18 Eylül 2024 Çarşamba

Avrupa'da 1 Mayıs

Fransa, Almanya, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Yunanistan, Rusya, İspanya ve İtalya'da, 1 Mayıs için sokağa çıktı. İşçi ve emekçilerin ücretlerin, sosyal hakların ve çalışma yaşamının iyileştirilmesi talebi öne çıktı. Paris'te antifaşistler, kapitalist sistemin kurumlarını hedef aldı. 1 Mayıs mitinglerine katılan Türkiyeli ve Kürdistanlılar da Efrin'deki Türk devletinin işgaline dikkat çekti, Avrupa devletlerinin sessizliğini protesto etti.
Fransa, Almanya, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Yunanistan, Rusya, İspanya ve İtalya'da emekçiler, 1 Mayıs için sokağa çıktı.
 
FRANSA
 
Fransa'da 68 Mayıs eylemlerinin 50. yılında demiryolu işçileri ve Air France çalışanlarının grevlerinin yarattığı atmosferde 1 Mayıs gösterileri düzenlendi. Fransa genelinde 210 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs'ta işçi düşmanı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron protesto edili. İşçilerin ve öğrenciler katılımının yüksek olduğu Paris 1 Mayıs yürüyüşünde Fransız polisi ve göstericiler arasında çatışma çıktı.
 
Paris'teki gösterilere antifaşist ve anarşistlerin polis ile çatışması ve kapitalist işletmelere yönelik yaptıkları eylem damga vurdu. Öğrencilerin ve işçilerin genel grev çağrısı yaptığı eyleme 55 bin kişi katıldı.
 
Paris Bastille meydanına yürüyüşe geçen kitleye bazı politikacılar ve parti temsilcileri de katıldı. Bastille meydanından place d'Italie meydanına doğru yürüyüşe geçen kitleyi polis ikiye ayırdı.
 
Sendika korteji yürüyüş güzergâhını polisin isteği üzerine değiştirdi ve le quai de la Rapée'den yürüyüşe devam etti. Yürüyüş sırasında anarşist Kara Blok, kapitalizmin simgesi olan Mc Donald's ve Renault gibi kurumları hedef aldı. Polis ile uzun süre çatışmalar yaşandı.
 
Çatışmalarda polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla göstericileri saldırması sonucu onlarca kişi yaralandı. Göstericiler polisin saldırısı üzerine yola barikat kurdu.
 
Yaşanan çatışmalarda 200 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
 
Sendikalar yaptıkları açıklamada polisin kullandığı şiddeti eleştirdi ve eylemin esas mesajının arka planda bırakılmaya çalışıldığını söyledi.
 
Fransız burjuva basını eylemlerde yaşanan çatışmaları "Vandalizm" olarak değerlendirip CGT sendikasına ve sol partilere yüklendi. Başbakan Edouard Philippe eylemcilerin yasalar önünde cezalandırmasını istedi.
 
CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez eylemde basına verdiği demeçte sokağın sesini dinlemeyen hiçbir hükümet tanımıyorum. Başbakan sendikalarla görüşmeyeceğini söylemişti ama şimdi 7 Mayıs'a bizimle görüşme talebini iletti" dedi.
 
1 Mayıs eylemine CGT, Solidaires, FSU, Fransa komünist Partisi La France İnsoumise, NPA, göçmen örgütler ve Türkiyeli Kürdistanlı örgütler pankart ve bayrakları ile katıldı.
 
Black Blocs (Siyah Blok) korteji, "herkes polisten nefret ediyor", "Paris ayağa kalk, uyan" sloganları atarken Direnişçi Tolbiac üniversitesi öğrencileri "öğrenciler demiryolcular Macron'a karşı savaşıyor' 'sloganı attı.
 
Marsilya kentinde binlerce kişi Vieux Port Meydanı'nda 1 Mayıs için buluştu. 
 
Morbihan bölgesindeki 1 Mayıs mitingi, Lorient kentinde düzenlendi. Mitingde, Macron hükümetinin "reform paketi" protesto edildi.
 
Güney Fransa'nın Montpellier kentinde Peyro Parkı'ndan Comedi Meydanı'na yürüdü. Mitinge katılan Türkiyeli ve Kürdistanlılar, "Türk turizmini boykot et" başlıklı bildiriler dağıttı.
 
Fransa'nın Lyon kentinde de binlerce kişi 1 Mayıs için bir araya geldi. Efrin direnişi de selamlanırken, "Katil Erdoğan, işbirlikçi Macron" sloganı da atıldı.
 
