21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da depremzedelerle dayanışma eylem ve etkinlikleri sürüyor

Almanya'nın birçok kentinde ve İngiltere'nin başkenti Londra'da depremden etkilenen halkla dayanışma etkinliği sürüyor. İktidarın politikaları sonucu halkın ölüme mahkum edildiği vurgulanan eylem ve etkinliklerde, Che'nin "Dayanışma ezilenlerin inceliğidir" sözüne atıf yapılarak dayanışmanın artarak sürmesi gerektiği kaydedildi. GİK-Der Londra'da başlattığı seferberliği önümüzdeki on gün daha sürdüreceğini açıkladı.

Onbinlerce kişinin ihmal sonucu hayatını kaybettiği Türkiye, Kürdistan ve Suriye depremlerinden etkilenen halklarla dayanışma sürüyor. Almanya ve İngiltere'de düzenlenen etkinliklerde onbinlerce insanın hayatını kaybetmesinin iktidarın politikaları olduğu hatırlatılırken, halklarla dayanışma çağrısı da yinelendi.

ALMANYA
AVEG-KON'a bağlı Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Türkiye ve Kürdistan'daki depremzedelerle dayanışma için yemek düzenledi. Wuppertal'de Alevi Derneği'nde düzenlenen yemeğe çok sayıda kişi katıldı. Depremde yaşamını yitirenlerin anısına çiçeklerle donatılan masada mumlar yakıldı.

Dayanışma etkinliğine katılanların hazırlayıp getirdiği yemekler, hep birlikte yenildi. Depremzedelere gönderilmek üzere maddi destek toplantı.

ARSLAN: SARAY İKTİDARI ENKAZIN ALTINDA KALDI
AGİF adına konuşan Serpil Aslan, Che'nin "Dayanışma ezilenlerin inceliğidir" sözünü hatırlatarak, depremin yaşandığı günden itibaren halklar arasında büyük bir dayanışmanın örüldüğünü söyledi. Deprem için saray iktidarının "yüzyılın felaketi" dediğini hatırlatan Arslan, "Acımız ve kaybınız büyük. Bir doğal felaket olan deprem, kapitalist sistemin kar hırsı nedeniyle insan kırımına dönüştü" dedi.

AKP-MHP iktidarının çıkardığı imar affıyla sermayeyi beslediğini ve insanları ölüme mahkum ettiğini söyleyen Arslan, "Günler sonra deprem bölgesine giden devlet, halkların dayanışmasını engellemek için OHAL ilan etti. Enkazın altında insanlarımız kaldı, yaşamlarını yitirdi. Ancak bu depremde, saray iktidarı da, kapitalist sistem de enkaz altında kalmıştır" dedi.

AGİF adına konuşan Serpil Arslan, ezilen halklara, işçi ve emekçileri dayanışmanın daha da büyütülerek sürdürülmesi için çağrı yaptı.

HATAY'DA ÇALIŞMALARA KATILAN YOUNG STRUGGLE ÜYESİ TANIKLIKLARINI AKTARDI
AVEG-KON tarafından oluşturulan delegasyonda yer alarak Hatay'a giden Young Struggle üyesi, tanıklıklarını anlattı. Young Struggle üyesi, "Devlet halka yardım getirmiyor, gelen yardımları da engelliyor. Bunu gördük. Ayrıca devlet, halkı bölgeyi terk etmeye zorluyor" dedi.

Gönüllülerin, halka yardım ulaştırdığını ve devletin engellemek için her şeyi yaptığını aktaran Young Struggle üyesi, "Türkiye'de halkların kurtuluşunu sağlayacak bir devrime ihtiyaç var. İnsanlar devletin katliamını, zulmünü yaşamış ve biliyorlar. Devleti tanıyorlar. Bugün itirazlarını daha çok yükseltiyorlar. Onları bu saflarda örgütlemek gerekiyor. Somut pratik dayanışmamızı büyütmemiz gerekiyor. Türkiye ve Kürdistan halklarının buna çok ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

BORBET İŞÇİSİ: DEPREME 'KADER' DEMEK SÖZÜN BİTTİĞİ YERDİR
iki aya yakındır direnişte olan Borbet işçileri adına konuşan Halit Bıçakçı, "Ben sünni bir aileden geliyorum. Binlerce insanın öldüğü bu deprem için 'kader' diyorlar. Bu cinayeti kadere bağlamak sözün bittiği yerdir. Bunu kabul etmiyorum" dedi.

Borbet işçileri olarak depremzedelerle dayanışmayı sürdüreceklerini kaydetti.

MLPD TEMSİLCİSİ: SAVAŞA MİLYARLAR HARCAYAN ALMAN DEVLETİ, DEPREMZEDELERE KURUŞ GÖNDERİYOR
MLPD Temsilcisi, Türkiye ve Kürdistan halklarına başsağlığı dileklerini iletti. Ölümlerin çok olmasında devletin rolünün büyük olduğunu kaydeden MLPD Temsilcisi, Alman devletini eleştirdi: "Alman devletine kızıyoruz. Çünkü savaşlara milyarlarca lira harcıyorlar ama depremzedelere bir kaç kuruşla yardım ediyorlar"

Enternasyonal mücadeleyi büyütme çağrısı yapan MLPD Temsilcisi, sözlerini şöyle tamamladı: "Hakkımız olanı almak için bu sistemi yıkmamız gerekiyor. Emperyalistler işbirliği içerisinde. Bizler de daha fazla yan yana gelmeliyiz. İşte o zaman kazanırız. Yaşasın enternasyonal dayanışma."

DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLER İÇİN TAZİYE
Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Kerpen-Zindorf Alevi  Kültür Merkezinde Maraş Narlı'da depremde hayatlarını kaybedenlerin aileleri taziyeleri kabul etti. Gülbangların okunduğu, ağıtların yüklediği taziyede hayatlarını kaybedenlerin adları okunarak saygı duruşunda bulunuldu.

Taziyede yapılan konuşmalarda, Türk devletinin Alevi bölgelerine yardım etmediği, yardım eden kurum ve kuruluşların engellendiği belirtilerek devlet  suçlarını örtbas etmek için birkaç müteahhidin tutuklandığına dikkat çekildi.

TSP: YANINIZDAYIZ, ACILARINIZI PAYLAŞIYORUZ
Binlerce insanın katıldığı taziyeye Tutsakların Sesi Platformu (TSP) adına yapılan yapılan konuşmada, "ailelerin yanındayız, acılarınızı paylaşıyoruz" denildi.

Taziyede, dayanışmanın artarak sürdürülmesi gerektiği belirtilerek bağış toplandı.

ULM'DA DAYANIŞMA ÇADIRI KURULDU
ADGB Ulm bileşenleri Ulm şehir merkezinde açılan dayanışma çadırında depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için toplanan paraları Kürt Kızılay'ı Heyva Sor a Kurdistanê'a gönderildi.

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm Bileşenleri ADHF, AGİF, ATİF, FED-GEL ve HDP üyeleri şehir merkezinde "Öldüren deprem değil, kardır. Dayanışmamız bizi yaşatacak!" şiarıyla yapılan etkinlikte ADGB ve Heyva Sor'un pankartı açılırken, deprem alanından çok sayıda fotoğraf da sergilendi

Standı ziyaret edenlere bilgilendirme yapıldı özellikle de devlet yardımlarının bazı yerlere çok az, bazı yerlere ise hiç ulaşmadığını belirtti.

İNGİLTERE
Tutsakların Sesi Platform (TSP), İngiltere'nin başkenti Londra'da Trafalgar Square ve Cemdan Town'da stant açarak, AVEG-KON'a bağlı GİK-DER'in İngilizce çıkardığı bildirileri dağıttı.

Yapılan konuşmalarda, Devletin bile bile 12 gündür insanların çığlığını duymadığını ve sosyalistleri engellediğini, enkazın altında kalan aslında faşist şef Erdoğan ve devleti olduğu, halkın yaralarını ancak gönüllüler ve sosyalistler olduğu belirtildi.

Etkinlikte depremzedeler maddi bağış da toplandı. TSP Londra, bundan sonra da çalışmalarını hem maddi hem de bu felaketlerin sorumlularından hesap sormaya devam edeceklerini açıkladı.

LONDRA'DA EYLEM VE HALK TOPLANTISI
Londra'da depremden etkilenenler için dayanışma etkinliği sürerken, Demokratik Güçbirliği'nin çağrısıyla "Deprem değil, rant öldürür" eylemi düzenlendi. "OHAL öldürür", "Esas felaket Erdoğan'dır" dövizlerinin taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, tahribatın yaşanan doğa felaketinin sonucu değil, siyasi iktidar ve ekonomi politikaların sonucu bir katliama dönüştüğü belirtildi.

Halk dayanışmasının önemine vurgu yapılan konuşmalarda yardımları engelleyen Erdoğan şefliğindeki rejim lanetlendi.

Eylem sonrası bir araya gelen GİK-Der üyeleri çalışmaları değerlendirdi ve bilgilendirme yaptı. GİK-Der Yönetim Kurulu adına söz alan Bedriye Avcıl, depremin ilk anından itibaren halk dayanışmasının artarak sürdüğünü kaydetti, dayanışma içinde olanlara teşekkür etti.

TSP, SKB ve Rengin Kadın Korosu ile ortaklaşa yürütülen çalışmaların büyük bir dayanışma ve enerji yarattığını vurgulayan Avcıl, önümüzdeki on gün içerisinde seferberliği sürdüreceklerini kaydetti. Uzun vadeli çalışmayı güçlendirmek için örgütlenme çağrısı yapılırken, politik teşhir çalışmalarını da daha etkili ve yaratıcı biçimlerde sürdürmek gerektiği vurgulandı.

İlk seferberlik döneminin ardından kurulacak kardeş aile ağı, yakın dönemin görevleri, gönüllüleri bir araya getiren etkinliklerin örgütlenmesi gibi bir dizi konuda önerileri tartışan gönüllüler, halka kampanyayı daha güçlü katılma çağrısı yaptılar.