5 Ekim 2024 Cumartesi

Avrupa'dan tepki: HDP'nin kapatılması diktatörlüğe giden son adım olacaktır

HDP hakkında kapatma davası açılması ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine Avrupa Parlamentosu tepki gösterdi, "HDP'yi kapatma yönündeki yeni girişimlerini şiddetle kınıyoruz. Tüm bu girişimler, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne üye olurken uymak zorunda olduğunu kabul ettiği temel demokrasi ilkelerine aykırıdır" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davası ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine Avrupa Parlamentosu'ndan tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu Sol Grubu (GUE / NGL) Eşbaşkanları Manon Aubry ve Martin Schirdewan ile Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Avrupa Birleşik Sol Grup Başkanı (UEL) Tiny Kox'un yaptıkları ortak açıklamada, "Türkiye parlamentosundaki üçüncü büyük parti olan HDP'yi kapatma yönündeki yeni girişimlerini şiddetle kınıyoruz. Tüm bu girişimler, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne üye olurken uymak zorunda olduğunu kabul ettiği temel demokrasi ilkelerine aykırıdır" diye belirtildi.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile çok sayıda belediye başkanının tutuklanmasının Türkiye'nin ulusal ve uluslararası yükümlülüklerinin açık ihlali anlamı taşıdığı belirtilen açıklamada, Gergerlioğlu'nun vekilliğinin hükümetin emriyle düşürüldüğüne dikkat çekildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesinin Demirtaş ile ilgili kararı hatırlatılan açıklamada şu çağrıya yer verildi: "Bizler; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesini, Avrupa Konseyi Genel Sekreterini ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisini Türk makamlarının taahhütlerini yerine getirmesini sağlamak için gerekli tüm adımları atmaya çağırıyoruz. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ve Avrupa Parlamentosundaki diğer tüm siyasi gruplardan bu çağrıyı desteklemelerini ve Türkiye'nin kendi vatandaşlarına ve uluslararası topluma karşı yükümlülüklerine saygı duyması ve Avrupa Konseyinin temel yükümlülüklerini bu şekilde açıkça ihlal etmesine son vermesi için tüm etkilerini kullanmalarını rica ediyoruz."

Avrupa Konseyinin 25-26 Mart tarihlerinde gerçekleştireceği AB-Türkiye ilişkileri toplantısına ilişkin çağrıya da yer verilen açıklamada, Türkiye'deki ağır insan hakları ihlallerinin öncelikle ele alınması gerektiği kaydedildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk Grubu da yazılı açıklama yaparak, "Türkiye'de HDP aleyhinde açılan kapatma davasını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Belediye eşbaşkanlarının tutuklanması ve belediyelere kayyum atamalarının ardından HDP'nin kapatılmak istendiği hatırlatılan açıklamada, "Bu hem hukuka aykırıdır, hem de demokratik değildir ve sivil ve siyasi hakların ihlalidir. Ve bu Türkiye demokrasisinin sona ermesine, diktatörlüğe giden son adım olacaktır" denildi.

Türkiye'deki ilerici güçlerin yanında olduklarını kaydeden AP Kürt Dostluk Grubu, "AB, Türk demokrasisinin son kıvılcımı sönmeden şimdi harekete geçmeli ve Erdoğan'ın bu tehlikeli keyfiliğine karşı çıkmalıdır" çağrısında bulundu.

AB Yüksek Temsilcisi Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olivér Várhelyi'nin yanı sıra çok sayıda Avrupalı tanınmış siyasetçi de HDP'ye yönelik saldırılara tepki gösterdi. 

Dünyadan pek çok siyasetçi de sosyal medya paylaşımlarıyla HDP'nin kapatılmak istenmesine ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.

Yunanistan eski başbakanı ve SYRİZA Lideri Aleksis Çipras:
HDP ve milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile tam dayanışmamı ifade ediyorum. Türkiye'de ve nerede olursa olsun ifade özgürlüğünün, parlamenter demokrasinin ve insan haklarının korunması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir.

İsveç Dışişleri Bakanı Ana Linde:
HDP'nin kapatılması talepleri ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilinin düşürülmesi de dahil olmak üzere Türkiye'deki siyasi muhalefete ve temsilcilerine karşı alınan kararlardan derin endişe duyuyoruz.

AP Parlamenteri Cem Özdemir:
Önde gelen bir insan hakları aktivisti Türkiye Parlamentosundaki koltuğunu kaybetti. Bu hamleyle Erdoğan yeniden demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ayaklar altına aldı. Şansölye Merkel bu meseleyi önümüzdeki hafta AB Konseyi'nde ele almalıdır.

AP Milletvekili ve Galiçya Ulusal Blokundan Ana Miranda:
Galiçya Ulusal Bloku olarak HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP ile tam dayanışma içerisindeyiz. Bu, HDP'nin siyasi çalışmalarına yönelik yeni bir ihlaldir.

DİE LİNKE, Alman Sol Partiden milletvekili Sevim Dağdelen:
Halkların Demokratik Partisi'ne karşı başlatılan kapatma davası Türkiye'deki tüm demokratlara yönelik bir saldırıdır. HDP ile dayanışma zamanıdır, özellikle de şimdi!

Avrupa Parlamentosu Üyesi Rebecca Harms:
Türkiye Cumhurbaşkanı kademeli ama sistematik olarak muhalefet partisi HDP'yi yok etmeye çalışıyor. HDP'nin merkezi ve yerel temsilcilerini, milletvekillerini ve belediye eşbaşkanlarını tutuklattı. Şimdi de tüm partiyi kapatarak başlattığı işi bitirmeye hazırlanıyor.

Danimarka Kızıl-Yeşil İttifakı temsil eden Avrupa Parlamenteri, Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkan Yardımcısı Nikolaj Villumsen:
Türkiye'deki demokratik muhalefete yönelik baskıyı durdurun. Seçilmiş milletvekilleri hapse atılmamalıdır. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP ile tam dayanışma içerisindeyiz. AB'nin şimdi harekete geçmesi gerekiyor! Türkiye halkı demokrasiye ve insan haklarına layıktır! 

Avrupa Hür İttifakı (EFA):
Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini protesto eden HDP'ye tam desteğimizi sunuyoruz. Adil ve gerçek bir demokrasi için işleyen ve özgür bir muhalefet bir gerekliliktir.

Avrupa Parlamentosu S&D Grubu Başkan Yardımcısı Kati Piri:
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile dayanışma içindeyiz. Gergerlioğlu'nun vekilliğini düşürmek yasa dışı, ahlaksız ve korkakça bir hareketti.

Katalan Ulusal Meclisi'nin uluslararası alandaki temsilcisi Assemblea:
Türkiye'nin HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun parlamenter statüsünü ortadan kaldırmasını tamamen reddediyoruz. İspanya ve Türkiye azınlıklara aynı şekilde davranıyor, seçilmiş liderlere karşı yasaları kullanıyor, demokrasiyi ve insan haklarını göz ardı ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Genel Direktörü Kenneth Roth:
Türkiye parlamentosu, muhalif bir siyasetçinin bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle aldığı haksız mahkumiyeti, vekilliğini düşürüp onu hapse atmak için bahane olarak kullanıyor. Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimi altında ifade özgürlüğüne yönelik en son darbe olacaktır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb:
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bir tweet yüzünden milletvekilliği statüsünden edildi. Bu, demokratik normlara ve hukukun üstünlüğüne yönelik büyük bir saldırıdır ve Türkiye'nin anayasasının, uluslararası yasalar ve yükümlülüklerin bir ihlalidir.