18 Eylül 2024 Çarşamba

Avrupa'nın Efrîn sessizliği protesto edildi

Efrin'deki sivil katliamlar karşısında Avrupa devletlerinin sessiz kalması birçok kentte düzenlenen eylemlerle protesto edildi.
Efrin'i işgal girişimi ikinci ayına yaklaşırken Avrupa'nın birçok kentinde başlatılan dayanışma eylemleri dün de sürdü.
 
ALMANYA
 
İşgal Tük devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn'e yönelik saldırı ve katliamları Almanya'nın birçok şehrinde protesto edildi. 
 
Hamburg'ta ABD konsolosluğu önünde yapılan eyleme, ATİK, ADHK, Alman antifaşist gruplar ve feminist kadınlar da destek verdi. Burada konuşma yapan insan hakları aktivisti yazar Anja Flach, Efrîn'de yaşayan halkların soykırım tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Avrupa'nın Erdoğan'a 3 milyar Euro gönderecek olmasına tepki gösteren Flach, gönderilen her kuruşun masum sivil insanların katledilmesinde kullanıldığını hatırlattı. Konuşmanın ardından kitle Türk konsolosluğuna kadar yürüdü. Eylem, "Bebek katili Erdoğan", "Yaşasın Efrîn direnişi" ve "Her yer Efrîn her yer direniş" sloganlarıyla sona erdi.
 
Stuttgart Efrin İle Dayanışma Platformu'nun Türkiye'nin Stutgart Başkonsolosluğu önünde yaptığı eylemde konuşan Die Linke (Sol) Parti federal meclisi Milletvekili Heike Hänsel, "Berlin’den size dayanışmalı selamlar. Bugünkü parlamento toplantısında bütün milletvekilleri, Türkiye’nin Efrîn'e yaptığı halk savaşını mahkum etti. Ama esas sorun; Erdoğan’ın yürüttüğü canice savaşa rağmen, Alman devletinin bu konuda hala susması ve hala silah yolluyor olması. Bizler Alman hükümetinin bu siyasetini kınıyor, mahkum ediyoruz. Erdoğan’a her türlü silahın gönderilmesi derhal durdurulmalı" diye konuştu.
 
HDK Köln üyeleri de Bahnhof Vorplatz'da açıklama yaparken, polis ablukası dikkat çekti. Almanya devletine tepki gösteren eylemciler, sloganlarla Rus Konsolosluğuna yürüdü. Başkent Berlin'de de Federal Parlamento önünde eylem yapıldı. 
 
Münster, Frankfurt, Kleve, Leipzig, kentlerinde de dayanışma eylemleri yapıldı. Kassel'deki eylem ise Türkiye'ye ihraç edilen Leopar Tankları'nın üretildiği fabrika önünde yapıldı.
 
Alman polisi eylemlere yönelik yoğun ablukası dikkat çekti. Hildesheim'deki eylem sırasında iki kadının gözaltına alınmasına tepki gösterildi. Polis bunun üzerine kadınları serbest bıraktı.
 
İSVİÇRE
 
Başkent Bern'de 500'ü aşkın kişinin katıldığı eylemde Avrupa devletlerinin Efrin'deki katliama sessiz kalmasına tepki gösterildi. Gazinoplatz'dan Merkez tren garına yapılan yürüyüşte, “İşgalci Türk devleti”, “Türkiye katlediyor dünya sessiz” sloganları atıldı.
 
Lozan'da da NCDK, PYD, Lajin Kadın meclisleri, MLKP, İGİF, SKB ve çok sayıda Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen akşam saatlerinde Lozan Tren garı önünde bir araya geldi. Yapılan konuşmalarda, Efrin'le dayanışma gösterilmesi ve katliamlara sessiz kalınmaması istendi.
 
Luzern, Vinterthur kentlerinde de eylemler yapıldı.
 
FRANSA
 
Fransa'da yapılan Cannes film festivalinin yapılacağı binanın önü de eylem alanı oldu. "Katil Erdoğan", "Bijî berxwedana Efrînê" sloganları atılırken, Türk devletinin katliamlarına ortak olmayın çağrısı yapıldı. Eylem sonunda 10 kişilik bir grup, Cannes film festival binasına girerek YPG/YPJ bayrakları açtı. Binlerce kişinin Cannes Film Festivali için binada bulunduğu sırada gerçekleştirilen eylemde, "Katil Erdoğan, "Bijî berxwedana Efrînê" sloganları atıldı. Polis ile eylemciler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. 
 
Marsilya ve Marignane kentlerinde Rus, Alman ve Türk konsolosluğu önünde eylemler yapıldı. Strasbourg'taki eylem sırasında faşistler provokasyon gerçekleştirmek istedi. Provokasyon boşa çıkardı. Toulouse kentindeki Miral Üniversitesi’nde ve France Télévision d'Occitanie bölgesi kanalı önünde pankart açılarak, Türk devletinin Efrin’e işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.
 
İTALYA
 
İtalya'nın başkenti Roma'da Ciwanên Azad, Roma tren istasyonunda Efrîn'e ses olmak için bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde Efrîn'de katledilen çocukların fotoğraflarının olduğu dövizler taşınırken, Efrîn işgaline dair bildiriler dağıtıldı. Ayrıca Parma ve Venedik'te de yapılan eylemlerde Efrin'deki sivil katliam protesto edildi. Venedik kanallarının en büyük köprüsü olan Ponte Degli Scalzi'ye Efrîn'de yaşamını yitirenlerin resimleri ve katliamı protesto eden pankartlar asıldı. 
 
İSVEÇ
 
İsveç'in Stockholm kentinde UNICEF'i ziyaret eden heyet, Efrin'de TSK ve ÖSO çetelerinin gerçekleştirdiği sivil katliamlarla ilgili hazırladıkları dosyayı yetkililere verdi. Göteborg'taki İsveç Devlet Televizyonu ve İsveç Devlet Radyosu bürolarının önünde de eylemler düzenlendi.
 
Danimarka'da da BM ve Alman Konsolosluğu önünde eylemler yapıldı. Bir heyet hazırladıkları dosyaları yetkililere teslim etti.