22 Kasım 2024 Cuma

Basel ve Zürih'de 'kadın özgürlük mücadelesinde 30 yıl' paneli

İsviçre'nin Basel ve Zürih kentlerinde "kadın özgürlük mücadelesinde 30 yıl" panelleri gerçekleştirildi. Panelde, kadınların mücadelenin her alanında olduğu vurgulandı.

İsviçre'nin Basel ve Zürih kentlerinde "kadın özgürlük mücadelesinde 30 yıl" panelleri gerçekleştirildi. Panellerin açılışında kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınlar adına saygı duruşu yapıldı.

Panelde sunum yapan komünist kadın, değişik dönemlerde kadın devrimciler, önderler de olduğunu ancak isimlerinin çok anılmadığını söyledi. "Türkiye ve Kürdistan'da '71 devrimci hareketinde birikimli kadınlar da var ancak ağırlıklı olarak erkek devrimciler anlatılır. 78-80 dönemi devrimci harekette örgütsel, politik, askeri ve teknik çalışmanın içinde kadınların önemli görevler aldığı bir dönemdir; ancak yine kadınların isimlerinin belirginleşmediğini görürüz" denilen panelde, bu yaklaşımda erkek egemen anlayışların payının büyük olduğu kaydedildi.

Panelde, "Bu nedenle devrimci mücadele tarihi biz devrimci kadınlar tarafından yazılmalıdır. Dönemin en önemli özelliği, kadın sorununa karşı ertelemeci yaklaşım söz konusudur. Birlik devrimi bu yaklaşımlardan kopuşun başlangıcı olmuştur" vurgusu yapıldı.

'BİRLİK DEVRİMİYLE KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDE BİR SIÇRAMA'
Panelde, şu ifadeler kullanıldı: "Birlik Devrimi ile birlikte kadınlar arasındaki çalışmalar önceki deneyimleri aştı. Birçok konuda olduğu gibi kadın özgürlük mücadelesi konusunda da bir sıçramaya tanık oluruz. 1997 yılında komünist kadınların yürüttükleri kimi tartışmalar cins bilinci konusunda önemli bir adımdır. Kendi cinsinin mücadelesine yoğunlaşması gerektiğine vurgu yapılır. Çeşitli kurultaylar, önemli saldırıları püskürten kampanyalar, konferanslar, dernekleşme çalışmaları politik ve örgütsel olarak sürece damgasını vurur."

Birçok politik çarpışma anının her aşamasında kadınların yer aldığını belirtilen panelde, "Gezi-Haziran ayaklanmasında, savaşa karşı mücadelelerde, emekçi semt çalışmalarında, kadına yönelik şiddete, cinayetlere karşı imza kampanyalarında, Kobanê savunmasında, Rojava devriminin tüm bu mücadele alanlarında kadınları, genç kadınları, LGBTİ+ bireyleri, komünist kadınları görmek mümkün" denildi.

'ERKEK CİNSİ ERKEKLİĞİYLE NE KADAR YÜZLEŞİRSE O ORANDA ÖZGÜRLEŞİR'
Kadın özgürlük mücadelesinin 30 yıllık mücadele tarihindeki bir başka kazanımın da cinsel suçlarla mücadele yönetmeliğinin hazırlanması, eş örgütlenme ve eşbaşkanlık kurumunun oluşturulması olduğu vurgulanan panelde, "Bir toplumun özgürlük mücadelesi kadın özgürlüğü ve cins bilinci ile doğrudan bağlantılıdır. Bundan dolayı erkek cinsi erkekliğinden ne kadar uzaklaşırsa, erkekliği ile ne kadar yüzleşirse o oranda özgürleşecektir. Bu durum kadın özgürlük mücadelesinin bir turnusoludur" denildi.

Panelde, "Kadın Devrimi programı başta olmak üzere komünist kadın örgütlenmesinin 30 yıllık tarihsel mücadelesi, Komünist Kadın Örgütü'nün kuruluşu ile taçlandı. Özerk kadın örgütünün kuruluşu, 2015 yılında 1. Komünist Kadın Konferansı ile gerçekleştirildi. Önceki tüm deneyimleri içerdi, tıkanma noktalarını gördü ve nasıl aşacağını tartıştı. 3. Konferansımız erkek yoldaşlara bir kez daha seslendi: 'Erkek yoldaşlar toplumsal yüzleşmede öne çıkın, öncülük yapın, kadınlardan beklemeyin. Kadına, LGBTİ+lara, çocuklara yönelik şiddet, Türkiye'de, Kürdistan'da ve Avrupa'da çürüme aşamasında, alabildiğince yaygın. Harekete geçin'" denildi.

'KADINLAR HER YERDE, MÜCADELENİN HER AŞAMASINDA'
Panelde, "Kadınlar her alanda. Politik kitle çalışmasında, yer üstü cephelerinde, Türkiye, Kürdistan, Rojava ve Avrupa'da kadın yoldaşlar kitle çalışması yürütüyor. Politik askeri cephede, şehir ve kır gerillacılığında kadınlar yer alıyor. Tutsak düşen kadın yoldaşlar, zindanlarda direniyor, savaşıyor. Ölümsüzleşen Yeliz Erbay yoldaş, değişik mücadele sahalarında Sibel Bulut, Sevda Çağdaş ve Avrupa'dan giden İvana gibi kadın yoldaşların anılarını, ideallerini yaşatmaya devam edeceğiz. Kadınlar her yerdeydi, mücadelenin her aşamasındaydı" ifadeleri kullanıldı.

Panel katılımcıların soru ve görüşlerini aktarmasının ardından sona erdi.