20 Eylül 2024 Cuma

AYM: 1 Mayıs'ta Taksim yasağı hak ihlali

DİSK ve KESK'in, 2014 ve 2015 yıllarında 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamasının engellenmesi ve polis şiddeti uygulanmasına ilişkin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru sonuçlandı. AYM, hak ihlali kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın İstanbul Taksim Meydanı'nda kutlanmasının engellenmesini "hak ihlali" saydı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) başvurusunu değerlendiren AYM'nin ihlal kararı Resmi Gazete'de de yayımlandı.

AYM 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin iki başvuruyu ayrı ayrı ele aldı ve Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin "Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi" anlamına geldiğine oyçokluğuyla hükmetti. Kararda Muhterem İnce karşı oy kullandı.

AYM, 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasının yasaklanmasının ardından Taksim'e çıkmak isteyenlere uygulanan polis şiddetini ise "kötü muamele yasağının ihlal edildiğinin dayanaktan yoksun olduğu"nu savunarak meşrulaştırmaya çalıştı.