16 Eylül 2024 Pazartesi

Batman'da Ali Gündüz'ün akıbeti soruldu

'98 yılında kaybedilen Ali Gündüz'ün akıbetinin sorulduğu Batman'daki "kayıp eylemi"nde, faillerin adalet önünde hesap vermeleri için mücadelenin süreceği belirtildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'nin "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminde bu hafta 22 Ağustos 1998 yılında Gercüş'ün Helané köyündeki evindeyken yanına gelen bir kişi ile Batman'a gelen ve o tarihten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ali Gündüz'ün akıbetini sordu. 

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarıyla yapılan açıklamanın basın metnini okuyan şube yöneticilerinden Hüseyin Elçi, Ali Gündüz'ün oğlunun sözlerini şöyle aktardı: "Babam 22 Ağustos 1998 tarihinde köyde evinin bahçesinde çalışırken yanına 18 yaşlarında bir genç geliyor. Ona bir yakının sorunu olduğunu ve bunu halletmek için yanına geldiğini söylüyor. Beraber arabaya binerek Batman'a geliyorlar. Batman'da Mustafa Kaya'nın evine gidiyorlar. Orada konuştuktan sonra Mustafa Kaya ve oğlu Fatih kaya ile Mustafa kayanın arabasına binerek çıkıyorlar. Nereye gittikleri bilinmiyor. O tarihten bu yana Mustafa Kaya, Fatih Kaya ve Ali Gündüz'den haber alınamıyor. Babam eve gelmeyince her tarafa haber saldık. Kimseler görmemişti. Ağlayıp durduk. Daha sonra ikamet ettiğim Kızıltepe savcılığına başvuruda bulundum. Savcılığın yaptığı araştırmada da bir sonuç alamadık. Aradan geçen bunca zaman içinde her gün her saat babamızı bekledik ancak ondan hiç bir haber alamadık. Babamla beraber kaybolan kişilerden de haber alınamamış. Üç kişinin birden bire ortadan kaybolması ve bugüne kadar hiçbirinden haber alınamamış olması düşündürücüdür."

Ailenin o günden bu yana aramadık yer, çalmadık kapı bırakmadığını belirten Elçi, "Faillerin adalet önünde hesap vermelerini umduklarını dile getirmektedirler. İHD Batman Şubesi olarak her zaman olduğu gibi bu hafta da çağrımızı yineliyoruz; acılı anaların ve ailelerin yüreklerini bir nebze de olsa rahatlatma adına, gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin araştırılmasını, faillerinin bulunup yargılanmasını ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz" dedi. 

Açıklamanın ardından bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı.