20 Eylül 2024 Cuma

Avrupa'da yüz binler 15 Eylül'de İklim Grevindeydi

Başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın çok sayıda ülkesinde yüz binler İklim Grevine gitti.

Dünya çapında 15 Eylül'de gerçekleştirilen 13. Küresel İklim Grevine, Avrupa'dan yüz binler yanıt verdi. Küresel İklim Grevi, Fridays for Future hareketi (Gelecek için Cumalar), çeşitli çevre örgütleri ve sendikalar tarafından düzenlendi.

Başta gençlik olmak üzere işçi sınıfı ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+'lar ekolojik yıkımın, çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin sorumlusu kapitalist sistemi protesto etti. Eylemlere toplumun her kesimi ve her yaştan insan katıldı. Gençler, kadınlar ve işçilerin eylemlere katılımı güçlü oldu. Fridays for Future hareketi bu İklim Grevinde sadece iklim değişikliğini değil sosyal adalet konusunu da gündemine aldı.

Eylemlerde yapılan konuşmalarda, "Bugün dünya çapında fosil çağının sona ermesi için gösteri yapıyoruz. Fosil enerjilere, baskıya ve sömürüye dayalı bir sistem ortadan kaldırılmalıdır" denildi. Daha iyi çalışma koşulları, toplu taşımacılığın teşvik edilmesi, barış istemi ve Iran'daki kadın hareketinin desteklenmesi gibi konular da gündeme taşındı.

ALMANYA'DA İKLİM GREVİNE 250 BİN KİŞİ KATILDI
Almanya'da 250 bin genç, işçi ve emekçi 15 Eylül Küresel İklim Grevi için sokaklara çıktı.

Sosyalist gençlik Örgütü Young Struggle da Almanya'nın Hamburg, Köln, Duisburg, Berlin, Leipzig, Dessau, Stuttgart, Hildesheim, Frankfurt gibi kentlerde eylem alanlarındaydı.

Almanya'daki eylemlerde, "Ya Sosyalizm Ya Yok Oluş", "İklimi Koruma Antifa Demektir", "Kapitalizmi yıkalım", "Küresel ısınmaya son", "Başka gezegen yok" sloganlarının öne çıktığı pankartlar taşındı.