20 Eylül 2024 Cuma

Başaran: 2022 mücadele ile geçti, 2023 başarı ile sonuçlanacak

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 2022 yılında kadınların şiddete, katliamlara ve örgütlülüğe yönelik saldırılara karşı direndiğini ve geri adım atmadığını vurguladı. Başaran, "Bu yüzyılda kadınlara, halklara, Kürtlere kaybettirmeye çalışan bu iktidara karşı kadınlar, Kürtlerin, halkların yüzyılı olacağı yeni bir yaşamı inşa etme hedefinde olacağız. 2022 mücadele ile geçti, 2023 başarı ile sonuçlanacak" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır'da yaptığı açıklamayla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2022 yılının kadınlar açısından zorluklarla dolu ama aynı zamanda mücadelenin bir an bile durmadığı bir yıl olduğunu vurgulayan Başaran, Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu'nun yanı sıra dünyanın dört bir tarafında rejimler ve iktidarların kadınlara, halklara, ezilenlere saldırarak, zorbalığı ve savaşı derinleştirdiğini söyledi. Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra Ortadoğu'da merkezileşen savaşın derinleştiğine işaret eden Başaran, Rojhilat ve İran'da kadınlar öncülüğünde gelişen halk ayaklanmasına değindi.

'JİN, JİYAN, AZADÎ' SLOGANI DÜNYANIN HER TARAFINDA YÜKSELDİ
İran'ın dört bir yanına yayılan serhildanın "Jin, jiyan, azadî" sloganının dünyanın dört bir tarafından yükseltildiğine işaret eden Başaran, Afganistan, Hindistan, ABD ve Şili başta olmak üzere erkek egemen rejimlerin kadınlara yönelik saldırılarına karşı enternasyonalist bir mücadele geliştirildiğini söyledi. Başaran şunları söyledi: "İran'da saç telinde bayraklaşan mücadele 'Jin, jiyan, azadî' sloganıyla vücut buldu. 'Nan, kar, azadî' sloganı ile buluşup Ortadoğu'da krizden çıkmanın sesi, soluğu ve paradigması haline geldi. Bir kez daha Rojhilat'ta 'jin, jiyan, azadî' sloganı atan kadınların şahsında, Rojava'da yeni yaşamı ören kadınlar şahsında mücadele eden bütün kadınları saygı ve sevgiyle selamlıyorum. İtirazımızın, isyanımızın yeniyi inşa edeceği bir yüzyıl olacağı inancıyla selamlarımızı iletiyoruz."

'2022 EN AZ 310 KADIN ERKEK ŞİDDETİ SONUCU KATLEDİ'
Türkiye'de AKP ve MHP savaş bloğunun kadın kazanımlarına saldırdığını vurgulayan Başaran, İstanbul Sözleşmesinden tek adamın kararıyla çıkıldığını hatırlattı. Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+'lara yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Başaran, erkeklerin erkek devletin politikaların cesaret alarak 2022 yılında en az 310 kadını katlettiği bilgisini verdi.

'KADINLARLA BAŞ EDEMEDİKLERİNİ GÖRDÜLER'
Kadınların erkek devlet şiddetine karşı sokakları terk etmediğini hatırlatan Başaran, 25 Kasım eylemlerine yönelik polis şiddetine değindi, "Kadınların kolları, bacakları kırıldı; gözaltında tacize uğradılar. Ama kadınlar bütün saldırılara, darp edilmelerine, gözaltına alınmalarına rağmen sokaktan geri çekilmedi. İktidar bu yıl da kadınlarla baş edemediğini görmüş oldu. Kadınlar geri adım atmayacaklarını gösterdiler" dedi.

'SALDIRI VE GÖZALTILARA KARŞI DİMDİK DURDUK'
Kazanımlarının saldırı altında olduğu dönemde aynı zamanda örgütlü mücadelelerinin hedef alındığını söyleyen Başaran, KCDP hakkında dava açıldığını, TJA aktivistlerinin gözaltına alınarak tutuklandığını, ev hapsi kararı verildiğini belirtti. Başaran, "İktidar bize 'mücadele etmeyin' diyor. 'Yalanlarımıza, oluşturduğumuz algılara boyun eğin' diyor. 'Evin içinde erkeğe, dışarıda devlete biat edin, geri adım atın öncülük etmeyin' diyor. Bu mesajı sadece mücadele eden kadınlara değil, bütün kadınlara veriyor. Ama şunu biliyoruz ki kadın arkadaşlarımız Sebahatlar, Aylalalar, Gültanlar, Bedialar ve rehin tutulan hiçbir arkadaşımız bu saldırılara ve gözaltına alma operasyonlarına karşı geri adım atmıyor, duruşma salonlarında erkek egemen rejimi yargılamaya, karşısında dimdik durmaya devam ediyor" diye konuştu.

