20 Eylül 2024 Cuma

Avrupa SKB: Politik hasta kadın tutsaklara özgürlük

25 Kasım'a giderken Türkiye ve Kürdistan hapishanelerindeki politik hasta kadın tutsakların durumuna dikkat çeken Avrupa SKB "Bizler; SKB olarak hapishanelerdeki politik hasta kadınların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" çağrısı yaptı.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne giderken "Politik hasta kadın tutsaklara özgürlük" şiarını yükseltme çağrısı yaptı.

Yapılan açıklamada, Türkiye, Kürdistan ve dünyanın her yerinde kadına yönelik cinsel şiddet, baskı, sömürünün her gün katlanarak büyüdüğü vurgulandı. Kadınların evde, sokakta, iş yerinde, okulda, devlet dairelerinde cinsel, fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddete maruz kaldığı ifade edilen açıklamada, devrimci kadınların ise erkek egemen kapitalist sisteme karşı mücadele ederken işkenceyle gözaltına alınıp haksızca tutuklandığını kaydedildi.

"Politik tutsak kadınlar, kendisine dayatılan kalıpları yıkarak hak arayan, baskıya sömürüye, her türlü ayrımcılığa karşı, kadının özgürleşmesi için, tüm insanlığın onuru ve yaşam hakkını savunmak için mücadele eden, boyun eğmeyen kadınlardır" denilen açıklamada, Türkiye-Kürdistan hapishanelerinde insanlık dışı koşulların dayatıldığı ve hak ihlallerinin can aldığı vurgulandı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Hapishanelerde tedavisi yapılmayan 123 politik hasta kadın tutsak bulunmaktadır. Hasta kadınlar tedavi edilmiyor, tahliye edilmeyerek ölüme terk ediliyor. Hastaneye sevk edilen hasta kadınlar sevk sırasında işkence görüyor, muayene sırasında polis ve asker tarafından kelepçeli muayene dayatılıyor, bu dayatmaları ret eden kadınlar muayene edilmeden, aynı işkencelerle geri götürülüyorlar. Hastane girişinde zorla çıplak arama saldırısı, domuz bağı işkencesi uygulanıyor ve çok sayıda hasta tutsak kadın tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Faşist devletin uyguladığı bu vahşi işkenceler, politik hasta kadınlara yönelik saldırıları gözler önüne seriyor."

Devrimci tutsak kadınların hapishanelerdeki tecrit ve insanlık dışı koşullara, saldırı ve işkencelere karşı boyun eğmeden direnişi sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, politik hasta tutsak kadınların yaşam hakkının tehlike altında olduğu dile getirildi.

Açıklama şöyle son buldu: "Bizler; SKB olarak hapishanelerdeki politik hasta kadınların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz! 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Cinsel Şiddete Karşı Mücadele Gününde yerli, göçmen duyarlı tüm kadınları ‘Politik hasta kadın tutsaklara özgürlük!' şiarıyla Türkiye hapishanelerindeki politik hasta kadınların yaşam hakkını savunmaya çağırıyoruz!"