7 Ekim 2024 Pazartesi

'Baskı, sömürü, mafya düzenine teslim olmayacağız'

Türkiye'nin sermaye-devlet-mafya sarmalında devam eden kirli ilişkilerin ortaya saçıldığı kritik bir dönemden geçtiğini belirten Avcılar Emek ve Demokrasi Platformu, mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Avcılar Emek ve Demokrasi Platformu, Avcılar Deprem Anıtı önünde yaptıkları basın açıklamasıyla çete-siyaset-devlet ilişkisini protesto etti.

"Baskı, sömürü, mafya düzenine teslim olmayacağız" pankartının açıldığı eyleme HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da katıldı. Platform adına açıklamayı okuyan Eğitim-Sen İstanbul 7 Nolu Şube Sekreteri Yakup Kaya, Türkiye'nin sermaye-devlet-mafya sarmalında devam eden kirli ilişkilerin ortaya saçıldığı kritik bir dönemden geçtiğine dikkat çekti. Kaya, "Karşı karşıya olduğumuz tablo basitçe besleme bir mafya liderinin ifşaları ve iddiaları değildir. Yıllardır devletin her kademesinde yakın ilişkileri olan, siyasal iktidara her kritik evrede destek vermiş ve bu sayede yıllarca dokunulmamış, hatta kendisine resmi koruma verilmiş bir suçlunun devlet adına işlenen birçok suça ortak olduğuna dair itiraflarıdır" dedi.

'SERMAYE DÜZENİ ÇÖKÜŞE GİRMİŞTİR'
1990'lı yılları da aşan bir çürümeyle karşı karşıya olduklarını belirten Kaya, "Mafya-siyaset-sermaye sarmalında iç içe geçmiş ilişkileri devlet-derin devlet ikileminde ele almak var olan çürümüşlüğü hafife almak olacaktır. Bu dönemde yaygınlaşan şiddet politikaları, keyfilik ve hukuksuzluk, ihale kanunundaki sayısız değişikliğin yarattığı denetimsizlik, yağma ve talanın bir sermaye birikim aracı olarak kanıksanması, mafya-devlet-sermaye arasındaki ayrımları giderek silikleştirmiştir. Bu sermaye düzeni bütün yönleri ile çürümüş ve çöküşe geçmiştir. Sömürü, yolsuzluk ve mafya/siyaset cenderesinde yıllardır işçiler, emekçiler, kadınlar ve gençler ezilmekte, baskı ve sindirme politikaları ile karşı karşıyadır" ifadelerini kullandı.

'DENİZ POYRAZ'IN KATİLLERİNİ TANIYORUZ'
Kürt sorunundaki çözümsüzlüğe vurgu yapan Kaya, "Ülkemizde uzun süredir Kürt sorununda sürdürülen çözümsüzlük ve savaş politikalarında bu gayri hukuki mafya/kontrgerilla güçlerinin devlet tarafından kullanıldığını bir kez daha 17 Haziranda HDP İzmir İl Binası'nın basılarak Deniz Poyraz'ın katledilmesi ile açığa çıkarmıştır. HDP İl Binası'na yapılan saldırı bilinçli bir tercihin sonucudur. Katilleri ve ortaklarını tanıyoruz. Türkiye bu karanlık ilişkilerle anılmak ve bunun bir parçası olmak zorunda değildir. Barış içinde bir arada yaşam için mücadele etme, sorumlulardan hesap sorma zamanıdır. Herkesi bu mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.