19 Eylül 2024 Perşembe

Avrupa SKB'den Cumartesi Anneleri'yle dayanışma çağrısı

Cumartesi Anneleri'nin 1000. haftası dolayısıyla Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'da yapılacak eylemlere çağıran Avrupa SKB, "Kaybedenler kaybedecek" şiarını yineledi. 

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 1000. haftasında Cumartesi Anneleri'yle dayanışmaya çağırdı. "Kaybedenler kaybedecek" şiarıyla yapılan açıklamada, Cumartesi Anneleri isminin zorlu bir mücadele sonucu ortaya çıktı hatırlatıldı.

İstanbul Gazi mahallesinde faşist Türk devletinin Alevi ve Sünni halkını bir birine düşmanlaştırmak için gerçekleştirdiği katliamdan sonra gözaltına alınan Hasan Ocak'tan haber alınamadığını hatırlatan Avrupa SKB, ailesi ve yoldaşlarının Hasan Ocak'ın bulunması için sokaklara çıkıp "sağ aldınız sağ istiyoruz" sloganıyla yürüttüğü mücadeleye işaret etti. Ocak'ın işkence izleriyle dolu katledilmiş bedenine 55 gün sonra 15 Mayıs'ta kimsesizler mezarlığında ulaşıldığını kaydeden Avrupa SKB, "27 Mayıs tarihinden itibaren gözaltında kaybedilenleri bulmak için kayıp anneleri, yakınları ve insan hakları savunucuları Galatasaray Meydanında her hafta oturma eylemi yaparak kayıpları bulmak için mücadeleye başladılar. Faşist Türk sömürgeciliğinin kirli savaşı sonrası Kürdistan'da artan kayıpların hesabını sormak için Amed'de de Kürdistanlı annelerde Cumartesi Anneleri oturma eylemi başlattılar. Büyüyen mücadelenin ardından dünyanın birçok yerinde Kayıplar Kurultayları organize edildi" dedi.

Cumartesi Anneleri mücadelesinin 1000. haftasında yaptığı açıklamada Avrupa SKB, şöyle devam etti: "İstanbul Taksim'de, Galatasaray Meydanında 25 Mayıs günü yapılacak kayıplar mücadelesinin simgesi olan Cumartesi Anneleri'nin eylemi ile eş zamanlı eylemleri, Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği olarak bizde Almanya, İsviçre, Hollanda ve Fransa'da yapacağız."

Avrupa SKB, Türkiye ve Kürdistan'da Avrupa'da düzenlenen 1000. hafta eylemlerine katılım çağrısı yaptı.