20 Eylül 2024 Cuma

Bangladeş'te binlerce tekstil işçisi işten atıldı

Tetstil devi Bangladeş'te ekim ayında dayatılan sefalet ücretlerine karşı sokağa dolduran binlerce tekstil işçisi işten atıldı ya da haklarında yakalama kararı çıkarıldı.

Bangladeş'te maaş zammı talebiyle ekim ayında sokağa çıkan tekstil işçileri işten kovuldu. Ülkedeki yarım milyon tekstil işçisini temsil eden üç sendika yetkilisi Reuters'a konuştu, birçok işçinin de kaçak olduğu ve tutuklanmaktan endişe ettiklerini bildirdi.

YILLIK 55 MİLYAR DOLAR KAZANAN SEKTÖR İŞÇİLERİN 114 DOLAR REVA GÖRÜLDÜ
Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Besteller, Levi's, Marks and Spencer, Primark ve Aldi gibi birçok uluslararası marka için ürünler üreten Bangladeş'in tekstil işçilerinin maaşı günler süren eylemlerin ardından yüzde 56 artılarak 114 dolara yükseltildi. Ancak işçiler, yapılan zammın da çok düşük olduğunu ve yaşam masraflarını karşılamaya yetmediğini kaydetti. Çünkü 3 bin 500 tekstil fabrikasının bulunduğu ülke, tekstil sektörü ihracatından aldığı yüzde 80'lik payla yıllık 55 milyar dolar kazanıyor. İşçilere ise zamla birlikte 114 doları reva görüyor.

4 İŞÇİ POLİS TARAFINDAN KATLEDİLMİŞTİ
Ekim ayında gerçekleşen eylemlerde polis işçilere saldırmış, işçiler sokak ortasında işkence görmüş, çok sayıda işçi işkenceyle gözaltına alınmıştı. Ancak işçiler polis sladırısına direnişle yanıt vermiş sokaktan geri çekilmemişti. Çatışmada, 4 işçi polis tarafından katledilmiş, onlarcası ise yaralanmıştı.

5 BİN İŞÇİ İŞTEN ATILDI YA DA POLİS TARAFINDAN ARANIYOR
Sendika temsilcileri eylemlerin ardından binlerce işçi hakkında soruşturma başlatıldığını, son iki ayda bin ila 5 bin işçinin işten atıldığını ya da polis tarafından arandığını açıkladı.

Buna rağmen üst düzey polis yetkilisi Momanul Islam, hiçbir işçinin gösterilere katıldığı için tutuklanmadığını iddia etmişti.

İŞÇİLER PATRONLARIN YALANLARINI TEŞHİR ETTİ
Ducati isimli fabrikada çalışan tekstil işçisi Delowar Hossin, bu ay başında herhangi bir açıklama yapılmadan işine son verildiğini ve fabrikaya girişinin yasaklandığını söyledi. Ducati'den yetkililer ise sadece gösteriler sırasında fabrikaya zarar verdiği iddia edilen 15-20 kişinin kovulduğunu öne sürdü.