19 Eylül 2024 Perşembe

Barcelona'da binlerce kişi 'Artık yeter' dedi

Katalonya bölge yönetimin bağımsızlık ilan etmesiyle İspanyol devletinin siyasi baskılarına karşı Katalonya halkı "Artık yeter" diyerek sokaklara çıktı. Sendikalar da önümüzdeki hafta genel greve gidecek.

Katalonya'nın başkenti Barcelona'da 20 bini aşkın dün akşam sokaklara çıkarak İspanyol devletinin baskılarını protesto etti.

İspanya hükümetinin anayasanın 155. maddeyi devreye sokarak Katalonya'nın özerklik hakkını elinden alması, yanı sıra sekiz bakanı tutuklaması Katalonya'da büyük tepkiyle karşılandı. Kent merkezinde bir araya gelerek parlamentoya yürüyen binlerce kişi, "Artık yeter" sloganı attı. Yürüyüşte "Siyasi tutsaklara özgürlük" ve "Bakanlara özgürlük" yazılı dövüzler taşındı.

Katalanlar, "Onlar sadece düşüncelerini söylediği için nasıl tutuklarsanız. Franco döneminden bir eksiği yok. Bu adalet değil diktatörlüktür" diyerek tepkisi dile getirdi. Eylemde Avrupa Birliği'nin tavırı da protesto edildi.

Belçika'da olduğu için mitinge internet yayını üzerinden katılan Carles Puigdemont, "Yapılanlar demokrasiye bir saldırıdır. Askeri yöntemleri ile müdaheleden kaçınılmalıdır. Katalonlar insanların birbirinin düşüncelerine saygılı ve barış içinde yaşayabileceği toplumu yaratacaktır" dedi.

Barcelona'nın yanı sıra Lleida ve Tarragonna kentlerinde binlerce kişinin katılımıyla yürüyüşler düzenlendi. Sendikalar önümüzdeki hafta genel greve hazırlanıyor.