20 Eylül 2024 Cuma

Avrupa SKB'nin ‘güvenli kürtaja erişim hakkı' kampanyası sürüyor

Kürtaja erişim hakkı için başlattığı kampanyayı sürdüren Avrupa SKB, Avrupa kentlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Güvenli kürtaja erişim için "Benim bedenim, benim kararım" şiarıyla süren kampanya için kadın toplantıları, kadın buluşmaları eylem ve etkinlikler organize ediliyor.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) 4 Eylül'de başlattığı "Benim bedenim, benim kararım" şiarıyla başlattığı, Güvenli Kürtaja Erişim Hakkı Kampanyası devam ediyor. Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre ve Hollanda da sürdürülen kampanya çerçevesinde, hazırlanan el ilanları geniş bir biçimde kadınlara ulaştırılıyor ve 28 Eylül'de kadınları haklarına sahip çıkmak için sokaklarda organize ettikleri eylemlere katılmaya davet ediyor.

Kampanya kapsamında 4 farklı dilde broşür hazırlandı. Broşürlerde, şu ifadeler yer aldı: "Güvenli olmayan kürtaj, kadınlar için ölüm ve hastalık riskinin artması demektir. Yasal ve güvenli kürtaja erişimin olmaması yakıcı bir halk sağlığı ve insan hakları sorunudur. Kürtajı yasaklamak ya da kısıtlamak, kadınları gizli ve güvenli olmayan kürtaja başvurmaya zorlamaktır. Bu nedenle; yasaklı olmayan ülkelerde kadın mücadelesi ile bu hakkın garanti altında olmasını sağlayabiliriz. Hala yasak olan ülkelerde ise yasakların kaldırılması için uluslararası kadın dayanışması ve mücadelesi güncelliğini sürdürüyor."

BELÇİKA'DA YAYGIN KADIN TOPLANTILARI
Kampanya kapsamında Brüksel merkez ve güney istasyonda bildiri dağıtıldı. Kent genelinde düzenlenen kadın toplantılarında kampanyanın içeriği tartışıldı ve 28 Eylül'e kadar kadın toplantılarının ve alanlarda infostant çalışmalarının devam edeceği kararı alındı.

24 Eylül'de Paris'te panel, 28 Eylül'de sokak eylemi ve 30 Eylül'de büyük yürüyüş organize edilecek.

ALMANYA KENTLERİNDE KÜRTAJ KARŞITI ÇALIŞMALAR
Almanya'da Frankfurt'ta düzenlenen Internasyonal Kürt Kültür Festivalinde broşür dağıtıldı ve kampanya hakkında bilgi verildi. Stutgart, Frankfurt, Berlin ve Nünberg de kadınlara broşürler ulaştırılıyor.

SKB, Köln kentinde düzenlenen piknik ve toplantılarda da kampanyası hakkında bilgi verdi. Kiel kentinde ise Jina Mahsa Amini anmasında kadınlara broşür dağıtılarak, kampanya hakkında bilgi verildi. Önümüzdeki hafta içinde Kiel'de ana meydanda basın açıklaması ve bildiri dağıtımı yapılacağı duyuruldu.

Köln'de de 24 Eylül'de kahvaltılı kadın buluşması organize edilecek. 28 Eylü lgünü Hamburg, Köln, Berlin ve Frankfurt'taki sokak eylemlerine katılınacak.

FRANSA'DA KAMPANYA BROŞÜRLERİ DAĞITILDI
Fransa'da kadınların yoğun olduğu alanlarda kampanya hakkında bilgilendirme konuşmaları ve broşür çalışmaları başladı. Paris'te birçok kurum ve örgütün stantlarıyla yer aldığı etkinlikte broşürler dağıtıldı. Ayrıca 15-17 Eylül tarihleri arasında yapılan Fransa'daki en büyük etkinliklerden biri olan Humanite Festivali'nde stant açan SKB burada da broşür dağıtarak kampanya hakkında bilgilendirmede bulundu. Cregil Gar ve Pazarında da kampanya dahilinde çalışmalar organize edilecek.

İSVİÇRE'DE KADIN BULUŞMALARI
Güvenli Kürtaja Erişim Hakkı Kampanyası kapsamında İsviçre'de kadınlarla buluşmalar organize ediliyor ve Avrupa ülkelerinde bu hakka sahip çıkmanın neden gerekli olduğu kadınlara anlatılıyor. 10 Eylül'de bir açık hava etkinliğinde broşür dağıtımı yapıldı ve kadınlara kampanya hakkında bilgi verildi. Ayrıca kampanya kapsamında 24 Eylül'de Basel'de infostant çalışması ve bir kahvaltılı toplantı organize edilecek.

HOLLANDA'DA FARKLI AKTİVİTELER ORGANİZE EDİLECEK
Hollanda da kampanya için hazırlanan broşür dağıtım sürüyor. 28 Eylül'e kadar kadınların yoğun olduğu alanlarda farklı aktiviteler organize edileceği bildirildi.

Avrupa SKB, 4 Eylül'de start verdiği kampanyasının duyurumunu sosyal medyadan da paylaşmaya devam ediyor. Kampanya için hazırlanan afişler, duyurular sık olarak internet ortamında da paylaşılarak, sosyal medyayı yoğun olarak kullanan kadınların kürtaj hakkına sahip çıkmaları konusuna dikkat çekiliyor.