19 Eylül 2024 Perşembe

Babacanlar Kargo'da TÜMTİS üyesi işçilere saldırı

Babacanlar Kargo patronu sendikalı olduğu için işten çıkardığı TÜMTİS üyesi işçilere saldırdı. Saldırı sonucunda Adem Kaplan hastaneye kaldırıldı.
Güvencesiz ve düşük ücretle günde 13-14 saati bulan ağır çalışma koşullarında çalışan Babacanlar Kargo işçileri Türk-İş'e bağlı TÜMTİS'e üyesi oldu. Babacanlar patronu, işçileri baskıyla sendikadan istifa ettirmeye çalıştı fakat başarısız olunca 26 Ağustos 2017'de akrabaları ve yanındakilerle birlikte işçilere saldırıp 9 işçiyi işten çıkardı. İşçiler bunun üzerine Babacanlar Kargo şirketi merkezi önünde 178 gündür direnişte.
 
İşçilerin direnişi sürerken Babacanlar patronu ise kaçak işçi çalıştırdı. İşçilerin konuya ilişkin yetkili mercilere yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kaldı.
 
Dün ise Babacanlar patronu, yanında çalıştırdığı kişilerle birlikte direniş alanına gelmekte olan işçilere saldırdı. Saldırıda yaralanan Adem Kaplan hastaneye kaldırıldı. Kaplan, darp sonucunda beş gün iş göremez raporu aldı.
 
Saldırıya ilişkin TÜMTİS açıklama yaptı. Açıklamada, "Sendikamız, üyelerine sonuna kadar sahip çıkmaya devam edecek ve direnişimiz mutlaka başarı ile sonuçlanacaktır. İşvereni bu hukuksuz uygulamalardan vazgeçmeye bir an önce sendikamızla masaya oturmaya çağırıyoruz" denildi.
 
Yaşanan hukuksuzluklara karşı Antep Valiliğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını göreve çağıran TÜMTİS, "Çalışma Bakanlığı kaçak işçi çalıştırılması ile ilgili yaptığımız başvuruya bu güne kadar bir cevap vermemiştir. Bakanlık derhal müfettiş görevlendirip kaçak işçiliği yerinde tespit etmeli gereken cezai müeyyideyi de uygulamalıdır" diye kaydetti.
 
TÜMTİS, "Babacanlar Kargo işvereninin işçilere yönelik bu eylemi sendikal hak ve özgürlüklere yapılmış açık bir saldırıdır. Başta konfederasyonumuz olmak üzere tüm sendikaları, emek ve meslek örgütlerini Babacanlar Kargo işçilerinin mücadelesine destek vermeye, sendikal hak ve özgürlüklere yöneltilmiş bu saldırı karşısında tutum almaya ve dayanışmaya çağırıyoruz" diye belirtti.