22 Eylül 2024 Pazar

Baş: Bakan Sayıştay raporunu inceleseydi 41 işçi ölmeyecekti

TİP Başkanı Erkan Baş, Amasra'daki maden ocağı önünde ETHA'ya yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'i eleştirdi. 33 gün önce Amasra'ya gelen bakanın Sayıştay raporunu inceleyip gerekli önlemleri almak için bir şey yapmadığını ve 41 işçinin bu nedenle katledildiğini söyledi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Başkanı Erkan Baş, Amasra'da 41 maden işçisinin göz göre göre katledildiğini vurguladı.

Sayıştay raporlarına giren bir takım eksiklerin süreç içerisinde düzeltilmemesi nedeniyle yaşanmış bir cinayetten söz edildiğini belirten Baş, "Enerji Bakanının 33 gün önce buraya gelip inceleme yaptığı söyleniyor. Buraya gelirken Sayıştay raporunu incelemiş midir? Sayıştay raporunda bahsedilen eksiklerin kapatılması konusunda bir denetim yapılmış mıdır? Sayıştay raporundaki uyarılar dikkate alınmış mıdır" sorularını yöneltti.

"Bir bakan buraya görüntü vermek için gelmiyorsa yapması gereken daha önce buraya dair denetlemelerin raporunu incelemek ve bunun sonuçlarını burada gözlemlemek" diyen Baş, bu yapılsaydı 41 işçinin yaşamını yitirmeyeceğine dikkat çekti, "Sadece ekmeği için yerin 300 metre altına girmiş genç kardeşlerimizi kaybetmemiş olacaktık" dedi.

"Katliam yaşandıktan sonra akıllarına gelen ilk şey bilgi alınmasını engellemek. Kendi denetimleri dışında gerçeklerin halka ulaşmasını, halkın tablonun bütününü görmesini engellemek oluyor. Burada yaşanmış her şeyin bütün çıplaklığıyla yurttaşlarımız tarafından bilinmesi için ne gerekiyorsa yapmak için buradayız" diyen Baş, sendikalar, meslek odaları, baroyla rapor hazırlamak için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.