DÜNYA
'Avrupa'nın dört bir yanında kadınlar çağ dışı tecavüz yasalarıyla yüzüstü bırakılıyor'
Uluslararası Af Örgütü, 25 Kasım dolayısıyla yayımladığı brifingde birçok Avrupa ülkesinde rıza olmadan cinsel ilişkinin yasalarda halen tecavüz olarak kabul edilmediği belirtildi. Af Örgütü, Avrupa'da kadınların çağ dışı tecavüz yasalarıyla yüzüstü bırakıldığını vurguladı.
Uluslararası Af Örgütü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir brifing yayımladı.
Af Örgütü, birçok Avrupa ülkesinde rıza olmadan cinsel ilişkinin yasalarda halen tecavüz olarak kabul edilmediğini kaydetti. Af Örgütü, kusurlu yasaların ve mağdur suçlayıcı tehlikeli kültürün Avrupa'da cezasızlığı kalıcı hale getirdiğini vurguladı.
31 ülkedeki tecavüzle ilgili yasaların inceleyen Af Örgütü, bu ülkelerden yalnızca 8'inde tecavüzün rızaya dayalı bir tanımının olduğunu, ülkelerin çoğunluğunda ise yalnızca fiziksel şiddet, tehdit veya zorlama söz konusuysa tecavüzün tanındığını tespit etti.
Af Örgütü Batı Avrupa ve Kadın Hakları Araştırmacısı Anna Blus konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "#MeToo gibi sosyal hareketler birçok kadını deneyimlerine dair konuşmaya cesaretlendirmiş olsa da üzücü gerçek şu ki tecavüz Avrupa'da halen çok sınırlı düzeyde bildiriliyor" dedi. Blus, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yasaların adaleti uygulama ve davranışları etkileme gücü var. Anketler bir kez daha çok sayıda insanın, tecavüze uğrayan kişinin içkili olması, açık kıyafetler giymesi veya tecavüze karşı fiziksel olarak direnmemesi halinde tecavüzün tecavüz olduğuna inanmadığını gösteriyor. Rıza olmadan cinsel ilişki tecavüzdür, nokta. Hükümetler yasalarını bu yalın gerçeğe uygun hale getirmedikleri sürece tecavüzcüler işledikleri suçlarla ilgili cezasız kalmayı sürdürecek."
Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın yaptığı son ankete göre AB'deki her 20 kadından biri, 15 yaşından sonra tecavüze uğruyor ve bu oran, yaklaşık 9 milyon kadına tekabül ediyor.
8 ÜLKE TECAVÜZÜ 'RIZA OLMADAN CİNSEL İLİŞKİ' OLARAK TANIMLIYOR
Af Örgütü'nün brifingde incelenen 31 Avrupa ülkesi arasında yalnızca İrlanda, Birleşik Krallık, Güney Kıbrıs, Almanya, İzlanda, Lüksemburg ve İsveç tecavüzü "rıza olmadan cinsel ilişki" olarak tanımlıyor. İsveç, Af Örgütü ve diğer örgütlerin yıllardır süren kampanyaları sonrasında geçen aylarda tecavüz tanımını değiştirmişti.
Af Örgütü'nün araştırmasında ismi geçen diğer ülkelerse Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsviçre.
Tüm bu ülkelerin yasalarındaki tecavüz tanımı kaba kuvvete ve kaba kuvvet uygulamaya; veya zorlama tehdidine; ya da tecavüze uğrayan kişilerin kendilerini savunamayacak durumda olmasına dayanıyor. Bazı ülkeler rıza olmadan cinsel ilişkiyi ayrı ve daha hafif bir suç olarak sınıflandırıyor ve böylece 'gerçek tecavüzün' yalnızca fiziksel şiddete başvurulan durumlarda yaşandığına yönelik güçlü bir mesaj veriyor. Örneğin Hırvatistan'da tecavüz suçunun cezası on yılken, 'rıza olmadan cinsel ilişki' en fazla beş yıl hapis cezası öngörüyor.