EMEK
Bakan Selçuk: Asgari ücretliye 75 liralık jest yaptık
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılı için asgari ücrete 75 liralık jest yaptıklarını söyledi.
Türk-İş'in açıklamasına göre Aralık ayında açlık sınırı 2 bin 162, yoksulluk sınırı 7 bin 44 lira. Ancak hükümet 2020 için asgari ücreti 2 bin 324 olarak belirledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, patronların önerdiği 2 bin 250 liraya rağmen 75 liralık 'jest' yaparak 2 bin 324 olmasını sağladıklarını açıkladı.Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'na konuşan Selçuk, "Biz devlet olarak kolaylaştırıcı ve hakem rolü üstleniyoruz" dedi. Patronları ekonomik krizden korumaya çalışan hükümetin işçi ve emekçileri sefalete sürükleyen politiklarını savunan Selçuk, TİSK'in çalışanlarına daha yüksek maaş verdiği propagandasını yapmaktan geri durmadı. AKP-MHP hükümetinin işçi düşmanı politikalarını gözler önüne seren Selçuk şöyle konuştu:
"Asgari ücret, aslında ücretler seviyesinin en alt sınırını ifade ediyor. Asgari ücret, işverene 'bu ücretin altında çalıştırırsan, devlet olarak seni cezalandırırım' demek. Örneğin, Komisyonda işveren tarafını temsil eden TİSK grubu çalışanların çoğunluğuna bu ücretlerin üstünde maaş veriyorlar. Baktığınızda, asgari ücret, merdiven etkisiyle tüm ücret seviyelerini de etkiliyor. Diğer yandan, ülkemizde asgari ücretle çalışan sayısı da fazla. Hemen hemen tüm çalışanların yüzde 43'ü asgari ücret alıyor. Bakanlık olarak bu süreçteki temel görevlerimizden biri, hem işçi hem de işveren tarafından bakarak en doğru sonucun hayata geçirilmesine katkı sağlamaktır. Bu üçlü mekanizmada devletin kolaylaştırıcı görevi var. Asgari ücreti sadece devlet veriyormuş gibi bir algı var. Hayır, asgari ücreti masada işçi, işveren ve devlet tüm sosyo-ekonomik durumları göz önüne alarak üçlü bir mekanizma içinde belirliyorlar. Biz devlet olarak kolaylaştırıcı ve hakem rolü üstleniyoruz."
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR
Söyleşide emeklilikte yaşa takılanlara değinen Selçuk, "Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek" şeklinde konuştu. Selçuk'un konuşmaları şöyle:
"Emeklilikte yaşa takılanların yaş ortalaması 43-47. Bunların yüzde 80-90'ı da çalışmaya devam ediyor. Biliyorsunuz, emekliliği hak etmenin üç şartı var: yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılanlar dediğimizde, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamayanlar var. Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek.
KIDEMDE SOSYAL MUTABAKAT
"11. Kalkınma Planı'nda, ‘kıdem tazminatı reformu, tarafların sosyal mutabakatıyla gerçekleştirilecek' diye ifade ettik. Dolayısıyla, sosyal mutabakatı önemsiyoruz. Şu anda kıdem tazminatı şöyle olur veya olmaz' diyemem. Çünkü sosyal taraflarla bu konuyu tüm boyutlarıyla konuşamıyoruz. Hemen kırmızı çizgiler çekiliyor. Maalesef, sosyal tarafların tüm netliği konuşamadığı her konu, hep arafta kalıyor."
3600 SÖZÜ YERİNE GETİRİLECEK
“Esnek çalışma esasen istihdamı artırılabilecek bir yöntem. Ulusal İstihdam Stratejisinde güvenceli esneklik var. Neler yapılabileceğini ve içeriğini sosyal taraflarla etraflıca konuşacağız."