ALMANYA
 
Almanya’da, Alman Sendikalar Birliği (DGB) çağrısıyla bu yılı “Dayanışma, çeşitlilik ve adalet” sloganıyla gerçekleştirilen eylemlerde ülkede zenginlik ile yoksulluk arasındaki uçurumun derinleştiğine dikkat çekilerek, daha fazla sosyal adalet talep edildi.
 
Göçmen örgütleri de savaşsız, sömürüsüz, herkesin insanca yaşadığı bir dünya talebiyle eyleme katılırken, kısa bir süre önce Türkiye’de gözaltına alınan gazeteci Adil Demirci’nin serbest bırakılması için pankart ve dövizler taşındı. 
 
Alman Gazeteciler Birliği (DJU), Türkiye’de basın özgürlüğünü talep eden ve tutuklu gazetecilerin resimlerinin olduğu dövizler taşıdı. 
 
Almanya'daki eylemlere HDK, AGİF, SKB, MLKP'nin de içinde olduğu Türkiyeli örgütler de katıldı.
 
Stuttgart, Mannheim, Duisburg, Kassel ve Göttingen kentlerinde 1 Mayıs mitingleri yapıldı.
 
Köln'de 1 Mayıs yürüyüşüne sendikaların yanı sıra MLKP, HDK-A, Young Struggle ve bir çok göçmen devrimci kurum katıldı. Tutuklu ETHA Amuhabiri Adil Demirci'nin ailesi ve arkadaşları "Adil Demirci'ye Özgürlük" pankartıyla yürüyüşte yerini aldı. 
 
Stuttgart'ta binlerce kişi Schlossplatz'a doğru yürüdü. Kortejin en önünde sendikalar yer aldı. Arkasında  MLPD, Die Linke, DKP gibi Alman partileri ve Alman antifaşist örgütleri yer aldı. Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) bileşeni PKK, MLKP, MKP, TKEP/Leninist, HBDH pankartı arkasında pankart ve bayraklarıyla yürüdü. Partizan da bayraklarıyla 1 Mayıs kortejinde yerini aldı. PKK kortejinde çok sayıda Öcalan posteri ve Rojava bayrakları taşındı, "Öcalan’a özgürlük, Biji Yek Gulan" sloganları atıldı. Almanca ve Türkçe “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı MLKP imzalı pankart arkasında yürüyen MLKP’liler sık sık "Yaşasın Partimiz MLKP", "Efrîn şehitleri ölümsüzdür", "Yaşasın özgürlük, yaşasın sosyalizm" sloganlarını attı. HDK Stuttgart ise bu yıl Türkçe, Kürtçe, Almanca "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açtı.  Schlossplatz’a gelindiğinde sendikalar kortejleriyle birlikte Marktplatz’daki miting alanına yürüdü. Devrimci 1 Mayıs Platformu ise Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimci parti ve örgütlerin de katılımıyla Linkeszentrum’a doğru yürüyüşe geçti.  Yürüyüşe 2 bini yakın kişi katıldı. Yürüyüşe Türkiyeli örgütlerden MLKP de katıldı. Kapitalizme karşı öfke öne çıkarken, Efrîn direnişi selamlandı. Almanya'nın Türk devletine olan desteği de protesto edildi.
 
Mannheim kentinde emekçiler, Markplatz'a yürüdü.
 
Duisburg'da Hamborn'da toplanan kitle, Landschatspark'a kadar yürüdü. Alman polisi, PKK bayraklarına el koydu.
 
Kiel'de 1 Mayıs, Wilhelmplatz'da kutlandı. Yoğun yağmura rağmen katılım yüksekti. 
 
Kassel ve Göttingen şehirlerinde de Alman işçi sendikaları miting düzenledi.
 
İSVİÇRE
 
İsviçreliler ve ülkede yaşayan göçmenler, İsviçre’nin 20 kantonunda düzenlenen 50 fazla etkinlikte bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı. 
 
Ülkedeki en büyük kutlama her yıl olduğu gibi bu yılda Zürih ve Cenevre’de gerçekleştirilirken, eylemlere kendi renkleriyle katılan Kürdistanlı ve Türkiyeli örgütler, Efrin'deki Türk devletinin işgalinin son bulmasını istedi. Mitinglerde, kadın ve erkek işçilerin ücretleri arasındaki eşitsizliğin giderilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebi öne çıktı. 
 
