24 Kasım 2024 Pazar

Ayşe Karaman davasında ATK raporu beklenecek

Doktor Özgür Tarhan tarafından katledilen Ayşe Karaman davasında mahkeme heyeti dosyanın yeniden ATK'ye gönderilmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Ankara'da 29 Temmuz'da doktor Özgür Tarhan tarafından anestezi ilacı verilerek katledilen Ayşe Karaman davasının ilk duruşması görüldü.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülmesi beklenen duruşma katılımın yoğunluğundan kaynaklı 19. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Duruşmaya Ayşe Karaman'ın annesi Feride Karaman, babası Adem Karaman, aile yakınları ve avukatı ile çok sayıda kadın örgütü katıldı. "Tasarlayarak öldürme" suçundan tutuklu yargılanan sanık Özgür Tarhan ve avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) yöneticisi Mizgin Sünbül, dosyaya müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi kabul etti. Ankara Barosu Gelincik Merkezi üyeleri Ayşenur Kolu ve Merve Altıntop, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatları Kübra Ökmen ve Gizem Özmen de dosyaya müdahillik talebinde bulundu.

SANIKTAN BİLİNDİK 'AK'LAMA BEYANLARI
İlk olarak söz alan sanık Özgür Tarhan, Ayşe Karaman'ın psikolojik sorunları olduğunu öne sürerek kendini aklamaya çalıştı. Sanık yazılı ve görsel basında hakkında çıkan haberlerde itibarının zedelendiğini iddia ederek, herhangi bir suçunun olmadığını öne sürdü. Sanığın duruşma salonunda ağlayarak beraatını talep etmesi de dikkat çekti.

TEPKİ GÖSTERENLER SALONDAN ÇIKARILDI 
Daha sonra mahkeme heyetinin çapraz sorgusunda sanığın net cevaplar vermemesi üzerine müşteki avukatlarla arasında gerginlik yaşandı. 

Çapraz sorgu sırasında sanık Avukatı Çetin Arslan'ın müşteki avukatı Tuğba Gültekin'e sürekli laf atması üzerine davayı izleyen kitle "Bir kadınla nasıl konuştuğuna dikkat et" diyerek tepki gösterirken, tepki gösterenler salondan çıkarıldı.

'AYŞE'NİN MİGRENİ YOKTU'
Ardından söz verilen Feride Karaman, şikayetçi olduğunu belirterek, "Ayşe ve arkadaşı tatilden döndüklerinde Özgür Tarhan kızımı eve getirdi. Ayşe, Sercan isimli sevgilisiyle birlikteydi. Özgür, Sercan'ı gördükten bir hafta sonra kızımı öldürdü. Ayşe'nin asla kapı kilitleme huyu yoktur. Ayşe çok yoğun ders çalışırdı ve asla migrenim var diye şikayet etmedi. Bizim maddi durumumuz vardı. Asla sanığın parasına ihtiyacımız yoktu" dedi.

Feride'nin ardından konuşan Adem Karaman da şikayetçi olduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan müşteki avukatı Tuğba Gültekin, ATK raporunda ölüm tarihinin belli olmadığını belirterek ATK'nin ölüm saatine dair rapor vermesini, Özgür Tarhan hakkında önceki çalıştığı hastanede bir başka kadına taciz ettiği iddialarına polis tutanakları varsa bulunmasını, yazışmaların tamamen dosyaya konulmasını, Akay Hastanesindeki garaj görüntülerin dosyaya konulmasını ve Dikmen'de bulunulan ev ve hastane görüntülerinin de dosyaya konulmasını talep etti. 

Ardından dosyaya ilişkin inceleme yapan ATK Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Özdemir dinlenildi. Özdemir, "Ayşe saat 05.33 öncesi ölmüş diye tahmin ediyorum. Ölüm sonrası değişiklikler bu saat dilimiyle uyumlu. Ayşen'in yatma pozisyonu ölmesi ile alakası yoktur. Ölümün nedeni oksijensiz kalmasından kaynaklı yaşandığını düşünüyorum. Alınan ilaç bu yüzden anestezi uzmanı tarafından verilmesi gerekiyor ve alkol de etkili olabilir. Benim incelediğim kadarıyla enjektörlerde değil, çanta içerisinde bulunanlarda parmak izine rastladık" ifadelerini kullandı.

Savunmaların ardından savcı, Özgür Tarhan'ın tutukluk halinin devamını ve taleplerin araştırılmasını talep etti.

Dosya avukatlarının taleplerinin ardından söz alan sanık avukatları da müvekkilinin tahliyesini ve beraatını istedi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Kararını veren mahkeme heyeti, sanık Özgür Tarhan hakkında, emniyete yazı yazılarak olay yeri ve olay yerinde tespit edilen kullanılan şırıngalı enjektörlerin medikal malzemeler üzerine parmak izi incelenmesine ilişkin müzakerenin ve akıbeti sorulmasına, bulunan materyal üzerindeki parmak izi sonuçlarının mahkememize gönderilmesine, dosyanın ATK'ye gönderilerek ilacın etken maddesinin "ne kadar süre içerisinde etkisini gösterdiğini", ve "etki süresinin ne kadar olduğuna" sorulmasına, Ayşe Karaman'ın ölüm saatinin ne zaman olduğu üzerine rapor alınmasına, Ayşe'nin iki  arkadaşının mahkeme kararı ile getirilmesine, olay yerinde bulunan internette ait sinyallerinin araştırılmasına, sanık ve maktüle ait telefonlarının bilirkişiden  Whatsapp  ve diğer iletişim dökümlerin tespitlerinin yaptırılmasına, Akay Hastanesine yazı yazılarak kamera kayıtlarının dökümlerinin tespitine, Akay Hastanesindeki 15.30 ile 05.30 görüntüleri ile evdeki görüntülerim karıştırılmasına ve gerekli tekniklerinin yapılmasına, sanığa ait kişisel adetlerin tespitinin istenmesine, anahtar dilini anlayan ve bilirkişi ile birlikte asansörün ne zamanda gelip gittiğine dair bakılmasına karar verdi.

Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 7 Ocak 2020 tarihine erteledi.