Semra Güzel'in vekilliğinin düşürüldüğünü, DBP Eş Genel Başkanımız Keskin Bayındır ve Diyarbakır İl eşbaşkanının tutuklandığını hatırlatan Başaran, Deniz Poyraz'ın katledilmesi davasında verilen karara tepki gösterdi, "Deniz Poyraz yoldaşımızın katliamının esas failleri arkasındaki güç yargılanana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

Paris katliamında ve Süleymaniye'de katledilen Nagihan Akarsel'i anan Başaran, Paris'te 10 yıl önce üç Kürt kadın devrimcinin katledildiğini hatırlatarak, "Bunun Kürtlere yönelik bir saldırı olduğunu ifade ediyorsanız sadece tetiği çekenleri değil, esas planlayıcıların da açığa çıkarılması gerektiğini ifade ediyoruz" diye konuştu.

'KÜRT KADINLARI HEDEF, MESAJI ALDIK'
Özelde Kürt kadınları olmak üzere Kürtlerin Türkiye, Kürdistan ve dünyanın her yerinde hedef olduğunu vurgulayan Başaran, "Biz mesajı alıyoruz. Bu mesajın karşısında direnerek, mücadele ederek, örgütlülüğümüzü büyüterek bu faşist iktidarı 2023'te göndererek en büyük cevabı vereceğiz. Ne fezlekeler, ne katliamlar, ne rehin almalar bu halkın ve kadınların mücadelesine geri adım attıramayacak" dedi.

Ensar ve Hiranur Vakfında yaşanan çocuk istismarına dikkat çeken Başaran, açığı çıkmayan çok sayıda örneği olduğunu söyledi, cemaat ve tarikatların bu cesareti iktidardan aldığını kaydetti. İnsan Hakları Derneğinin 2018 raporunda Türkiye'nin çocuk istismarında üçüncü sırada olduğu bilgisinin yer aldığını hatırlatan Başaran, "Bu korkunç bir veri. 2022 yılından bugüne 440 bin çocuk istismar sonucunda doğum yapmış. 440 bin çocuk! İşte zamanının Aile Bakanının 'Bir kereden bir şey olmaz' söylemi bugün bu tabloyu açığa çıkarandır" sözleriyle çocuklara yönelik cinsel istismar saldırısından iktidarın sorumlu olduğuna vurgu yaptı.

Batman'da 14 yaşındaki bir çocuğun kaçırılmasını Bunu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanına sorduklarını, bakanlığın "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak emniyet ve kolluk birimlerinin yetkilerine sahip değiliz" yanıtını verdiğini söyleyen Başaran, Siirt'te istismara uğrayan kız çocuğuyla ilgili soruya da bakanlığın, bu meselenin kendileriyle ilgili olmadığı şeklinde yanıt verdiğini kaydetti. Başaran, "Buradan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bir kez daha sesleniyoruz: Bakanlığınızın kapsamına giren hiçbir vatandaşı koruyacak yeterlilikte olmadığınızı bir kez daha gösterdiniz. Sizin derdiniz sadece sıcacık koltuklarda oturmak ve iktidarınızı korumaktır. Çocukları istismarla yüz yüze bırakmaktan, kadınları şiddetle yüz yüze bırakmaktan vazgeçin; o koltukları terk edin" çağrısında bulundu.

'YENİ YÜZYILDA KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ SİYASETİ KURACAĞIZ'
2022 yılının yoksulluğun daha da derinleştiği bir yıl olduğunu, bütçenin savaşa, ranta ve faize yatırıldığını vurgulayan Başaran, kadın işsizliğinin 10 binden fazla arttığını, her 100 kadından 82'sinin kayıtdışı çalıştığını, genç kadın işsizliğinin yüzde 28,3 olduğunu, tarımda çalışan kadınların yüzde 98'inin güvencesiz olduğunu söyledi.

Başaran, "Son bütçede de neredeyse kadın adının geçmediğini gördük. Silaha yatırdıkları parayla kaç sığınmaevi açabileceğinizi siz hesaplayın. Savaşa, ranta ayırdıkları bütçe ile toplumda nasıl bir dönüşüm yapacaklarını varın siz hesaplayın. Bu iktidarın bu becerisi olmayabilir ama bizim bu iddiamız var. Yerel yönetimlerde bu iddiamızı gerçekleştirdik" diye konuştu.

İmralı Hapishanesinde PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit politikalarına da değinen Başaran, kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istediği için tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı selamladı.

Başaran son olarak şunları söyledi: "2022 yılının son saatlerindeyiz, 48 saat sonra yeni bir yıla gireceğiz. 2023 Türkiye'de Cumhuriyetin de ikinci yüzyılı olacak. Bu yüzyılda kadınlara, halklara, Kürtlere kaybettirmeye çalışan bu iktidara karşı kadınlar, Kürtlerin, halkların yüzyılı olacağı yeni bir yaşamı inşa etme hedefinde olacağız. 2022 mücadele ile geçti, 2023 başarı ile sonuçlanacak.

Emin olun ki 2023 yılının bu faşist, tekçi, kadın düşmanı iktidarı yeneceğimiz, başarıya ulaşacağımız bir yıl olacağını temenni ediyoruz. Bütün halkımıza yeni yılda barış ve özgürlük diliyoruz."