20 Eylül 2024 Cuma

Ayşe Hiso: Türk devleti halkların kardeşliğini hedef alıyor

Kuzey Suriye'nin Amude kentinde Rojava Stratejik Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Efrin'de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumuna katılan Efrin TEV-DEM üyesi Hevi Mustafa ve PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, Efrin'de yaşananlara Uluslar arası kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdılar.
Kuzey Suriye'nin Amude kentinde Rojava Stratejik Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Efrin'de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumuna katılan Efrin TEV-DEM üyesi Hevi Mustafa ve PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso ETHA'ya değerlendirmelerde bulundular.
 
Efrin işgaline dünyanın sessiz kalmasına değinen PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, "Türk devleti katliamlar ve her türlü yöntemlerle Efrin'in demografik yapısını değiştirmek istiyor. Fakat bu konuda bütün dünya basınında da sessizlik söz konusu. Kendilerini dünyada sorumlu olarak görenler de bu konuda sessizliklerini koruyorlar. Herkes Türk devletinin ilk günden Efrin'e yönelik saldırısının amacını biliyor. Bu amaçlardan birincisi, bölgenin demografik yapısını değiştirmek diğeri ise Efrin'de yıllardır inşa edilen demokratik sistemi yok etmek.  Çünkü onlar da biliyor ki, Avesta Xabur, Barin Kobanê, Arin Mirkan şahsında özgür kadın kimliği inşa ediliyor. Türk devletinin amacı, aynı zamanda kadına yönelik inşa edilen sistemi yok etmektir" diye belirtti.
 
Onlar ırkçılık yaparak demokrasiye karşı savaş yürütüyorlar diyen Hiso, "Herkes biliyor ki Türk devleti hem Efrin'i işgal etmek istedi hem de demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ama biz yine de şunu ifade ediyoruz Türk devletini planları hiçbir zaman başarıya ulaşmadı. Çünkü aynı zamanda çok büyük direniş gösterildi. Direniş şu anda da devam ediyor. Halk Şehba'da bütün olanaksızlıklara rağmen çadırlarda zor koşullarda yaşıyor" dedi.
 
'TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İN İNTİKAMINI ALMAYA ÇALIŞIYOR'
 
Halkın Şehba'da direnme kararının YPG, YPJ savaşçılarına da güç verdiğini belirten Ayşe Hiso, "DAİŞ terörü sadece Rojava, Kuzey Suriye Ortadoğu değil aynı zamanda bütün dünya halklarına yönelik saldırı ortadadır. Bugün bir kez daha Efrin'le görüyoruz ki Türk devleti DAİŞ'in yenilgisinin intikamını alıyor. Bunu son süreçte Kobanê ve Gre Spi'ye yönelik yapılan saldırılarda da gördük. DAİŞ nasıl yavaş yavaş sona doğru gidiyorsa saldırılarda tam bu süreçte gerçekleşiyor" diye belirtti.
 
Türkiye kendi siyasetini her zaman kendi hattında sürdüğünü kaydeden Hiso, "Çağın direnişi ve halkın direnişi zaten devam ediyor. Bu forum aracılığı ile büyük bir etki yaratabiliriz" dedi.
 
'EFRİN HALKI ASLA UMUDUNU YİTİRMEDİ'
 
Normalde Türk devleti Efrin'i işgal etmeseydi, halkımız bu durumda olmasaydı bu formu gerçekleştirmemize gerek yoktu diyen Hevi Mustafa, "Efrin'de 58 günlük direnişte insan hakları nasıl yok sayıldı bunu herkes gördü. Uluslararası bir sessizlik vardı. Çünkü bu uluslararası bir plandı Efrin üzerine gerçekleştirilen. Bu yüzden herkes kendi çıkarları için Erdoğan'ın terörüne gözlerini kapattı. Ama bugün bu forum bizim için çok önemli biz asla umudumuzu yitirmiyoruz. Biz uluslararası sessizliği bozacağız. Bu yüzden bugün buraya gelen ünlü kişilere, bağımsız kişilere Efrin'de yaşanan durumu anlatıyoruz. Onlarda burada yaşananları kendi ülkelerinde yaşayanlarla paylaşacaklar. Ve şunu göreceklerdir bugün onlar Türk devletini işgal saldırılarına, ihlallerine sessiz kaldıkları sürece bu terör onların ülkelerine bulaşacak" diye belirtti.
 
Hevi Mustafa, "Bugün hem Efrin halkı üzerinde hemde diğer halklar üzerinde Erdoğan'ın terörüne karşı yaşanan uluslararası sessizlik, terörü dahada büyütecektir. Demografik yapının değiştirilmesi projesi bizim halkların kardeşliği projemizi yok etmeye yönelik gerçekleştirilen projedir" dedi.
 
'TÜRK HALKI ERDOĞAN'IN BU SİYASETİNE KARŞI DURMALI'
 
Bütün halklar Efrin konusunda kendi hükümetlerini harekete geçirmeliler diyen Mustafa, "Bütün barış ve özgürlük isteyen halklara çağrımız, Türk devletinden hesap sorulması için kendi hükümetleri ve karar mercilerini zorlamaları gerekiyor. En başta da Türk halkına çağrı yapıyoruz. Erdoğan'ın yürüttüğü bu siyaset sadece Efrin halkına değil, diğer ülkelere de zarar veriyor ve kendi ülkesindeki krizi derinleştiriyor" diye belirtti.