5 Ekim 2024 Cumartesi

Batman halkı tecride karşı mücadele çağrısı yaptı

Batman'da Newroz alanında toplanan onbinler, HDP'ye sahip çıktı, tecridin kaldırılması için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Batman'da onbinlerce kişi Newroz alanında buluşarak, direniş günü olan Newroz'u kutladı, saldırılar karşısında mücadele edeceklerini söyledi.

"Newroz kadınların büyük isyanıdır", "HDP halktır halk burada", "HDP umuttur umut dimdik ayakta" pankartları, yeşil, sarı, kırmızı, mor, beyaz flama ve HDP bayrakları asılırken "Newroz piroz be" ve "Newroz jiyane" lolipopları taşındı. Kitle sık sık, "Biji sêrok Apo", "Biji berxwedana zindana" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganlarını attı.

KULPU: HALKA DİZ ÇÖKTÜREMEZSİNİZ
Tertip Komitesi adına konuşan HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, tutsakların ve dört parça Kürdistan'da bulunan halkların Newroz bayramını kutladı. Newroz'un başkaldırı demek olduğuna vurgu yapan Kulpu, "Dehakların zulmüne karşı durmaktır. Halkın partisi olan HDP'yi kapatmak istiyorlar. AKP ve MHP çaresizliğini HDP'ye saldırarak üstünü kapatmaya çalışıyor. Fakat kimse halka diz çöktüremez, çünkü dönem Kürtlerin dönemidir" dedi.

Tertip komitesi adına yapılan konuşmanın ardından, Barış Anneleri ile alanda bulunan kurum ve parti temsilcileri Newroz ateşini yaktı.

Batman Newroz'unda konuşma yapan Barış Anneleri Meclisi üyesi Muhlise Hinar, barış istediklerini söyledi.

UCA: HDP BURADA BULUNAN HALKTIR
HDP Batman Milletvekili Feleknaz Uca da mitingde bir konuşma yaptı. Tüm engellemelere rağmen halkın Newroz alanlarında buluştuğunu söyleyen Uca, HDP hakkında açılan kapatma davasına değindi. HDP'nin halkla birlikte mücadele eden bir parti olduğunu belirten Uca, "İşte HDP budur. HDP burada bulunan halktır. Ne kadar direniş olursa devlet o kadar korkuyor. Kadınların ve gençlerin direnişinden ve mücadelesinden korkuyor. Herkes çok iyi bilsin dün de bugünde Kürt halkı vardı, var olacak ve asla diz çökmeyecek" diye konuştu.

Milletvekilliklerinin düşürülmesi ve HDP'li yöneticilere siyasi yasak getirilmesine de değinen Uca, "Ama bilmiyorlar ki ben alınırsam bu alanda bulunan binlerce kişi mücadelemizi devam ettirecek. Hodri meydan deyip alanlardayız diyoruz. Onlar yaptıkları zulümle gidecek ve bizim mücadelemiz başarıya ulaşacak" dedi.

HDP Batman Milletvekili Uca, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiğini hatırlatarak, kadına yönelik şiddetinin önünün daha fazla açıldığını ve devletin kadına şiddet uygulayan ve katleden erkek faillere destek verdiğini söyledi. Newroz alanlarının aynı zamanda kadınların verdiği mücadele sonucu dolduğunu vurgulayan Uca, "Buradan sesleniyoruz; Bizler sözleşmeye sahip çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

KORKMAZ: BELEDİYELER DÖRT DUVAR ARASINDA DEĞİLDİR
Kayyum atanarak görevden alınan Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz da konuşmasında İstanbul Sözleşmesi'ne değindi. Halkın iradesine kayyum atandığını söyleyen Korkmaz, "Belediyenin dört duvar arasında olduğunu sanarak büyük bir handikapa kapılıyorlar" dedi.

Korkmaz İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiğini hatırlatarak, "Sözleşme bizimdir bizim kazanımımızdır" diyerek, erkek şiddetine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

ÖZTÜRK: ÖCALAN KÜRT HALKININ İRADESİDİR
Mitingin son konuşmasını Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk yaptı. PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecride değinen Öztürk, hapishanelerde tecride karşı direnen tutsakları selamladı.

Öcalan'ın Kürt halkının iradesi olduğunu vurgulayana Öztürk, "Bu iradeyi yok edemezsiniz" dedi. Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla bir an önce görüştürülmesi gerektiğini söyledi.