16 Eylül 2024 Pazartesi

Bağımsız Maden-İş'ten dayanışma çağrısı: Ne olursa olsun madenciler kazanacak

Bağımsız Maden-İş'in AKP'li Ferhat Nasırlıoğlu'na ait Fernas Madenciliğe karşı direnişi 6. gününde. Dün gözaltına alınan 4 kişinin 24 saat geçmesine rağmen hala serbest bırakılmadığını kaydeden sendika kamuoyuna, "Bizim yanımızda olun, bu hukuksuzluğa ses çıkarın, sesimizi duyurun. Kendi gücünden ve dayanışmadan başka bir kaynağı olmayan madencilere destek verin. Ne olursa olsun madenciler kazanacak" çağrısı yaptı. 

Fernas Madencilik'te sendikal sebeplerle işten atılan işçilerin işe iadesi, sendikal hakların tanınması ve iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması talepleri ile Bağımsız Maden-İş öncülüğünde 100'ü aşkın madenciyle birlikte, maden önünde 6 gündür gece, gündüz sürüyor. 

24 SAATİ AŞTI GÖZALTILAR BIRAKILMADI
Madenciler, 30 Ağustos'ta Millet Bahçesinde buluşma düzenlemek istemiş ancak jandarma buluşmaya saldırmıştı. Maden önüne desteğe gelmek isteyen ailelerin, dayanışma içinde olanların Soma-Eğnez yolu üzerinde jandarma tarafından yolu kesildi, saatlerce güneş altında sebepsiz yere bekletildi. Yola devam etmek isteyenlere jandarma kalkanlarla saldırdı. Duruma tepki gösteren Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, işten atılan iki madenci ve madencilerden birinin eşi olmak üzere 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan madencinin eşi serbest bırakılırken, 4 kişi 2911 toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve karayolları kanununa muhalefet iddiası ile geceyi jandarma karakolunun nezarethanesinde geçirdi. 

JANDARMA AKP'Lİ VEKİLİN ÖZEL GÜVENLİĞİ GİBİ DAVRANDI
24 saati aşkındır gözaltılar serbest bırakılmadı. Ancak madenciler de direniş alanını terk etmedi. "Asıl suçlu, sendikaya üye olduğu için madencileri işten atanlardır. Patronların özel kalemi gibi davranmayı bırak ve mesleğinin gereğini yap, hukuku uygula ve gözaltıları serbest bırak" dieyn madenciler, jandarmanın Ferhat Nasırlıoğlu'nun paralı özel güvenliği görevini üstlendiğini de kaydetti. 

'NE OLURSA OLSUN MADENCİLER KAZANACAK'
Bağımsız Maden-İş, "Ve tüm bu sorunların muhatabı, Fernas Madencilik'in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nu uyarıyoruz. Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz. Ya bu vekillikten istifa edin ya da yöneticilerinizi uyarın, yaptığınız bu yanlıştan geri dönün ve madencilerden özür dileyerek onlara haklarını geri verin. Bizi tüm Soma havzası tanır. Siz de uyarılarımızı dikkate alın, yer altında ölümle burun buruna çalışan, yer üstünde tek bir şeyden korkusu olmayan madencileri ve sendikamızı sınamayın. Dün gece yolumuzu kesenler, saldırılar, gözaltılar ve türlü oyunlarla direnişi bastırmaya çalışanlara  karşı hem maden önünde hem de Soma Millet Bahçesi'nde nöbetimizi kesintisiz olarak sürdürdük. Bugün direnişin 6. gününde de gözaltılar serbest kalana, madencinin yolu açılana ve Fernas işçisi kazanana dek direnişi her koşulda sürdüreceğimizi tekrar ilan ediyoruz. Tüm kamuoyunu, basını, milletvekillerini, siyasi parti yöneticilerini, baroları, STK'ları ve bu ülkede madencilerden taraf olan herkese sesleniyoruz. Bizim yanımızda olun, bu hukuksuzluğa ses çıkarın, sesimizi duyurun. Kendi gücünden ve dayanışmadan başka bir kaynağı olmayan madencilere destek verin. Ne olursa olsun madenciler kazanacak" ifadelerini kullandı.