21 Eylül 2024 Cumartesi

Basel'de göçmenlere polis işkencesine karşı sokağı doldurdular

Basel'de polis işkencesine uğrayan göçmen Aymen Amin'in maruz kaldığı işkence ırkçılık karşıtı No More'nin çağrısıyla sokakta protesto edildi. Amin'in işkence gördüğü karakol ve tutsaklara yönelik işkencenin sürdüğü Waaghof Hapishanesi önünde ırkçılığa ve göçmenlere yönelik işkence, sistematik şiddete karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Dünyanın her yerinde göçmenlere yönelik polis işkencesi sürüyor. 2019 yılında Cezayir'den İsviçre'ye gelen Aymen Amin, olumsuz iltica kararının ardından Basel'de yaşıyor. Sistematik polis tacizine uğrayan Amin, şubat ayında polisin şiddetine rağmen gözlerini indirmediği ve saygısızlık ettiği iddiasıyla işkenceyle gözaltına alındı, polis arabasında ve karakolda kamerasız bir odada işkence gördü.

BASEL'DE GÖÇMENLERE POLİS İŞKENCESİ ARTIYOR
Basel'de polisin göçmenlere yönelik sistematik taciz ve saldırıları son dönemde daha da arttı. Irkçılık karşıtı No More Komitesinin araştırmasına göre, polisin saldırıları tekil değil. Basel de devlet şiddeti de göçmenlere sistematik olarak uygulanıyor.

Sans-Papiers Basel irtibat noktasının eş direktörü Katharina Boerlin, birkaç yıl öncesinin aksine Basel'de polisin aktif şekilde oturum belgesi olmayan kişileri aradığını söyledi. Bu durum resmi istatistiklerle de doğrulandı. 2012 yılında Basel-Stadt'ta 100'den fazla kişi "İsviçre'de yasadışı ikamet" nedeniyle durdurulurken, 2022 yılına gelindiğinde bu sayı güçlü bir artış eğilimiyle bin 800'e yükseldi.

AMİN'İN İŞKENCE GÖRDÜĞÜ KARAKOLA YÜRÜYÜŞ
Göçmenlere yönelik sistematik şiddet İsviçre'nin Basel kantonunda çok sayıda göçmenin katılımıyla protesto edildi. Irkçılık karşıtı No More Komitesinin çağrısıyla antifaşistler, Clara Platz'ta bir araya geldi. Polisin işkencesine uğrayan Aymen Amin'in yaşadıklarının anlatıldığı eylemde, Amin'in işkence gördüğü karakola yüründü.

'IRKÇILIĞA KARŞI HEP BİRLİKTEYİZ'
Karakol önünde "Sınır yok, ulus yok, sınır dışı edilmeyi durdurun (No border, No Nation, Stop Deportation - Irkçılığa karşı hep birlikteyiz" sloganlar atıldı.

WAAGHOF HAPİSHANESİNDEKİ İŞKENCE PROTESTO EDİLDİ
Ardından Waaghof Hapishanesinin önünde hapishane çalışanlarının işkencesi ve hapishane koşulları hakkında açıklamalar yapıldı.

İYONYA DENİZİNDEKİ GÖÇMEN KATLİAMI PROTESTO EDİLDİ
Yürüyüş sırasında Yunanistan'daki mültecilerin durumu ve İyonya denizindeki göçmen katliamı da protesto edildi.

Eyleme AVEG-KON'a bağlı İGİF, RJB, Lotta, SKB gibi antifaşist, sosyalist kurumlar ve kişiler katıldı.