21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da Şoreş ve Newal anıldı

MLKP MK üyesi Zeki Gürbüz (Ahmet Şoreş) ve MLKP komutanı Özgür Namoğlu (Firat Newal), Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Hollanda'nın Rotterdam kentinde ve Avusturya'nın başkenti Viyana'da anıldı.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) MK üyesi Zeki Gürbüz (Ahmet Şoreş) ve MLKP komutanı Özgür Namoğlu (Firat Newal) Avrupa'nın birçok kentinde anıldı.

BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de MLKP komutanları Zeki Gürbüz (Ahmet Şoreş) ve Özgür Namoğlu (Firat Newal) anıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anma sinevizyon gösterimiyle devam etti. MLKP Merkez Komitesi açıklamanın okunmasının ardından MLKP Avrupa Komitesi adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmasına Ahmet Şoreş ve Firat Newal'le birlikte 23 Aralık tarihinde Paris'te katledilen Evin Goyi, Mir Perwer ve Abdurahman Kızıl'ı anarak başlayan MLKP temsilcisi, "Yoldaşların ölümsüzlükleri sömürgeci faşist Türk devletine karşı verilen amansız mücadeleyi yansıtmaktadır" dedi. 2015 yılından bu yana faşist rejimin devrimci ve yurtsever hareketi fiziki olarak tasfiye etmeye dönük yoğun saldırılar gerçekleştirdiğinin altını çizen MLKP temsilcisi, başta PKK ve MLKP olmak üzere, politik yapıların, devrimci öncülerin dişe diş bir direniş sergilediklerini ifade etti.

Bu saldırıların tek başına sömürgeci faşizmin gücünü değil, tam tersine alt edemediği direniş karşısında sıkışmışlığını resmettiğini belirten MLKP temsilcisi, "Ahmet Şoreş ve Firat Newal yoldaşlar partimiz için, partili yoldaşlar bakımından birer prototip olma özelliklere sahip yoldaşlardır" dedi. Her iki komutanın zorlu, fakat bir o kadar da kararlı ve direngen pratiklerinden örnekler veren MLKP temsilcisi, gerek enternasyonalist görev gereği, gerekse MLKP'nin aynı zamanda bir Kürdistan partisi olma gerçekliğinden hareketle Rojava devrimini savunma, geliştirme ve bölgeye yayma amaçlarına ısrarla devam edeceklerinin altını çizdi.

"Ölümsüzler bizim için sadece ajitasyon-propaganda konusu değildir, esas olarak onlardan öğrenmek, onların mücadelelerini ileriye taşımak ve bıraktıkları onurlu bayrağı daha da yükseklere çekme anlamına gelmektedir" diyen temsilci, Ahmet Şoreş ve Firat Newal'in mütevazi, fakat bir o kadar da kararlı duruşlarından, kendi devrimciliklerini yaratma pratiklerinden öğrenerek yolda devam edeceklerini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

MLKP temsilcisinin ardından anma etkinliğine katılan devrimci örgütlerin temsilcileri birer konuşma yaptı. Söz alan TKP/ML temsilcisi, "Ahmet Şoreş'in birleşik mücadele tarzından, HBDH'ın oluşturulması sürecindeki pratiğinden öğreneceğiz" dedi. HBDH Avrupa Komitesi adına ise HBDH merkezinin yayınlamış olduğu mesaj okunurken, yine çeşitli enternasyonal parti ve örgütlerin yayınlamış olduğu mesajlarda okundu.

Etkinliğe katılanların duygu ve düşüncelerini aktardı. Marksist Teori yazarı Ziya Ulusoy da anmada söz alarak Ahmet Şoreş ve Özgür Newal'e dair anılarını paylaştı. Şoreş'in mütevazi, direngen, hızlı öğrenen ve kararlı bir devrimci olduğunu belirten Ulusoy, Şoreş'in ilk işkence deneyiminden başı dik çıkış sürecini anlattı. Devrimci mücadelenin ve parti görevlerinin her daim onda önde durduğunu belirten Ulusoy, Rojava sürecindeki mutluluğunun ise tarif edilemez olduğunu belirtti. Firat Newal'le de Avrupa'da ilk tanıştıkları dönem üzerine anılarını paylaşan Ulusoy, "mücadeleleri rehberimiz oldun" dedi.

Etkinlik esnasında sık sık "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Şehit namirin", "Yaşasın partimiz MLKP" sloganları atan kitle, alkış ve zılgıtlar eşlinde anma etkinliğini sonlandırdı.

HOLLANDA
Rojava'da ölümsüzleşen MLKP MK üyesi Zeki Gürbüz ve MLKP komutanı Özgür Namoğlu Hollanda'nın Rotterdam kentinde anıldı. Kürt Toplum Merkezinde gerçekleşen anma, saygı duruşuyla başladı. Katılımcılara duygulu anlar yaşatan sinevizyon gösteriminin ardından MLKP'nin Zeki Gürbüz ve Özgür Namoğlu'na ilişkin açıklaması okundu.

Anmada "Şehit namirin", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Yaşasın birleşik mücadelemiz" sloganları atıldı.

Anmaya katılan DemNed, MKP, TKP-ML ve Partizan temsilcilerinin yaptıkları konuşmalarda siper yoldaşlığı ile birleşik mücadelenin büyütülmesi vurgulandı.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da MLKP Merkez Komite üyesi Zeki Gürbüz ve MLKP komutanlarından Özgür Namoğlu anıldı. Anmada Paris katliamlarında yaşamını yitirenler ile Şengal'de suikast sonucunda şehit düşen Menal Merdin de unutulmadı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezinde yapılan anma açılış konuşması ile başladı, saygı duruşu ve sinevizyon gösterimi ile devam etti.

PKK adına yapılan konuşmada şehit düşenleri saygı ile andıklarını söyledi. PKK temsilcisi, Kürdistan'da süren direnişe dikkat çekerek, gerilla alanlarına yönelik saldırıların direniş duvarına çarptığını belirterek, "sömürgeciler asla kazanamayacak" dedi.

MLKP temsilcisi ise yaptığı konuşmada "Yoldaşlarımızı fiziken bizden koparmış olsalar da onlar artık ezilenlerin ortak tarihinde daima yaşayacaklar" dedi. Suruç'tan, Ankara Gar katliamına, devrimin önder kadrolara yönelik suikastler de dahil olmak üzere çöktürme planları hiçbir zaman diz çöktüremediğini belirten MLKP temsilcisi, ölümsüz yoldaşların çağrısına kulak verip, özgürlüğü bir avuç sömürücüden geri almak için bir adım öne çıkma çağrısı yaptı.

KOMintern adına yapılan konuşmada, MLKP'nin mücadelesine dikkat çekerek, Baran Serhad ve Zeki Gürbüz başta olmak üzere ölümsüzleşen tüm devrimcileri andı. Konuşmada "Bulgaristan'da, Şili'da, Almanya'da, Avusturya'da faşistler nasıl kaybettiyse, AKP-MHP'de yenilecek. Devrim şehitleri ölümsüzdür!" denildi.

Anma "Şehit namirin" sloganıyla sona erdi.