22 Eylül 2024 Pazar

'Bartın'daki maden katliamının tüm sorumlusu AKP'dir'

İzmir'de Bartın'da yaşanan maden katliamına tepki göstermek için toplanan belediye işçileri, katliamın sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu vurguladı. Belediye işçileri, katliamlara son vermek ve insanca bir yaşamı kurmak için işçiler, emekçilerin örgütlü mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Genel-İş) İzmir şubeleri, Bartın'da yaşanan maden katliamına tepki göstermek için Kültürpark'ta bir araya geldi. "Güneşi görebilmek için karanlığı kazıyoruz. Soma, Ermenek, Bartın; kaza değil cinayet" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Tüm Bel Sen İzmir 1 No'lu şubesinden Turgut Angün okudu.

Yıllardır maden ocaklarında göçükler yaşandığını ve buna rağmen hiçbir önlem alınmadığını vurgulayan Angün, siyasi iktidarın her katliam sonrası sorumluların hesap vereceği iddiasında bulunduğunu hatırlattı. İktidarın hiçbir cinayeti aydınlatmadığı gibi aksine kararttığını söyleyen Angün, "AKP'li Cumhurbaşkanı 'bu işin fıtratında, kaderinde var bunun dünü, bu günü, yarını olmayacaktır' diyerek dün olduğu gibi bugün de sorumluların ceza almaması için ilgili yerlere gönderme yapmaktadır. Ancak biz emekçiler şunu çok iyi biliyoruz, hiçbir işin fıtratında, kaderinde ölüm yoktur, alınmayan önlemler, yapılmayan yatırım, çıkartılmayan yasal düzenlemeler vardır" dedi. 

Soma ve Ermenek'te açılan davalarda hiçbir sorumlunun ceza almadığına, aksine dava avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay'ın tutuklandığına dikkat çeken Angün, Soma'da madenci yakınını tekmeleyen Yusuf Yerkel'in ödüllendirilerek elçilik ataşesi yapıldığını kaydetti. Angün, şöyle devam etti: "İşte AKP iktidarının ve sermayenin adalet anlayışı budur. Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerinin avukatı Can Atalay'ın dediği gibi 'sosyal cinayet düzenine son verecek, adaletsizlik yerin 7 kat altına saray da kursa, biz adaleti gerekirse tırnaklarımızla kazarak kazanacağız.' Bartın kömür işletmelerinde yaşanan cinayetin tüm sorumluluğu AKP iktidarına aittir."

Maden ocaklarında iş cinayetlerinin durması için işçilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kalkması gerektiğini vurgulayan Angün, insanca bir yaşamı kurmanın tek yolunun emekten yana bir düzenden geçtiğini ifade etti ve işçilerle emekçilerin bunun için mücadeleyi yükselteceğini belirtti.

Eylem boyunca, "Kader değil cinayet, sorumlusu hükümet", "İşçiler ölüyor, sermaye büyüyor", "Soma'dan Bartın'a hesap sormaya", "Bartın'ın katili, AKP'nin düzeni" ve "Hükümet istifa" sloganları atıldı.