21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da binlerce kişi Zülküf Gezen için alanlardaydı

Öcalan'a yönelik tecride karşı fedai eylemi gerçekleştiren Zülküf Gezen için Avrupa?nın birçok şehrinde eylemler düzenlendi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla tutsak olduğu Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde fedai eylem gerçekleştiren Zülküf Gezen için Avrupa’nın birçok şehrinde düzenlenen eylemlerde, süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcileri selamlandı.
 
PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te Gare de Nord tren istasyonu DKTM'nin eylem çağrısı üzerine Zülküf Gezen ve açlık grevi eylemcilerinin taleplerini dikkat çekmek için işgal eylemi yapıldı.
 
ACTİT ve SKB'nin de katıldığı işgal eylemine tren garında bulunan kitle ilgi gösterdi. Açlık grevindeki direnişçilerin fotoğraflarının olduğu pankart açan eylemciler, Türk devleti aleyhine sloganlar attı. Eylem boyunca açlık grevleri ve taleplerin yazılı olduğu bildiriler dağıtıldı.
 
Eylemde yapılan konuşmalarda Gezen'in ölümüne sessizliği ile Avrupa'da ortak olduğu denilerek "sessizliğe son vererek direnişçileri yaşatabiliriz" diye kaydedildi.
 
İşgal eyleminin ardında kitle sloganlar eşliğinde Strasbourg Saint Denis'e yürüyüş gerçekleştirdi.
 
ACTİT yayınladığı açıklamada göçmenlere seslenerek, ''Tekirdağ Cezaevinde 1 Mart'ta bedenini açlık grevini yatıran devrimci tutsak Zülküf Gezen yaptığı feda eylemiyle sessizliğe karşı isyanın alev topu oldu. Başka ölümlerin olmaması için onların sokaktaki yaşam sesleri olalım. Bu süreçte herkes yapılan çağrılara sessiz kalmamalı ve duyarlı olmalıdır'' dedi.
 
KÖLN
 
Köln'de WDR televizyonunun olduğu bina açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek için işgal edildi.
 
Abdullah Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinin kamuoyuna duyurulması için yapılan işgal eylemine polis saldırdı. İki kişi gözaltına alındı.
 
Eylemciler Avrupa basınının da sessizliğini eleştirerek, açlık grevi eylemcilerinin sağlık durumunun kritik seviyeyi aştığını ve her geçen dakikanın hayati önemde olduğunu ifade ettiler.
 
MANNHEİM
 
Almanya'nın Mannheim kentinde tecride karşı fedai eylem yapan Zülküf Gezen için Merkez Tren Garı önünde bir miting düzenlendi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (DKTM) organizesiyle yapılan mitingde Zülküf Gezen'e sahip çıkılırken, AKP ve Erdoğan faşizmine karşı sloganlar atıldı.
 
Zülküf Gezen'in fotoğraflarının taşındığı eylemde mumlar yakılırken, çiçekler bırakıldı.
 
Tecrit karşıtı direnişe dikkat çekilen Almanca bildiri okunan eylemde, HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız da bir konuşma yaptı. Sarıyıldız, tecride karşı direnişte daha fazla şehadetin yaşanmaması için topyekün direnişin yükseltilmesi çağrısı yaptı. Sarıyıldız, AKP-MHP faşizminin ancak direnişin yükseltilmesiyle yenileceğini vurguladı.
 
HAMBURG
 
Almanya'nın Hamburg kentinde de bir eylem düzenlendi. Gençler öncülüğünde düzenlenen eylem Hamburg HBF önünde başladı.
 
Kadın ve gençlerin yoğun olduğu eylemde Zülküf Gezen, Leyla Güven ve açlık grevindeki direnişçilerin fotoğrafları taşındı. "Katil Erdoğan", "Diktatör Erdoğan", "Şehit namirin", "Yaşasın cezaevi direnişi", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.
 
