26 Kasım 2024 Salı

Bakanlık 11 maden projesine daha onay verdi

İliç'te bulunan Çöpler Altın Madeninde meydana gelen göçüğün ardından, resmi rakamlara göre göçük altında kalan 9 işçi için arama kurtarma çalışmaları sürerken 22 farklı maden projesinden 11'ine onay verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayıyla orman, tarım ve mera alanlarını kapsayan 135 bin 48 hektarlık yani 190 futbol sahası büyüklüğündeki alan daha katledilecek.

AKP-MHP faşist iktidar döneminde derinleşen neoliberal ekonomi politikalarına eklenen rant politikalarıyla birlikte Türkiye'de neredeyse her gün emek ve doğa katliamı yaşanıyor. İSİG Meclisinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'ne ilişkin 2022 yılında hazırladığı rapora göre AKP'li yıllarda en bin 890 madenci katledildi.

13 Şubat günü öğle saatlerinde ekolojistler, bilim insanları ve yerel halkın tüm itirazlarına rağmen kapanmak bir yana verilen ÇED gerekli değildir raporlarıyla maden sahası üç kat genişletilen Erzincan İliç'te bulunan Çöpler Altın Madeninde göçük meydana geldi. Resmi açıklamaya göre 9 maden işçisi milyonlarca ton kimyasalın altında kaldı. Üzerinden beş gün geçmesine rağmen işçilerin akıbeti bilinmiyor.

Siyanürlü altın madeninde iki yıl önce bir siyanür sızıntısı olmuş, göstermelik olarak kısa süre kapalı kalan maden yeniden açılmış, yerli iştiraki AKP'li Çalık Grubu olan Anagold Holding'in vergi borçları da silindi.

Günlerdir iktidara işlediği suçların doğa ve işçilerin katliamına neden olduğu anlatılırken, kulağını tıkayan iktidar sermaye odaklı politikalarını sürdürüyor. Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Çöpler Altın Madeninde meydana gelen göçüğün ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 22 farklı maden projesinden 11'ine onay verdi. Orman, tarım ve mera alanlarını kapsayan 135 bin 48 hektarlık yani 190 futbol sahası büyüklüğündeki alan daha yok edilecek.

Onay alan maden ocakları şöyle:
🔹Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün Osmaniye Düziçi'ndeki 24.90 hektarlık orman alandaki konglomera ocağı.
🔹Uluhan Mermer Madencilik'in Mersin Mut'taki 18.77 hektarlık orman ve tarım alanındaki mermer ocağı projesi.
🔹Altınsoy Madencilik'in Bursa Orhaneli'ndeki 10 bin metrekarelik alanda mermer ocağı işletmesi.
🔹Knauf İnşaat'ın Kırıkkale Çelebi'deki 22.67 hektarlık çayır ve mera arazisinde işlettiği kalsit ocağı.
🔹Can-Mert Madencilik'in Kocaeli Karamürsel'deki devlet ormanına isabet eden 12.40 hektarlık alanda etkili olacak kalker ocağı projesi.
🔹İlan Madencilik, Konya Akören'deki 23 hektarlık orman arazisinde işletmek istediği mermer ocağı projesi.
🔹Devlet Su İşleri 3'üncü Bölge Müdürlüğü, Kütahya Emet'deki orman toprağı ve orman arazisini etkileyecek olan 19.55 hektarlık alandaki kil, kalker ve andezit ocağı projesi.
🔹Bonusbonus Planet Elektronik'in Manisa'nın Soma ilçesindeki 6 bin 989 metrekarelik orman alanında maden arama çalışması.
🔹Astaş İnşaat'ın, Rize Pazar'daki 24.90 hektarlık orman alanı bazalt ocağı.
🔹Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Düzce Merkez'deki 9.19 hektarlık tarım ve orman alanında bazalt ocağı işletmesi.
🔹Plamiks Madencilik'in, Düzce Akçakoca'daki tapulu arazide kırma eleme tesisi.