21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da dayanışma sürüyor

Almanya ve Hollanda'da depremzedelerin ihtiyacını karşılamak için açılan stantlarda Türk devletinin halkı ölüme terk ettiği vurgulandı, dayanışma çağrısı yapıldı.

Onbinlerce insanın hayatını kaybettiği depremin ardından, depremzedelerle uluslararası dayanışma sürüyor. AVEG-KON, AGİF'e bağlı Gik-Der, SKB, VEKSAV Avrupa'da açtığı stantlarda dayanışma ve mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıyor.

ALMANYA
Almanya'nın Stuttgart kentinde depremzedelerle dayanışma çadırı kuruldu. Rotebühlplatz meydanında, AVEG-KON'un "Deprem değil rant öldürür, dayanışma yaşatır" kampanyası kapsamında, AGİF'e bağlı Gik-Der ve yerli antifaşist örgüt OTKM  (Das Offene Treffen gegen Krieg und Militarisierung) birlikte dayanışma çadırı açtı.

Almanca ve Türkçe bildirilerin dağıtıldığı çadır etkinliğinde halka yapılan konuşmalarda, "Kapitalizmin ve sermayenin rant ve kar hırsı binlerin ölümüne neden oldu. Depremin yol açtığı yıkımın ve can kaybının tek sorumlusu AKP-MHP faşizmidir" denildi.

Almanca yapılan konuşmalarda, OHAL ilanı ve deprem bölgesine gönderilen yardımların sömürgeci faşist Türk devleti tarafından engellenmesi protesto edilerek Türkiye, Kürdistan ve Suriye'de büyük yıkıma yol açan depremin yaralarını sarmak için dayanışmanın önemine dikkat çekildi.

AVEG-KON'a bağlı AGİF tarafından "Deprem değil rant öldürür, dayanışma yaşatır" kampanyası kapsamında Almanya'nın Köln kentinde açılan çadıra faşistler saldırdı.

Önce sözlü sataşmalarda bulunan faşistler, Köln Keupstrasse'de çadır açamazsınız şeklinde  tehditlerde bulundu. Sözlü sataşmaların ardından faşistler çadırda bulunan devrimcilere saldırdı.

Çevrede bulunan halkın gösterdiği tepki üzerine saldırgan faşist grup dağıldı. Dayanışma Çadırı saldırıya rağmen daha güçlü bir katılımla sürdürüldü.

HOLLANDA
Hollanda'nın Amsterdam kentinde dayanışma satandı açıldı. SKB ve VEKSAV Rotterdam'dan sonra Amsterdam Dam Meydanı'nda depremzedelerle dayanışma standı açtı.

Deprem fotoğraflarının taşındığı stantta bildiriler dağıtıldı ve konuşmalar yapılarak depremzedeler için yardım toplandı.