DUISBURG
 
Zülküf Gezen'i Duisburg-DKTM'nin çağrısıyla Merkez Tren Garı önünde onlarca kişinin katılımıyla andı.
 
Mitingde DKTM adına yapılan konuşmada, "Zülküf Gezen yoldaşımız bu eylemiyle 14 Temmuz ve Newroz direniş çizgisinin büyük sembol isimlerinden biri olmuştur. Zülküf Gezen yoldaşımızı saygıyla anıyor, Özgür Önderlik, Özgür Kürdistan ve Demokratik Türkiye özlemlerini gerçekleştirme sözünü veriyoruz" dedi.
 
Leyla Güven'in fotoğraflarının taşıyan kitle, "Yaşasın açlık grevi direnişi", "Yaşasın cezaevi direnişi", "Hepimiz Leylayız", "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Şehit namirin" sloganları attı. Eyleme katılan ATİK Eşbaşkanı Süleyman Gürcan ise Zülküf Gezen'in anısı önünde saygıyla eğildiklerini söylerken, "Hem ailesine hem de Kürt halkına baş sağlığı diliyorum" dedi.
 
Dün Rojava'da TKP/ML-TİKKO savaşçısı enternasyonalist devrimci Lorenzo Orsetti'nin (Tekoşer) şehit düştüğünü duyuran Gürcan, enternasyonalist devrimcinin yaşamını yitirmeden önce kaleme aldığı mektubu okudu.
 
BERLİN
 
AKP-MHP faşizminin tecrit politikasına dikkat çekmek ve Zülküf Gezen'in eylemini sahiplenmek amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de de bir yürüyüş düzenlendi.
 
Zülküf Gezen'in eylemi eylemi selamlanırken, cenazesine uygulanan barbarlık lanetlendi.
 
Hermannplatz'da toplanan kitle, sağanak yağışa rağmen "Zülküf Gezen ölümsüzdür", "Leyla Güven onurumuzdur" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.
 
Yürüyüşte Tertip Komitesi adına konuşan Arif Dersim, "Önder Apo'ya uygulanan barbarca tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve 4 ayı geride bırakan çağın direnişi, Zülküf Gezen'in şahsında ilk şehidini vermiştir. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kürdistanlıların ve ilerici insanlığın elinde bir özgürlük sembolü olarak yaşatılacaktır" dedi.
 
Dersim, "Zülküflerin ve de günlük olarak katledilen, işkence edilen tüm insanlarımızın biricik katili ve sorumlusu faşist Türk devletinin insanlığını yitirmiş yöneticileri Erdoğan, AKP ve MHP güruhudur. İnsanlığın vicdanında mahkum edilmişlerdir" şeklinde konuştu. Dersim Alman devletini de insanlık suçuna ortak olmaktan vazgeçmeye çağırdı.
 
Leyla Güven ile diğer açlık grevi direnişçilerinin posterlerinin taşındığı yürüyüşte "Zülküf Gezen'in naaşına yapılan barbarlığı protesto ediyoruz" yazılı pankart ve dövizler taşındı.
 
Sık sık "PKK halktır, halk burada", "Biji Serok Apo", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Be Serok jiyan nabe" Almanca, Kürtçe ve Türkçe sloganlar atıldı.
 
Yürüyüş Kreutzberg'in merkezindeki Adelbert Strasse'da sona erdi. Burada Gezen anısına saygı duruşunda bulunulurken, Frankfurt'ta yapılacak merkezi Newroz'una katılım çağrısı yapıldı.
 
HANNOVER
 
Almanya'nın Hannover kentinde Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde Zülküf Gezen anıldı. Eylemde yapılan konuşmada, "Alman hükümeti başta olmak üzere Avrupa  ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve tüm dünya yoldaşlarımızın ölümünden suçludur" denildi.
 
Konuşmada, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi eylemine sessiz kalınmasının kapitalist devletlerin tecride ortak olduklarının göstergesi olduğu vurgulandı.
 
