7 Eylül 2024 Cumartesi

Bangladeş'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Bangladeş'te hükümet kamu istihdamındaki reformları protesto eden gösterileri bastırmak için sokağa çıkma yasağı ilan etti, eylemlerde en az 187 kişi yaşamını yitirdi.

Bangladeş'te kamuda kontenjanda ayrımcılık yapılması sonrası başlayan ve öncülüğünü gençlerin yaptığı eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı en az 187 oldu. 2 binden fazla kişi ise gözaltına alındı.

Eylemleri bastırmak için hükümet tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ülkede yayın yapan Prothom Alo gazetesine göre, geçen hafta ilan edilen sokağa çıkma yasağı, perşembe gününe kadar uzatıldı.

Hükümet ayrıca internet kesintileri ve askeri saldırılarla halkı kontrol altına almaya çalışıyor. Bangladeş'in Barishal kentinde güvenlik güçleri, cadde ve sokaklarda devriyelere devam ediyor.

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından protestolar başlamıştı. 21 Temmuz'da Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılacak kontenjan oranını yüzde 30'dan yüzde 7'ye çekmiş, geriye kalan yüzde 93'ünün de liyakate dayalı şekilde tahsis edilmesine karar vermişti. Bu gelişmenin ardından gerginlik azalmıştı.