20 Eylül 2024 Cuma

Avrupa SKB: 25 Kasım'da sokaklarda olalım

25 Kasım'a kadar örgütleyeceği kampanyayı duyuran Avrupa SKB, " Biz kadınlar 25 Kasım'da kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde sokaklarda olalım" dedi.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü'ne kadar "Kadına yönelik şiddete karşı sessiz kalma" şiarıyla 7 ülkede kampanya örgütleyeceğini duyurdu.

Avrupa SKB olarak yapılan yazılı açıklamada, dünyada kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiği, her üç kadından birinin eşi, partneri ya da başka bir erkeğin şiddetiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Dünyada her saat beşten fazla kadının bir erkek tarafından katledildiği aktarılan açıklamada, kadına yönelik şiddetin cezasızlık politikalarıyla ödüllendirildiği vurgulandı.

Kadına yönelik şiddete karşı en önemli uluslararası sözleşme olan "İstanbul Sözleşmesi"nden AKP-MHP faşist devletinin bir gecede çekildiği hatırlatılan açıklamada, "Bir çok ülke sözleşmeyi uygulamaya koymayarak ve bazı maddelerine şerh koyarak kadına yönelik şiddete karşı yasaları uygulamada imtina etmekte ve şiddeti meşrulaştırmaktadır" denildi.

Azerbaycan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ'da binlerce Ermeni kadın ve çocuğun tehcirle birlikte taciz ve tecavüzle de karşı karşıya kaldığı kaydedilen açıklamada, "Türkiye - Kürdistan, Afganistan ve İran'da gerici, faşist yönetimlere karşı özgürlük, sosyalizm ve ulusal mücadele yürüten kadınlar ya ölümle ya da zindanla yüz yüze kalıyorlar. Faşist şeflik rejimi Rojava'ya dönük saldırılarla Kürt halkının meşru direnişini ve kazanımlarını boğmaya ve Kürt halkını imhaya dönük politikaları uygulamaya koymak istiyorlar. Bu saldırılarda kadınlar insanlık dışı uygulamalarla karşı karşıya kalıyor. 75 yıldır devam eden Filistin halkının direnişinde kadınlar ve çocuklar ölümle ve açlıkla yüz yüze kaldılar. İsrail Siyonizminin ablukasına Filistin halkı topyekun direnişle cevap veriyor" denildi.

SKB'nin açıklamasında şu maddeler yer aldı:
🔹"Evde, iş yerinde, sokakta yaşadığımız cinsel şiddete, tacize, tecavüze, mobbinge karşı olmak için,
🔹Yaşadığımız ülkede ve dünyada kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren kadınların sesi olmak için,
🔹Tecavüzcüleri serbest bırakan, kadın, LGBTİ+'ların beyanını esas almayan yargıya, yasalara karşı öfkemizi haykırmak için,
🔹Erkek şiddetine karşı özsavunma hakkımızı kullanmak için,
🔹Mücadele ve özsavunma sonrası hapishanelere atılan kadınları sahiplenmek için,
🔹Kazandığımız haklarımızın uygulanması için,
🔹Avrupa'da İstanbul Sözleşmesinin pratikte uygulaması için,
25 Kasım günü sokağa çıkalım, haykıralım, sessiz kalmayalım! Biz kadınlar 25 Kasım'da kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde sokaklarda olalım!"