Fransa'nın Strasbourg şehrinde süren açlık grevi direnişine değinilen açıklamada, İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) üzerine düşen görevi yerine getirmesi çağrısı yapıldı.
 
Açıklamada, şöyle denildi: "Kürt halkının sabrı kalmadı. Hemen şimdi üzerinize düşen görevi yerine getirin! Bir an önce tecrit sona ermeli ve Kürdistan'da barış, eşitlik ve özgürlük sağlanmalıdır."
 
Hannover'deki eylemde yapılan açıklamada ayrıca geçtiğimiz yıl Efrin'in Türk devletince işgaline sessiz kalındığı hatırlatılırken, dünya devletlerinin bir an önce iki yüzlü politikalarından vazgeçmeleri istendi.
 
LONDRA
 
İngiltere'nin başkenti Londra'nın en kalabalık istasyonlarından birisi olan Kings Cross'ta dün akşam saatlerinde bir araya gelen çok sayıda kişi, Zülküf Gezen'in fedai eylemini selamlayan eylem yaptı. Eylemde yeni ölümlerin yaşanmaması için Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talep edildi.
 
Açlık grevindeki direnişçilerin fotoğraflarının olduğu pankart açan eylemciler, sık sık AKP aleyhine sloganlar attı. Eylem boyunca açlık grevleri ve taleplerin yazılı olduğu bildiriler dağıtıldı.
 
BORDEAUX
 
Fransa'nın Bordeaux kentinde Zülküf Gezen'in fedai eylemine dikkat çekmek amacıyla eylem yapıldı. Kent merkezinde düzenlenen yürüyüşte 2Şehit namirin", "Biji Serok Apo" ve "Biji berxwedana zindanê" sloganları atıldı.
 
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın yanı sıra Zülküf Gezen, Leyla Güven ve Strasbourg açlık grevcilerinin resimlerinin taşındığı eylem Bordeaux'nun en işlek caddelerinden Grand Theatre önünde devam etti. Burada yapılan konuşmalarda, tecride karşı çağın direnişinin büyütülmesi çağrısı yapıldı.
 
TOULOUSE
 
Toulouse kentinde Jean Jaurès Meydanı'nda bir araya gelen kitle, Zülküf Gezen'i anmak amacıyla bir miting düzenledi. Mitingde konuşan Fransız Kürt dostları, tecride karşı direnişe destek verdiklerinin altını çizdi.
 
Mitingten sonra gençler kentteki otoyol gişelerinde trafiği kapatarak, eylem düzenledi. Eylemde "Bijî Serok Apo" ve "Bijî Berxwedana zindana" sloganları atıldı.
 
MARSİLYA
 
Fransa'nın Marsilya kentinde, tecride karşı fedai eylemde şehit düşen Zülküf Gezen için eylem yapıldı. Marsilya Avrupa Birliği Temsilciliği önünde toplanan kitle Öcalan ve Zülküf Gezen'in posterleri açarak,  açlık grevlerine dikkat çekti. Sık sık AKP-MHP ve Erdoğan faşizmi aleyhine sloganlar atılan eylemde, daha sonra tecride karşı direnişe dair Fransızca bilgilendirmeler yapıldı.
 
Eylemde serhildanı yükseltme çağrısı yapılırken, artık her gün alanlarda olunacağı duyuruldu.
 
REIMS
 
Fransa'nın Reims kentinde Place d'Erlon'da stant açıldı. Eylem boyunca Zülküf Gezer'in yaşamı ve eylemini konu alan bildiriler dağıttı.
 
STOCKHOLM
 
İsveç'te Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi protesto etmek ve tecridin kaldırılması için açlık grevi yapan eylemcilere destek vermek amacıyla düzenlenen eylemlilikler sürüyor.
 
Cumartesi günü Stockholm il merkezinde kitlesel bir eylem gerçekleştirildi. Dün de Stockholm Tren Garı'nda bir araya gelerek tecridin kaldırılması talep edildi.
 
