21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da sosyalistler deprem bölgesindeki halkla dayanışmayı örüyor

Maraş merkezli iki büyük depremde yaşananları Avrupa'daki emekçilere anlatan sosyalistler, kapitalist sistemi teşhir etti. Paris'te yapılan eylemin yanı sıra Londra'da kadınlar yaptıkları eylemin yanı sıra dayanışma çalışması yürüttü. Düren'de de dayanışma eylemi yapıldı.

Maraş merkezli depremde onbinlerce kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Avrupa'da sosyalistler kapitalizmi teşhir eden açıklamalar yaptı, dayanışma çalışmaları yürüttü.

Fransa'nın başkenti Paris'te, Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT) üyeleri Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmek istenmesine karşı yapılan eyleme katıldı. ACTIT, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Young Sttrugle (YS) üyeleri Fransızca ve Türkçe "Deprem değil kapitalizm öldürür" yazılı pankart taşıdı. Ayrıca yine bu içerikte bildiri dağıtımı yapan ACTIT'liler maddi dayanışma çalışmalarını kumbaralar taşıyarak sürdürdü.

GİK-DER VE RENGİN KADIN KOROSU'NDAN DAYANIŞMA EYLEMİ
İngiltere'nin başkenti Londra'da faaliyetlerini sürdüren Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'na (AVEG-KON) bağlı Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) ve Rengin Kadın Korosu, Tottenham futbol stadyumunda gerçekleşen maç öncesi sistemi ve devleti teşhir eden eylem ve dayanışma çalışması yürüttü.

"Kader değil yolsuzluk", "Deprem değil rant öldürür", "Asıl sorun Erdoğan", "Savaşı durdur, depremzedeleri destekle", "Deprem değil kapitalizm öldürür" ve "Asla unutmayacağız" dövizlerin açıldığı eylemde, deprem bölgesindeki halkla dayanışma çağrıları yapıldı.

DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLER DÜREN'DE ANILDI
Almanya'nın Düren kentinde, depremde yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenlendi. Düren Kürdistan Halkevi'ndeki anmaya çok sayıda Maraşlı katıldı.

Etkinlikte yapılan konuşmada, dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. ESP, HDP ve Birleşik Mücadele Güçleri etrafındaki koordinasyonlara sahip çıkılması, onlar üzerinden dayanışmanın örülmesi ve büyütülmesi gerektiği belirtilen konuşmada, omuz omuza çalışma yürütmenin önemine işaret edildi.

GUMMERSBACH'DA DAYANIŞMA AĞI KURULDU
Almanya'nın Gummersbach kentinde de depremzedelerle dayanışma ağı kuruldu. Deprem bölgesindeki halkın ihtiyaçlarını içeren malzemeler toplayan gönüllüler, dayanışma çadırı açarak sattıkları yiyeceklerden maddi destek oluşturdu.