19 Eylül 2024 Perşembe

Bangladeşli öğrenci örgütleri: Halkın zaferinin yok edilmesine izin veremeyiz

Bangladeş'te öğrencilerin önderlik ettiği ayaklanma sonucu iktidarın devrilmesinin ardından açıklama yapan öğrenci örgütleri, "Halkın zaferinin hiçbir şekilde yok edilmesine izin veremeyiz" ifadelerini kullandı ve taleplerini sıraladı.

Güney Asya ülkesi Bangladeş'te kamu kurumlarındaki işe alımlarda belli kesimlere ayrıcalık tanınmasına tepki olarak başlayan ve gençliğin öncülüğünde bir ayaklanmaya dönüşen eylemler sonucu Başbakan Şeyh Hasina istifa ederek ülkeyi terk etti.

Hasina'nın istifası sonrası eylemlere liderlik eden Demokratik Öğrenci İttifakı Koordinatörü ve Öğrenci Birliği, Samajtantrik Öğrenci Cephesi, Devrimci Öğrenci İttifakı, Demokratik Öğrenci Konseyi, Bangladeş Öğrenci Federasyonu, Greater Chittagong Hill Tracts Öğrenci Topluluğu ve Devrimci Öğrenciler - Gençlik Hareketi ortak açıklama yaptı.

Birçok öğrencinin bu mücadelede yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, "Şehitlerin kanları üzerine yemin ediyoruz ki sömürünün ve ayrımcılığın olmadığı bir devlet kurmak için çalışacağız. Birçoğu yaralı ve sakat olarak yaşamına devam ediyor, birçoğu görme yetisini kaybetti. Birçok anne baba evladını kaybetti. Onların mücadelesini derin bir saygıyla anıyoruz" denildi.

"Halkın zaferinin hiçbir şekilde yok edilmesine izin veremeyiz. Hiçbir şekilde ordu destekli yönetimi kabul etmeyeceğiz" ifadeleri kullanılan açıklamada, halkın demokratik haklarının ordu destekli rejimler tarafından her zaman baltalandığı belirtildi.

"Hareketle ilişkili güçlerle istişare içinde, onlar tarafından kabul edilebilir çeşitli sınıf ve mesleklerden insanlardan oluşan bir 'geçici demokratik hükümet'in derhal kurulmasını istiyoruz" denilen açıklamada, acil talepler şöyle sıralandı:
🔹"Eylemciler adına açılan tüm davalar geri çekilmelidir. Tutuklanan tüm öğrenciler serbest bırakılmalıdır.
🔹Tüm cinayet ve işkenceler soruşturulmalı ve kovuşturulması sağlanmalı. Öğrencilerin öldürülmesi emrini veren hükümet bakanlarının, polis, Bangladeş İstihbarat Müdürlüğü, Bangladeş Sınır Güvenliği ve Chhatra League-Juba League teröristlerinin örnek teşkil edecek şekilde cezalandırılması sağlanmalıdır. Tüm cinayetlerin arkasındaki beyin olan Şeyh Hasina örnek teşkil edecek şekilde cezalandırılması için ülkeye geri getirilmelidir.
🔹Tüm eğitim kurumları açılmalıdır. Öğrenci konseyi seçimleri yapılmalıdır. Ayrımcılık karşıtı öğrenci hareketine katılan öğrencilerin herhangi bir akademik ve idari tacize maruz kalmaması sağlanmalıdır.
🔹Temmuz katliamındaki gerçek ölü sayısı ortaya çıkarılmalıdır. Kayıpların ve katledilen kişilerin gerçek listesi yayınlanmalıdır.
🔹Ülke genelinde, şehit edilen ve yaralanan tüm öğrencilerin ailelerine mümkün olan en kısa sürede yeterli tazminat sağlanmalıdır. Şehit Abu Saeed de dahil olmak üzere tüm şehitlerin anısını korumak için uygun düzenlemeler yapılmalıdır.
🔹Dakka Üniversitesi, Jahangirnagar Üniversitesi, Jagannath Üniversitesi, Rajshahi Üniversitesi, Chittagong Üniversitesi ve Shahjalal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Comilla Üniversitesi dahil olmak üzere ülke genelindeki tüm üniversitelerde öğrencilere güvenlik sağlamayan üniversitelerin rektör yardımcılarının istifası sağlanmalıdır.
🔹Demokratik hareket içinde devlet güçlerinin baskı ve işkencesini önleyecek tedbirler alınmalıdır. Tüm baskıcı yasalar yürürlükten kaldırılmalıdır. Tüm kraliyet mahkumları koşulsuz olarak serbest bırakılmalı ve askeri yönetim Chittagong Hill Tracts'dan çekilmelidir."

Açıklama, şöyle devam etti: "Kast ve din ayrımı gözetmeksizin herkes bu mücadeleye katıldı. Bu nedenle, hareketin ardından herhangi bir toplumsal taşkınlığı ve saldırıyı kabul edemeyiz. Dini azınlık ailelerine yönelik herhangi bir saldırı ve zulüm olmamasını sağlamak için proaktif olmalıyız. Öğrenciler bu zaferi çok fazla kan dökerek kazandılar. Bu mücadelenin anti-faşist demokratik bir toplum hayalini ilerletmek için bize yol göstereceğine inancımız tamdır."