabaş'ı bataklık kenarında ormanlık bir alanda indirerek, kafasını çamura sokup çıkardı ve civarda gerilla olup olmadığını, yerlerini sordu. Karabaş'ın "Bilmiyorum" cevabı üzerine işkencelerine devam eden askerler, Karabaş'ın başına silah dayayarak "Seni burada öldürürüz. Kimsenin de haberi olmaz" dedi. 2-3 saat süren işkence sonrası tekrar araca bindirilen Karabaş, süreç boyunca ölüm tehdidi, hakaret ve işkenceye maruz kaldı.

'İSTESEK SENİ ÖLDÜRÜRDÜK'
Karabaş, sonrasında araçla kaçırıldığı yere geri getirildi ve başındaki çuval çıkarıldı. Her yeri ıslak ve kan içerisinde saatlerce soğuk havada bekletilen Karabaş, evinin yanına götürüldü ancak içeri girmesine izin verilmedi. Karabaş'ın yanında bulunan sivil polis ona "Bize bilgi vermezsen kolunu kıracağım" dedi. Karabaş, evinin yakınında, eşinin gözleri önünde işkence görmeye devam etti. Daha sonrasında bir araca bindirilerek köy karakoluna götürülen Karabaş, oradan da Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Sivil polis Karabaş'a kullandığı ilaçlar sebebiyle yüzünün o hale geldiğini söylemesini istedi.

Karabaş hastaneden sonra Batman İl Jandarma Komutanlığına götürüldü. Orada bir polis Karabaş'a, "Sana bu işkenceyi yapan bendim. İsteseydim seni öldürürdüm orada. Seni oraya öldürmek için götürdüm. Ama öldürmedim. Seni adalete teslim edeceğim" dedi. 4 gün boyunca gözaltında kalan ve 4 defa hastaneye götürülen Karabaş'ın darp raporuna her seferinde sivil polis müdahale ederek işkencenin kayıtlara geçmesini engelledi.

DARP RAPORU ALMASI ENGELLENDİ
Pazar akşamı adli kontrolle serbest bırakılan Karabaş, savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmak istedi. Savcının Karabaş'a "Ben suç duyurunuzu değerlendirirsem uzun sürecek. Siz yarın sabah gidip hastahaneden darp raporu alıp savcılığa yeni bir suç duyurusunda bulunun" demesi üzerine Batman İluh Devlet Hastanesi'ne giderek darp raporu almak isteyen Karabaş'a polisler yine engel oldu. Hastanede beklediği süre içerisinde hastane polisi ve doktorlar tarafından sürekli zorluğa uğrayan Karabaş, muayene edilmeden hastaneden gönderildi.

Yaşadıkları sonrası İHD Batman Şubesi'ne başvuruda bulunan Karabaş, "Ben köyde tek başıma yaşamaktayım. Hayatımdan şüphe ediyorum. Başıma bir şey gelirse devlet yetkilileri sorumludur" diyerek, İHD'den hukuki destek istedi.

'İŞKENCENİN HİÇBİR HAKLI GEREKÇESİ YOKTUR'
İHD Batman Şubesi, yaptığı basın açıklamasında olay örgüsünü anlatarak, yaşananları kınadıklarını belirtti. Yapılan açıklamada ayrıca, yine aynı köyde jandarma tarafından başka köylülere de darp ve "Köyünüzü de sizi de yakacağız" şeklinde tehditler yapıldığı belirtildi.

31 Mart'tan itibaren köye giriş ve çıkışların yasaklandığı ve iletişimin kısıtlandığı belirtilen açıklamada, devlet yetkilileri bir daha böyle olayların yaşanmaması için sorumluluk almaya çağrıldı.

Açıklama, şu ifadeler yer aldı: "Bilinmelidir ki işkencenin hiçbir haklı gerekçesi yoktur. İşkence bir insanlık suçudur."