22 Eylül 2024 Pazar

Basel'de hasta tutsaklara özgürlük çağrısı

Basel kentinde hasta tutsaklara özgürlük çağrısı yapıldı, "Şu an 30 yılı aşkın süredir zindanlarda tutulan, tahliye tarihleri gelmiş olan pek çok politik devrimci tutsak, bu türden uygulamalarla cezaevlerinde tutulmaya devam edilmektedir" denildi.

İsviçre'nin Basel kentinde Türkiye ve Kuzey Kürdistan hapishanelerindeki hasta tutsakların tahliye edilmesi talebiyle eylem düzenlendi. Claraplatz'da düzenlenen eylemde Almanca "Türk devletinin siyasi mahkumları öldürdüğünü biliyor muydunuz?" pankartı ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Partizan, Dem Kurd, Bir- Kar, İDHF ve Proleter Devrimci Duruş'un Almanca yaptığı ortak açıklamada, Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde her yaştan, on binlerce insanın politik düşünceleri ve faaliyetleri nedeniyle tutsak edildiği ifade edildi. Bunun yanı sıra politik tutsakların "pişman olmadıkları" gibi gerekçelerle tahliyelerinin engellendiği dile getirilen açıklamada, "Şu an 30 yılı aşkın süredir zindanlarda tutulan, tahliye tarihleri gelmiş olan pek çok politik devrimci tutsak, bu türden uygulamalarla cezaevlerinde tutulmaya devam edilmektedir" denildi.

Yaşları 70'i geçmiş, kendi başına yaşamını idame ettiremeyen çok sayıda politik tutsağın dört duvar arasında ölüme mahkum edildiği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti: "Apaçık bir intikam duygusuyla hareket eden faşist devlet, devrimcileri imha etmeyi amaçlıyor. Sayıları 600'ü aşan hasta tutsakların durumu ise tüm dünya insanlığını isyan ettirecek bir gaddarlık örneğidir. Zindanlarda kalmasının mümkün olmadığı sayısız doktor raporuyla tespit edilen, tedavi ve yaşamının idame ettirilmesi için mutlaka serbest bırakılması gerektiği hastane raporlarıyla, hatta sık sık Adli Tıp kurul kararlarıyla belgelenen nice politik tutsak, sırf politik düşüncelerinden ötürü, sırf faşist devlete karşı çıktığı için ölüm anına kadar zindanda tutuluyor, çoğu yaşamını zindanda hayatını kaybediyor."

Eylemde ayrıca 27 Şubat'ta İzmir ve İstanbul'da devrimcilerin işkenceyle gözaltına alınmasına da tepki gösterildi. Açıklamada, "Kadınların mücadele günü 8 Mart öncesinde yapılan bu saldırıların kuşkusuz kadın özgürlük mücadelesinin dindirilemeyen isyanına, kadınların erkek-devlet saldırılarına karşı mücadelesinedir. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerçekleşen bu gözaltı saldırıları çalışmaların engellenmesini amaçlamaktadır" denildi.

Açıklama sloganlarla sonlandırıldı.