22 Eylül 2024 Pazar

Bakan Dönmez'den itiraf: İşçilerle helalleştik ama arkasını getiremedik

Bartın'da maden işçilerinin katledildiği kazanın ardından bölgeye giden Enerji Bakanı Dönmez ve Türk-İş Başkanı Atalay, 3 hafta önce Amasra'da olduklarını, işçilerin sorunlarını dinlediklerini ancak somut bir adım atmadıklarını itiraf etti, "Helalleştik ama arkasını getiremedik" dedi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında dün akşam meydana gelen grizu patlaması sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay olay yerine gitti.

DÖNMEZ: 3 HAFTA ÖNCE BURADAYDIK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaştıklarını kaydederek, "Arama kurtarma çalışmalarını başta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ekipleri yaptı. Aslında kendi arkadaşlarını kurtarmak için elinden geleni yaptı" dedi.

Galeride çıkan yangının büyük oranda kontrol altına alındığını söyleyen Sönmez, soğutma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Kamuoyu tarafından eleştiri konusu olan, 3 hafta önce yaptığı ziyarete de değinen Sönmez, "Daha 3 hafta önce burada biz Türk-İş başkanımızla birlikteydik, helalleştik ama arkasını getiremedik" ifadelerini kullanarak gerekli önlemleri almadıkları için 41 işçinin yaşamını yitirdiğini itiraf etti.

TÜRK İŞ BAŞKANI ATALAY: İNŞALLAH SON OLUR
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da daha 3 hafta önce bu madeni ziyaret ettiklerini itiraf ederek, madencilerin sıkıntılarını dinleyip yetkililere aktardıklarını iddia etti. Bu bölgede bugüne kadar 5 binin üzerinde işçinin katledildiğini dile getiren Atalay, katledilen işçiler için "şehit", katliam için "kaza" dedi.

Katliamın önlenmesine ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmayan Atalay, "Ama maalesef aradan 3 hafta geçti ve bugün de bu olayla ilgili olarak buradayız. Cenazelerimizi defnedelim önce. Türkiye'de arama kurtarmanın en uzman ekiplerinin olduğu bölge burası" sözleriyle işçilerin cenazelerinin hızla çıkarılmasıyla övündü.

Atalay, "Defin işlemlerinden sonra bakanlarımızla nedir, ne değildir ortaya koyar her şeyi detaylı bir şekilde konuşma imkanı buluruz. Ailelere başsağlığı diliyorum. Son olur diye arzu ediyorum ama son olmuyor. İnşallah bu kez son olur" ifadelerini kullandı.

SOYLU: 40 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ, 1 İŞÇİNİN DURUMU BELİRSİZ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da içeride bulunan 110 madenciden 58'inin kurtarıldığını, 40 madencinin yaşamını yitirdiğini, 11 yaralı madencinin hastaneye kaldırıldığını, 1 madenciye ise henüz ulaşılamadığını dile getirdi.

Arama kurtarma çalışmalarını yürütenlerin önemli bir çoğunluğunun madenden sağ kurtulan işçiler olduğunu söyleyen Soylu, soruşturma başlatıldığını söyleyerek gelişecek tepkilerin önünü almaya çalıştı. Soylu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da Bartın'a gelmek üzere bugün yola çıkacağını belirtti.