4 Ekim 2024 Cuma

AYM 'ev hapsi hukuksuz' dedi Özakça'ya tazminat ödenecek

AYM, KHK ile ihraç edilen ve "işimi istiyorum" eylemlerine katıldığı için öğretmen Esra Özkan Özakça'ya verilen ev hapsinin "somut delillere dayanmadan ve tedbir koşulları yerine getirilmeden" verildiğini belirterek, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Özakça'ya 20 bin TL tazminat ödenecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edildikten sonra Ankara, Yüksel Caddesinde "işimi istiyorum" eylemlerine katılan Esra Özkan Özakça'ya verilen ev hapsinin hak ihlali olduğuna karar verdi. 

AYM, Esra Özkan Özakça'yla ilgili ev hapsi kararını veren soruşturma makamlarının "suç işlediğine dair belirtileri somut olgularla ortaya koymadan" bu kararı aldığına hükmetti.

Biant'te yer alan habere göre gerekçeli kararda, "Konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirinin hukuka aykırı olması nedeniyle Anayasa'nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" ifade edildi.

Oyçokluğu ile alınan karara göre Esra Özkan Özakça'ya 20 bin lira manevi tazminat ödenecek.

AYM: ÖRGÜTSEL TAVIR İDDİASINA KANIT YOK
Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, ev hapsine mahkum olanlara elektronik kelepçe takılarak kontrol edildikleri ve bunun özgürlüğe müdahale olduğu belirtildi: "Tedbirin niteliği, uygulanış şekli ve özellikleri itibarıyla hareket serbestisi üzerindeki sınırlayıcı etkisinin derece ve yoğunluk olarak seyahat özgürlüğüne göre oldukça ileri bir boyutta olduğu, dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına müdahale teşkil ettiği sonucuna varmak gerekir."

Kararda ayrıca, ev hapsinin, tutuklama gibi bir tedbir olduğu için "bu tedbirin uygulanmasının ön koşulunun kaçma şüphesi veya kişinin suçluluğu hakkında kuvvetli belirtinin bulunması" gerektiği vurgulandı: "Başvurucunun bu eylemleri örgütsel bir ilişki içinde gerçekleştirdiğine veya bunun başvurucu bakımından örgütsel bir tavır olarak sergilendiğine yönelik olarak soruşturma belgelerinde somut bir olguya veya tespite yer verilmemiştir.

Eldeki belgelere göre somut olayda başvurucu yönünden suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin soruşturma makamlarınca yeterince ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır."