20 Eylül 2024 Cuma

Avrupa kentlerinde hasta tutsaklar için eylemler

Türkiye hapishanelerinde ölüme sürüklenen hasta tutsaklar için Avrupa kentlerinde eylem yapan Tutsakların Sesi Platformu (TSP), her ayın ilk cumartesi eylem yapacaklarını duyurdu. Eylemlerde, Meriç nehri kıyısında katledilen devrimciler Harika Kızılkaya, Burak Ağarmış, Özkan Güzel, Erdoğan Çakır ve ölüm orucu direnişlerinde ölümsüzleşen devrimciler anıldı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Türkiye hapishanelerinde ölüme terk edilen hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Avrupa'nın Londra, Brüksel, Paris ve Köln kentlerinde eş zamanlı olarak eylemler gerçekleştirdi.

Avrupa'daki devrimci kurum ve kuruluşları hasta tutsaklara dayanışmaya çağıran TSP, yaptığı eylemlerde Türk devletinin hapishanelerindeki baskılar ve hasta tutsaklara yönelik politikası teşhir edilerek, hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" eylemi yapıldı. Londra'da göçmenlerin yoğun yaşadığı Woodgreen Kütüphanesi önünde yapılan eylemde TSP tarafından İngilizce ve Türkçe olarak "Türkiye hapishanelerinde her yıl çok sayıda hasta tutsak ölüyor! Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!" pankartı açıldı ve hasta tutsakların resimleri taşındı.

Eylemde TSP'nin Türkiye hapishanelerinde hasta tutsakların durumuna dikkat çeken ve derhal serbest bırakılmasını talep eden açıklaması İngilizce ve Türkçe olarak okundu.

Açıklamada, Sivas katliamının sorumlularının, 90'lı yıllarda yüzlerce insanı işkence ile katledip elleri ve ayakları bağlı olarak evlere gömen, insanların kafasına beton çiviler çakan Hizbullah üyelerinin serbest bırakıldığı, ancak politik hasta tutsakların serbest bırakılmadığı gibi tedavilerinin de engellendiği ve her yıl onlarca tutsağın faşist devlet tarafından ölüme gönderildiği belirtildi. "Türkiye hapishanelerinde 651'i ağır olmak üzere, bin 517 hasta tutsak bulunmaktadır. Kanser, kalp, akciğer hastalıkları veya başka kronikleşmiş hastalıkları olan bin beş yüzü aşkın tutsak. Bir kısmı yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek, hatta yatalak durumda olan yüzlerce tutsak hapishanelerde ısrarla tutulmaktadır. Hasta tutsakların tedavileri engellendiği gibi, iktidarın aracına dönüşmüş olan Adli Tıp Kurumu'nun verdiği 'hapishanede kalabilir' raporlarıyla tahliye edilmemektedirler" denilen açıklamada, hasta tutsakların yaşam haklarının ihlal edildiğinin de altı çizildi.

Açıklamada, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır, engellenemez", "Politik tutsaklara özgürlük" sloganlarının sıkça atıldığı eylemde ayrıca hasta tutsakların durumuna dikkat çeken bildiriler de dağıtıldı.

KÖLN
Tutsakların Sesi Platformunun (TSP) çağrısıyla Köln Weinerplatz'da gerçekleşen eylem, Meriç Nehrinde AKP faşizmi tarafından katledilen Halk Cephesi'nden devrimciler Harika Kızılkaya, Burak Ağarmış, Özkan Güzel, Erdoğan Çakır ve ölüm oruçlarında, hapishanelerde katledilenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Açıklamada Tutsakların Sesi Platformu (TSP) olarak, hasta tutsakların serbest bırakılması için Avrupa çapında her ayın ilk cumartesi günü yapılacak eylemlere çağrı yapıldı.

Eylemde Almanca ve Türkçe olarak "Hasta tutsaklar derhal serbest bırakılsın" pankartı açıldı ve hasta tutsakların resimleri taşındı. "Yaşasın uluslararası dayanışma", "Politik tutsaklara özgürlük" sloganlarının atıldığı eylemde Almanca bildiriler dağıtıldı.

PARİS
Paris'te Chatelet'te yapılan eylemde Türkiye hapishanelerinde hasta tutsakların ölüme terk edildiği ve her yıl onlarca hasta tutsağın yaşamını yitirdiği belirtilerek, hasta tutsakların derhal serbest bırakılması istendi. Tutsakların Sesi Platformu (TSP)'nin çağrısıyla her ayın ilk cumartesi Avrupa çapında hasta tutsakların serbest bırakılması için eylemler yapılacağının açıklandığı eylemde, hasta tutsakların resimleri taşındı ve TSP'nin çıkarmış olduğu bildirinin Fransızcası dağıtıldı.

BRÜKSEL
Brüksel'de Hasta tutsaklar için yapılan eylem Porte de Namur alanında gerçekleştirildi. İngilizce ve Türkçe olarak "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde Fransızca ve Türkçe açıklama yapıldı.

Türkiye hapishanelerinde bulunan 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsağın uğradığı hak gasplarına ve tedavi hakkının engellenmesine dair bilgilerin verildiği açıklamada, faşist Türk devletinin hasta tutsakları tedavi etmeyerek öldürme politikası izlediği belirtildi. Hasta tutsaklardan 15 tutsağın sağlık durumuna dair örnekler verilen eylemde, hasta tutsakların derhal serbest bırakılması istendi.

Secours Rouges (Kızıl Yardım) ve Kürt Kadın Hareketi'nin de destek verdiği eylemde "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır, engellenemez", "Politik tutsaklara özgürlük" sloganlarının atıldı ve Fransızca, İngilizce ve Türkçe bildiriler dağıtıldı.