Üzerinde Leyla Güven'in fotoğraflarının bulunduğu ve tecridin kaldırılmasını talep eden pankartın yanı sıra PKK, YPG/YPJ bayrakları ve Öcalan'ın posterlerini taşıyan kitle, çevreden geçenleri Öcalan'a uygulanan tecrit ve binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevleri hakkında sözlü ve yazılı olarak bilgilendirdi.
 
Rojava Komitesi'nden Skutta Ericsson, Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için açlık grevindeki eylemcilere destek vermek için gösteriye katıldığını söyledi.
 
ZÜRİH
 
İsviçre'nin Zürih şehrinde ise Türkiye Konsolosluğu önünde gerçekleştirilen eylemle Zülküf Gezen'in eylemi sahiplenildi. Eylemde, Türkiye'nin tecrit politikaları Avrupa devletlerinin tecrit ve açlık grevlerine yönelik sessizlik politikası protesto edildi.
 
BERN
 
Bern'de de Bahnplatz alanında bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. İsviçreli sol sosyalist gençliğin de destek verdiği eylemde, "Leyla Güven'in talepleri kabul edilsin. Tüm siyasi tutsaklara özgürlük" yazılı pankart açıldı.
 
Zülküf Gezen ile açlık grevi direnişçilerinin fotoğraflarını taşıyan eylemciler, "Şehid namirin", "Bijî berxwedana Leyla û zindanan", "Terörist Türkiye" sloganları atarak yürüyüşe geçti. Kent merkezinde yapılan yürüyüş sonrası Bahnhofplatz'a gelinirken, burada bir miting düzenlendi.
 
Mitingde konuşan Kürt siyasetçi Demir Çelik, açlık grevi direnişçileriyle dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.
 
BASEL
 
Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu öncülüğünde Basel Tren İstasyonu içinde bir eylem gerçekleştirildi. Zülküf Gezen ile açlık grevi direnişçileri lehine sloganların atıldığı eylem, Almanca bildirilerin okunmasının ardından sonlandırıldı.
 
CENEVRE
 
Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği önünde bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde Avrupa devletleri ile uluslararası kurumların açlık grevleri ve tecrit karşısındaki sessizliği protesto edildi.
 
LOZAN
 
İsviçre'nin bir diğer kenti Lozan'da St. Laurent kilisesi önünde miting yapıldı. Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu adına Fransızca bildirilerin okunduğu eylemde, Vaud Kantonu Yeşiller Sol Hareketi adına Milletvekili Jean Michael Dalivo ile Yeşiller Partisi adına Ilias Penchard birer konuşma yaptı.
 
Yapılan konuşmalarda "Kürt halkının onurlu mücadelesini selamlıyoruz" denilirken, başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevi direnişçilerinin eylemi karşısında uluslararası kurumlara çağrı yapıldı. İsviçreli siyasetçiler, ölümler yaşanmadan direnişçilerin taleplerinin kabul edilmesini istedi.
 
SOLOTHURN
 
Solothurn Tren Garı önünde gerçekleştirilen eylemde Zülküf Gezen anıldı. Sık sık Gezen ve açlık grevi direnişçileri lehine sloganların atıldığı eylem, Gezen'in şehadetine yönelik hazırlanan Almanca bildirilerin okunmasının ardından sonlandırıldı.
 
GRAZ
 
Avusturya'nın Graz kentinde, Zülküf Gezen'in fedai eylemi için alanlardaydı. DKTM öncülüğünde direnişe ses vermek amacıyla Hauptplatz'da düzenlenen mitingde, açlık grevi direnişine dikkat çeken pankartlar ile eylemcilerin posterleri açıldı.
 
Almanca bildirilerin dağıtılıp okunduğu eylem, 20 Mart'ta gerçekleştirilecek Newroz etkinliğine katılım çağrısıyla sona erdi.