19 Eylül 2024 Perşembe

Bakan Güler, Suriye'den çekilme şartlarını açıkladı

Reuters'a açıklamalarda bulunan Bakan Güler, "Suriye'den çekilme koordinasyonu yalnızca Suriye'de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan sonra görüşülebilir" dedi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulundu. 

'GEREKLİ ŞARTLAR SAĞLANIRSA BAKANLIK DÜZEYİNDE GÖRÜŞÜLEBİLİR'
Türkiye ve Suriye'nin "gerekli şartların sağlanması durumunda bakanlık düzeyinde görüşebileceğini" söyleyen Güler, şu ifadeleri kullandı: "Suriye'den çekilme koordinasyonu yalnızca Suriye'de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşülebilir."

'ANKARA VE WASHINGTON'IN YAKLAŞIMLARI DEĞİŞMEDİ'
Bakan Güler, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına geri dönmek isteyip istemediğine ilişkin ise Türkiye ve ABD'nin "yaklaşımlarının değişmediğini ancak görüşmelerin sürdüğünü" dile getirdi. Güler, Birleşik Krallık, İspanya ve Almanya'dan "Eurofighter Typhoon" jetleri satın almak istendiğini ancak henüz somut bir gelişme olmadığını belirtti. 

'ÖNCELİĞİMİZ MÜTTEFİKLERLE DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRMEK'
Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ancak önceliğinin NATO olduğunu belirten Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Önceliğimiz önemli bir müttefik olarak NATO'ya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek ve müttefiklerimizle dayanışmayı güçlendirmektir. Odak noktamız NATO'nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olması olmalıdır" dedi.