Zürih'te 10 bini aşkın kişi Helvetiaplatz’da bir araya geldi, buradan stantların olduğu alana kadar yürüdü. Siyasi parti ve işçi sendikalarının öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşte maaş eşitsizliği, çalışma koşullarının giderilmesi gibi talepler ön plana çıkarılırken, yürüyüşte yerini alan anarşist ve alternatif gruplar ise kapitalist sistemin insan emeği üzerindeki sömürüsüne dikkat çekerek, ortaya konulacak direnişlerle başka bir dünyanın mümkün olabileceğine vurgu yaptı. Yürüyüşte kendi renkleri ile yer alan Kürdistanlı ve Türkiyeli örgütlerde sık sık attıkları sloganlarla AKP-MHP faşist rejiminin  uygulamalarını protesto etti. Rojava ve Efrîn direnişinin selamlandı.
 
Cenevre bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi, gerçekleştirdiği görkemli yürüyüşle 1 Mayıs’ı kutlarken, dünyada yaşanan adaletsizliklere dikkat çekti. 
 
Her iki yürüyüşte de YPG/YPJ ve MLKP bayrakları ile Öcalan posterleri açıldı. 
 
Winterthur, Bern, Basel, Locarno kentlerinde de 1 Mayıs mitinglerinde bir araya geldi.
 
Bu arada, İsviçre'de 1 Mayıs öncesi MLKP/KGÖ üyeleri "1 Mayıs'ta gençlikle birlikte sokaklara" yazılı pankart astı. 
 
İTALYA
 
İtalya'nın Torino kentinde de Piazza Castello Meydanı'nda 1 Mayıs kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı mitingde Erdoğan'ın katliamcı ve siyasi soykırımcı uygulamaları protesto edildi.
 
AVUSTURYA
 
Avusturya'nın başkenti Viyana'da 1 Mayıs kitlesel yürüyüşle coşkulu bir şekilde kutlandı. Yürüyüşün ardından Demokratik Güç Birliği 1 Mayıs şöleni düzenledi.
 
Graz kentindeki Südtirolerplatz’da bir araya gelen kitle, Eisenetor’a kadar yürüdü. Ülkenin Tirol, Lint kentlerinde de mitingler düzenlendi.
 
İNGİLTERE
 
İngiltere’nin başkenti Londra’da yaklaşık 5 bin kişi Marx Hatıratı Kütüphanesi önünde toplanarak Trafalgar Meydanı’na yürüdü. Sendikaların düzenlediği yürüyüşte kemer sıkma politikaları protesto edildi. Yüzde 1’le sınırlandırılan kamu işçilerinin yıllık zam talebinin yüzde 5 olduğunu belirten sendikacılar, örgütlü mücadele çağrısı yaptı. RMT, UNITE, ASLEF, UNISON gibi sendikaların yanı sıra, sendikalar konfederasyonu TUC de yürüyüşte yer alırken, başta Türk ve Kürt olmak üzere göçmen örgütlerinin kitlesel katılımı dikkat çekti.
 
YUNANİSTAN
 
Avrupa Birliği ve IMF’nin ekonomik baskıları nedeniyle işçi ve emekçilerin krizinin sürdüğü Yunanistan’da, Tüm Mücadeleci İşçiler Cephesinin (PAME) örgütlediği başkent Atina’daki 1 Mayıs mitinginde ana slogan “Sömürüye ve emperyalist savaşlara karşı, halkların nihai zaferi için” oldu. Sintagma Meydanı’ndaki mitingde “NATO’ya hayır” sloganı sık sık atılırken, NATO üslerinin kapatılması ve bölgedeki emperyalist müdahalelere son verilmesi talebi de yükseltildi.
 
RUSYA
 
Rusya'nın başkenti Moskova'da kutlamaların adresi Kızıl Meydan'dı. Kızıl Meydan'da bir araya gelen yüz binlerce kişi, 1 Mayıs'ı kutladı.
 
Aziz Basil Katedrali ve Kremlin Sarayı'nda yer alan Spasskaya Kulesi önünde pankartlar ve balonlar taşıyan kalabalık çok sayıda etkinliğe katıldı.
 
İSPANYA
 
İspanya'nın Valensiya kentinde işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs büyük bir coşkuyla kutlandı.
 
İSKOÇYA
 
İskoçya'nın başkenti Edinburg'ta MLKP taraftarları  1 Mayıs'ı sokakta kutladı. Sendikalar ve siyasi partiler ise salon etkinliği yaptı. MLKP taraftarları ise bayrakları ile kent merkezinde toplandı. 1 Mayıs etkinliğine çevredeki halkın ilgisi yoğun oldu. 
 
Dundee kentinde de sendika ve meslek örgütleri 1 Mayıs mitingi düzenledi. Mitinge MLKP taraftarları da katıldı.