22 Eylül 2024 Pazar

Bağımsız Maden-İş, üyelerinin haklarını gasp eden şirketi uyardı

Üyelerine yönelik mobbing, baskı, tehdit ve hakarette bulunan Esan Eczacıbaşı'nı ve alt taşeronu olan Sargın Uluslararası AŞ'ye ilişkin pazartesi suç duyurusunda bulunacaklarını duyuran Bağımsız Maden İş Sendikası, hem fiili meşru hem de hukuki tüm direniş ve mücadele yöntemlerini kullanacaklarını da kaydetti. Sendikanın Genel Başkanı Gökay Çakır ise yetkililere bu sorunun çözümü için bir hafta mühlet verdiklerini belirtti ve ekledi: "Madenciler üzerindeki baskıdan, tehditten derhal vazgeçin." Çakır aksi halde direneceklerini de duyurdu.

ESAN Eczacıbaşı AŞ ve alt taşeronu olan Sargın Uluslararası İnşaat Tic. Ve Taahhüt A.Ş.'de çalışan işçileri, ESAN ve taşeronu Sargın'a ait onlarca işletmede Bağımsız Maden İş Sendikasına üye oldukları için tehdit ediliyor. İşçiler, mobbing başta olmak üzere çeşitli baskılara uğrarken, amirler ve yönetim kadrosu tarafından ise "işten atılırsın", "kapanı kopartırız" hakaret ve tehditlerine maruz kalıyor.

'RANT SAĞLAYANLARIN KEYFİNİN BEDELİ İŞÇİLERE ÖDETİLİYOR'
Üyelerine yönelik baskı, hakaret ve tehdide ilişkin açıklama yapan Bağımsız Maden İş Sendikası, sendikal örgütlenmenin anayasal bir hak olduğunun altını çizdi. Eczacıbaşı Grubunun ESAN şirketi üzerinden onlarca ilde yürüttüğü madencilik faaliyetlerinde işçilerin sendikalaşmasının önüne geçmek için her işletmede onlarca taşeron şirketle çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, "Doğanın talanıyla servet biriktiren grup, işçilerin bedenlerini de yağmalamayı, haksız, hukuksuz, kölece çalışmayı dayatmaktadır. İşçiler kimyasal soluyarak hastalıklara mahkum edilirken en küçük hak talebi nankörlük olarak değerlendirilmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği açısından da yüzlerce riskli durumun bulunduğu bu madenlerden rant sağlayanlar denetimsizliğin keyfini sürerken bedeli işçilere ödetiliyor" denildi.

'İŞÇİLERİN HAK TALEBİ MEŞRUDUR'
Esan Eczacıbaşı'nı ve alt taşeronu olan Sargın Uluslararası AŞ'yi uyaran sendika, "Onuruyla, alın teriyle ekmeğini kazanmak için çalışan madenci kardeşlerimiz üzerinde yaptığınız baskıdan, tehditten şirket yöneticiler bir an evvel vazgeçmelidir. İşçilerin hak talepleri meşrudur. Ana firma Esan işçilerinin yararlandığı hakların tamamı taşeron maden işçilerine de ayrımsız ödenmelidir. Sendikamızın bu duruma dair tavrı nettir" dedi.

'TÜM MÜCADELEDE YÖNTEMLERİNİ KULLANACAĞIZ'
Anayasal haklarını kullanarak üye olan işçileri tehdit eden, baskı, mobbingle hareket eden yöneticiler hakkında pazartesi günü suç duyurusunda bulunacaklarını duyuran sendika, hem fiili meşru hem de hukuki tüm direniş ve mücadele yöntemlerini kullanacaklarını da kaydetti.

ÇAKIR: BİR HAFTA MÜHLET VERİYORUZ
Öte yandan Balıkesir Balya'da bulunan şirket önünde Bağımsız Maden-İş açıklama yaptı. Sendikanın Genel Başkanı Gökay Çakır, yıllardır örgütlenmenin önündeki engelleri taşeron çalışma risklerini aktardı. Çakır, yetkililere bir hafta süre verdikerini duyurdu ve ekledi: "Madenciler üzerindeki baskıdan, tehditten derhal vazgeçin. Sendikal örgütlenme haktır. Engellenmesi suçtur. Bütün kardeşlerimiz üye olmaya devam."